Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Reportage

Läs om våra kunder, om spännande råvaror och företag samt om trender som påverkar branschen.
Sparris - Från marken till restaurangen
Sparris - Från marken till restaurangen
En kort säsong utvecklas med Skånskt samarbete. Läs om hur vi arbetar för att förbättra möjligheterna av färskråvaror från gård till kök. Nu är det nämligen hög tid att ta in den svenska färska sparrisen!
Så blev uteserveringen krogarnas räddning
Så blev uteserveringen krogarnas räddning
Efter två år av pandemirestriktioner kan krögaren bakom restaurangerna Nils och Gustav Adolf i Malmö svara på vad som räddat restaurangerna – och det är uteserveringen. Här delar hon med sig av sina bästa tips inför sommaren.
Ren och skär matglädje
Ren och skär matglädje
Att ta tillvara är grundregeln i samisk mattradition. På Arvidsjaur Renslakt tar man hand om nästan allt på renen och brukar klassiska metoder som rökning och saltning. Ett hållbart kött där detaljer som högrev och renfett blivit alltmer populärt hos kund
Nudging – en knuff i rätt riktning
Nudging – en knuff i rätt riktning
Viljan av att leva hållbart är större än någonsin. Men ofta finns det ett gap mellan intentionen och hur man faktiskt beter sig. Beteendeexperten Niklas Laninge tipsar om hur man hjälper restauranggästerna mot hållbara val.
Restaurang Asplund - En Oas i Solna
Restaurang Asplund - En Oas i Solna
Lunch, catering och fest. Det är vad restaurang Asplund laddar upp med inför gästernas återkomst i höst.
En kort pratstund med Elvira Lindqvist
En kort pratstund med Elvira Lindqvist
Elvira Lindqvist brinner för hållbarhet och har lagat upcyclade rätter till Stellagalan.
Jakten på nya måltidsupplevelser
Jakten på nya måltidsupplevelser
Matsveriges tankar kring vad som gäller nu. Trender och spaningar från jordens hörn.
Anna Norström - om höstens trender
Anna Norström - om höstens trender
"Mer Närodlat, grönt och giftfritt på menyn i höst - och sluta med buféer! " Det är journaltisten och matkritikern Anna Norströms råd till branschen.
Vikentomat är godast!
Vikentomat är godast!
Hos Vikentomater odlas 96 olika sorters tomater som kräver en specialframtagen manual för att beskriva smakupplevelsen.
Framtidskock med känsla för detaljer
Framtidskock med känsla för detaljer
Att representera Sverige i juniorkocklandslaget, vinna Bocuse Commis som första tjej och jobba på Michelinrestaurang med tydlig hållbarhetsprofil – det är drömmen för den nyexaminerade kocken Thilda Mårtensson.
Måltidsforskaren: Så här vill gästerna fira julbord 2021
Måltidsforskaren: Så här vill gästerna fira julbord 2021
Richard Tellström är den politiske analytikern som blev måltidsforskare. Vi bad honom analysera hur Sveriges kroggäster och företag vill äta julbord i år – och hur pandemin kommer att forma framtidens krogbesök.
Attrahera framtidens kockar
Attrahera framtidens kockar
En god stämning och möjlighet till en hållbar karriär med självständiga val - det är ett krav hos de som är på väg ut i kockyrket just nu.
Skollunch for future
Skollunch for future
Hur hållbarhet blir möjlighet i skolan
Från krogkök till skolkök
Från krogkök till skolkök
På Tångvallaskolan i Vellinge står poke bowls, smörrebröd och hulken-shots på menyn. Före detta krögaren Fredrik Nilsson är nybliven kökschef i skolköket och bjuder på skolmat inspirerad av restaurangvärlden.
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Måltidsforskaren Linda Berggren har just skrivit klart sin avhandling om hur den svenska skollunchen kan bli bättre.
På Canta Lola är det kvinnorna som styr
På Canta Lola är det kvinnorna som styr
Den peruanska streetfoodkrogen Canta Lola slog upp portarna i oktober 2020 och blev snabbt en snackis i Stockholms restaurangvärld. Givetvis för det spännande sydamerikanska köket, men också för det är kvinnor som styr stället.
Skräddarsy känslan - med musik
Skräddarsy känslan - med musik
Den hemliga ingrediensen för en lyckad restaurangupplevelse är musik. Det menar Alf Tumble som berättar om samspelet mellan musik, mat och dryck.
5 tips för kommunikation på krogen
5 tips för kommunikation på krogen
Anette Rosvall är kommunikatören som blev kokboksförfattare och sedan grundade Stellagalan. Hon brinner för att berätta om mat – så vi bad henne att dela med sig av sina bästa kommunikationstips för krögare.
Mathias Dahlgren tar det naturliga köket till Maldiverna
Mathias Dahlgren tar det naturliga köket till Maldiverna
På en brygga under bar himmel i Maldiverna ligger den nyöppnade restaurangen Overseas by Mathias Dahlgren.
Permakultur - ett hållbart sätt att odla
Permakultur - ett hållbart sätt att odla
På Stora Juleboda Gård strövar hönorna fritt och betar gräs runt äppelodlingarna. Här bedriver man så kallad permaodling när fruktträd, bärbuskar, örter och djur samverkar och drar fördel av varandra.
Visit Sweden: Måltidsupplevelsen är en besöksanledning i sig
Visit Sweden: Måltidsupplevelsen är en besöksanledning i sig
Satsa på måltidsupplevelser och involvera gästerna i råvarornas ursprung. Det är Jenny Kaisers, Chief marketing officer på Visit Sweden, bästa tips för att attrahera turister.
Vi är ingen golfkrog – vi är en krog på en golfbana
Vi är ingen golfkrog – vi är en krog på en golfbana
Lyxells på Vallda Golf & Country Club är golfrestaurangen som tagit steget till att bli en upplevelse i sig – för golfare och alla andra. Så här har de lyckats skapa en egen identitet.
Här görs Sveriges äldsta ost
Här görs Sveriges äldsta ost
På den ekologiska mjölkgården Almnäs Bruk tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölk från gårdens egna kor. I sortimentet finns bland annat Wrångebäcksosten – Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.
Våga berätta var ni INTE är hållbara
Våga berätta var ni INTE är hållbara
När Svenska Brasserier publicerade sin första hållbarhetsredovisning 2019 blev koncernen något av en pionjär i Krogsverige. Fanny Sturén, restauranggruppens första hållbarhetschef, har dock högre ambitioner än så.
Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn
Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn
Identiska rätter i olika presentationer skapar nya smaker. Vi tar reda på hur man kan maximera måltidsupplevelsen med hjälp av rätt miljö.
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Som Sveriges enda disputerande kock inom måltidskunskap tar Johan Swahn ett nytt grepp om smakupplevelsen. Orden i menyn, kockens närvaro och bilderna på Instagram är bara några exempel på faktorer som har stor effekt på gästernas upplevelse.
Fredrik har knäckt koden
Fredrik har knäckt koden
Personal och chefer som mår bra, trivs och är engagerade – det var målet när Fredrik Eriksson lanserade programmet Krogkoden. Krogkoden innehåller internutbildningar, inspirationsdagar, rutiner och struktur som har hjälpt koncernen igenom krisen.
”Jag tror att hållbarhet är den enda vägen framåt”
”Jag tror att hållbarhet är den enda vägen framåt”
Årets Stellakock heter Elvira Lindqvist och är kökschef på Fotografiska i Stockholm. För Menigo berättar hon om sin passion för hållbarhet och varför det behövs ett särskilt pris för kvinnliga kockar.
Äta sig ur krisen
Äta sig ur krisen
Vi blickar bakåt - för att hitta vägen framåt. Samhällskriser har genom historien gett liv åt nya matvanor. Hur påverkar samtidens coronakris vår matkultur och vilka är signaturrätterna år 2020
Mat i kristider
Mat i kristider
Stora samhällskriser har genom historien påverkat de livsmedel människor köpt och de maträtter som serverats. Måltidsforskaren Richard Tellström ger oss en resumé av de maträtter som klarat sig bäst och sämst i vår svenska matkultur.
En kris skapar nya mattrender
En kris skapar nya mattrender
Året 2020 har förändrat våra levnadsvanor. Men hur har trenderna inom mat påverkats och kan en samhällskris leda till en ny matkultur? Vi blickar bakåt för att hitta vägen framåt.
Tydliga rutiner och särskild uppmuntran!
Tydliga rutiner och särskild uppmuntran!
Äldreboenden har drabbats hårt av den pågående pandemin. Samtidigt som de boende är extra utsatta är behovet av omsorg och gemenskap extra stor.
"Den här utmaningen är knivskarp"
"Den här utmaningen är knivskarp"
Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020. Trots tidsnöd, sprucket svampskum och pressen av att dela kök med sin största konkurrent lyckades Ludwig ta hem segern i Sveriges mest prestigefyllda tävling inom matlagning.
Tångvallaskolan - Årets Skolrestaurang 2020
Tångvallaskolan - Årets Skolrestaurang 2020
För åttonde året i rad korar White guide Junior Sveriges bästa offentliga måltider. Menigo delar ut priset Årets Skolrestaurang, som i år tilldelas Tångvallaskolan i Vellinge. Framgångsreceptet är hållbara måltidsupplevelser – och engagerade elever.
Martin Moses: Det är vårt ansvar att ställa krav
Martin Moses: Det är vårt ansvar att ställa krav
Den regerande mästaren i Sveriges mest prestigefyllda tävling inom matlagning – Årets kock – heter Martin Moses. När han vann tävlingen 2019 var temat hållbar matlagning med fokus på svenska råvaror, något som alltid avspeglas i menyn på restaurang SK Mat
Högtider i kristider
Högtider i kristider
Matsverige och Richard Tellström om julen 2020. Reflektioner, tips och idéer inför en jul som kommer att bli annorlunda.
Fredrik Eriksson: Flexibilitet är vårt ledord
Fredrik Eriksson: Flexibilitet är vårt ledord
Restaurangen på Nationalmuseet tvingades stänga i tre månader. Långbro Värdshus fick nyanställa och utöka uteserveringen. Fredrik Eriksson, krögare och ägaren till de båda restaurangerna, har haft en minst sagt omväxlande försommar i pandemins skugga.
I krisens spår
I krisens spår
Våren blev inte som någon av oss tänkt. Coronapandemin har ställt allt på sin spets och för branschen har det krävts en stor omställning. Vi har träffat två krögare som har gjort förändringar.
Cajsas Kök möter kunderna utomhus
Cajsas Kök möter kunderna utomhus
Cajsa Johansson är ägare och grundare av Cajsas kök, ett väletablerat restaurang- och cateringföretag i Uppsala. Branschen är starkt påverkad av rådande restriktioner under den pågående pandemin med inställda konferenser och event.
Gäster kräver näringsrikt på menyn
Gäster kräver näringsrikt på menyn
Trenden är tydlig. Restauranggäster blir allt mer intresserade av vad maten de äter innehåller. Menigo samlade leverantörer, experter och näringsidkare från matsverige för att diskutera vikten av näringsrik mat för en hållbar framtid.
En oviss sommar, men Folkparken gasar
En oviss sommar, men Folkparken gasar
Folkparken – en vanligtvis stimmig och folkfylld restaurang på Sveavägen i Stockholm – står inför en oviss sommar.
God stämning på grillen
God stämning på grillen
I höstas öppnade den redan hyllade restaurang Folkparken på Sveavägen i Stockholm. Grundarna Martin och Magnus ville skapa en välkomnande mötesplats dit man går för att umgås – och för att smaka på det bästa som eld och rök kan erbjuda.
Bli ett proffs på catering
Bli ett proffs på catering
Cajsa Johansson är känd från kockarnas kamp och sin egna verksamhet Cajsa's Kök i Uppsala. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad cateringverksamhet.
Förändrade köpbeteenden och matvanor – det saknar konsumenterna mest
Förändrade köpbeteenden och matvanor – det saknar konsumenterna mest
Våra köpbeteenden, matvanor och orosmoment har förändrats under den rådande coronakrisen. Menigos chef för kundinsikt, Maria Ode, har tagit del av resultat från nya undersökningar och studier kring matvanor och köpbeteenden under och efter pandemin.
Nu längtar vi efter gemenskap
Nu längtar vi efter gemenskap
Våra måltidsvanor förändras och allt fler väljer att äta utanför hemmet. Kan gästernas känsla av gemenskap ge en ökad lönsam­het för restaurangen?
Årets skolrestaurang prisas på RA
Årets skolrestaurang prisas på RA
På White Guide Juniors årliga gala korades Sveriges bästa skolkök. Stora Hammars skola tog hem utmärkelsen Årets Skolrestaurang. Priset: en inspirationsdag på Resturangakademien.
Optimerad lunchservering
Optimerad lunchservering
Bättre mat, kortare köer och nöjdare kunder. På tidningshuset by Pontus har man lyssnat på sina kunder och tänkt ett extra varv för att förbättra lunchupplevelsen.
En förebild att ta rygg på
En förebild att ta rygg på
Anna Lind Lewin är för tredje året i rad aktuell som en av initiativtagarna bakom Stellagalan ¬- en gala vars ambition är stärka kvinnors yrkesval och lyfta fram kvinnliga förebilder inom den gastronomiska branschen.
Menigos samhällsengagemang
Menigos samhällsengagemang
Vi på Menigo värdesätter vår möjlighet att bidra till samhället. Så här kan vårt engagemang se ut när vi arbetar för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.
Näringsrik mat håller igång hjärnan
Näringsrik mat håller igång hjärnan
Att mat som serveras på skolor och äldreboenden är näringsrik borde vara en självklarhet. Men hur står det till därute i verkligheten?
Matglädje bringar matlust
Matglädje bringar matlust
Barndietisten och författaren Sara Ask förespråkar mer matglädje och mindre maträdsla. Men vad har barn för näringsbehov och hur fungerar egentligen deras smakutveckling? Här ger hon oss sina bästa tips för att skapa näringsrika måltider utan krångel.
Få inspiration till din nyårsmeny från Årets Kock
Få inspiration till din nyårsmeny från Årets Kock
Årets kock 2019 Martin Moses har komponerat en nyårsmeny till Menigos kunder. Martins vision balanserar lyx med hållbarhet och grundas i det sociala kring matbordet.
Långbro värdshus lever med julbordet hela året
Långbro värdshus lever med julbordet hela året
Planeringen börjar i januari. Redan då följer de upp hur året gått och börjar så smått planera inför nästa december. – Ett framgångsrikt julbord bygger på att du verkligen levererade förra året, säger Fredrik Eriksson.
I krisens spår - Skarpnäcksskolan
I krisens spår - Skarpnäcksskolan
Hej Christopher Alshammar! Du arbetar som biträdande rektor för fritidshemmen på Skarpnäckskolan i Stockholm. Vad har ni gjort för förändringar i er verksamhet under Coronakrisen?
Hotad måltidsgemenskap i skolan?
Hotad måltidsgemenskap i skolan?
En del säger att skolmaten aldrig varit bättre. Samtidigt har eleven tio minuter på sig att sitta ner och äta.
En godare jul
En godare jul
Hos Dunker Bar & Matsalar i Helsingborg har man diskuterat hållbarhetsfrågor i mer än 15 år. Transporter, eko-märkningar, matsvinn, köttkonsumtion och plastförbrukning, m.m. Resultatet är ett julbord som verkligen vill bidra till en godare jul.
Hållbar mat som inspirerar
Hållbar mat som inspirerar
När Karl-Johan Beckman slog upp portarna för Restaurang Hållbar i centrala Skövde var tanken enkel – god och hållbar mat som inspirerar vanliga människor att leva mer miljövänligt.
Småskaligt och saltstänkt
Småskaligt och saltstänkt
I Sverige har vi ca 240 mil kuststräcka - fjordar och öar ej inräknat. Trots detta är det få restauranger där småskaligt producerad mat med ursprung i havet får ta plats.
Krogar för alla årstider
Krogar för alla årstider
Hur gör man det bästa av krogåret? Med fyra krogar i centrala Helsingborg har det varit en viktig fråga för Jesper Liljegren och hans kompanjoner. Lösningen har blivit att anpassa såväl aktiviteter och öppettider efter säsong - och en mobil personalstyrka
I huvudet på en krogentreprenör
I huvudet på en krogentreprenör
Pontus Frithiof är kocken som blev krögare som blev krogentreprenör. Som valde bort fine dining på Stureplan till förmån för museirestauranger, tågservering och nya storsatsningen på Arlanda.
High Chaparral - ett halvt sekel av lek!
High Chaparral - ett halvt sekel av lek!
High Chaparral en temapark för hela familjen – med shower, äventyr, ångtåg och upptåg. Temaparken som är inspirerad av vilda västern har funnits sedan 1966 och har varit en succé sedan dess!
Från Food Trucks till finrummet
Från Food Trucks till finrummet
Indian Street Food är food truck-företaget som öppnade massa krogar, och som har serverat både Kungen och Indiens president. Framgångsreceptet är en stor kärlek till autentisk indisk mat och insikten om att människor vill äta gott, snabbt och prisvärt.
5 Styckningstips för grillen
5 Styckningstips för grillen
Henning Kvick arbetar som färskvaruspecialist på Menigo. I höst är han aktuell med sin bok "Meat Cravings". Här delar han med sig av sina bästa tips för grillen i sommar.
En internationell gastronomisk knutpunkt
En internationell gastronomisk knutpunkt
Precis intill vattenbrynet på Djurgårdens Biskopsudden ligger Aira – lyxkrogen som sätter mathantverk och gästupplevelsen i fokus.
Matkassar till behövande
Matkassar till behövande
När en vara riskerar att slängas gör vi vårt bästa för att hitta en lösning. Ett exempel är vårt samarbete med Smyrnakyrkan i Göteborg och Stockholms Stadsmission.
Ulriksdals Värdshus köksträdgård
Ulriksdals Värdshus köksträdgård
Vi har besökt Ulriksdals Värdshus och deras köksträdgård. Maria Hult, trädgårdsmästare på Svenska Brasserier, delar med sig av sina bästa tips.
Så här lyckas du med utomhusmatlagning
Så här lyckas du med utomhusmatlagning
Att ”mat smakar bäst utomhus” är vida känt. Erik Beckman, svensk mästare i utomhusmatlagning och delägare i Restaurang Sjön i Jönköping, guidar dig till en lyckad måltid utomhus.
Drycker som lyfter slottsmiddagen
Drycker som lyfter slottsmiddagen
”I allt vi gör är vi ett slott.” Så lyder mantrat för Rånäs Slott, den anrika konferensanläggningen i hjärtat av Uppland.
Matsvinnsresan del 3: Kunden
Matsvinnsresan del 3: Kunden
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I det här avsnittet pratar vi med tre kunder inom Nacka kommun.
Matsvinnsresan del 2: Grossisten
Matsvinnsresan del 2: Grossisten
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I det här avsnittet pratar vi med Michael Bengtsson, chef för affärsutveckling av offentliga affärer hos Menigo.
Matsvinnsresan del 1: Hos producenten
Matsvinnsresan del 1: Hos producenten
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I första avsnittet pratar vi med Håkan Ydrevik, Key Account Manager för offentlig sektor på HKScan.
Nu ser vi hjort på sommarmenyn
Nu ser vi hjort på sommarmenyn
Det milda och möra hjortköttet passar lika bra på grillen som i grytan. Färskvaruhallen har tagit fram en helt unik serie styckningsdetaljer av farmad hjort från Nya Zeeland och nu letar sig köttet in bland sommarmenyerna.
Med sikte på Guld
Med sikte på Guld
Redan som 10-åring bestämde sig Sebastian Gibrand för att bli en av Sveriges bästa kockar. Nu är han, för andra året i rad, i final i Bocuse d´Or – världens högst rankade tävling inom gastronomi.