Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ludwig Tjörnemo: Restaurangupplevelsen är mer än maten

Reportage
Text: Martin Drejenstam Johansen | Foto: Samuel Unéus
När Ludwig Tjörnemo talar om svensk gastronomi gör han det med lika delar lugn självklarhet och målmedveten kraft. Inför Bocuse d’Or Europe i Marseille vill han inte bara tävla för Sverige – utan också visa upp allt som gör vårt kök större än tallriken.

Missa inte Ludwig Tjörnemo i Länge leve måltiden

Våren 2026 avgörs Bocuse d’Or Europe i Marseille, ett av världens mest prestigefyllda kockmästerskap. Mitt i tävlingsförberedelserna passar vi på att fånga Sveriges hopp Ludwig Tjörnemo för ett samtal om var svensk gastronomi står.

Sverige är ett gastronomiskt land i världsklass, menar Ludwig. Men inte för att vi är störst eller mest stjärntunga.

– Köpenhamn ligger högre just nu. Det är bara att erkänna. Fler toppkrogar, fler stjärnor. Vi har tappat lite. Men potentialen finns här hemma – råvarorna, kreativiteten, hantverket.

”Vår kreativitet är en fördel”

Han beskriver Sverige som ett land som alltid har behövt kämpa mer än andra. De skiftande säsongerna och de begränsade råvarorna har tvingat fram en kreativitet som han menar är en konkurrensfördel i tävlingssammanhang.

– Vi har inte de där helt perfekta produkterna. Då måste vi kompensera med teknik, precision och idéer, säger han.

Samtidigt är skillnaderna i resurser stora. Danmark satsar 160 miljoner på sin gastronomi de kommande åren, varav Bocuse-laget får fyra miljoner per år. Svenska laget får en. Ludwig berättar det utan bitterhet, snarare som ett faktum som borde få fler att förstå vad som krävs om Sverige vill vara med i toppen.

Ludwig Tjörnemo i köket tillsammans med XX och commis Emilia Björklund.

Råvarorna och producenterna

När Ludwig talar om råvaror får samtalet en annan tyngd. Samarbetet mellan kockar och producenter är, enligt honom, en av de viktigaste drivkrafterna för att utveckla svensk gastronomi. Han berättar om pärlhönan som togs fram tillsammans med en uppfödare – hur små justeringar i fodret gav stora resultat.

– Det är verkligen så här gastronomi utvecklas. När kock och producent arbetar sida vid sida, säger han.

Måltidsturism börjar i köket – med svenska råvaror

Sverige marknadsförs ofta som hållbart, naturnära och kvalitetssäkrat. Men enligt Ludwig finns det mer att göra – både mot gäster och omvärld.

– Restaurangupplevelsen är mer än maten. Den är en känsla, ett sammanhang. När gästen förstår var råvaran kommer ifrån blir rätten godare. Det är bara så, säger han.

Svenska råvaror har dessutom gott rykte utomlands som han tycker vi borde använda bättre.

– Svenska produkter står för pålitlighet. Det är samma känsla som Volvo och Ikea. Vi borde våga ta plats med det.

Ludwig Tjörnemo stod för menyn under inspelningen av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden. Bild 1. Varmrätt - Färserad kyckling med kål och grillat äpple. Bild 3: Karamelliserat äpple med punsch och blodapelsin.
Ludwig Tjörnemo stod för menyn under inspelningen av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden. Bild 1. Varmrätt - Färserad kyckling med kål och grillat äpple. Bild 3: Karamelliserat äpple med punsch och blodapelsin.
Ludwig Tjörnemo stod för menyn under inspelningen av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden. Bild 1. Varmrätt - Färserad kyckling med kål och grillat äpple. Bild 3: Karamelliserat äpple med punsch och blodapelsin.

Ludwig Tjörnemo stod för menyn under inspelningen av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden. Bild 1. Varmrätt - Färserad kyckling med kål och grillat äpple. Bild 3: Karamelliserat äpple med punsch och blodapelsin.

Foto: Samuel Unéus

 Stolthet, samarbete och systemtänk

– I Sverige får man knappt säga att man älskar Sverige. I USA säger de att de är bäst. Vi behöver mer stolthet.

Ludwig återkommer ofta till samarbeten. Mellan kockar och producenter. Mellan restauranger och näringsliv. Mellan gastronomin och politiken. Han menar att gastronomin skulle vinna på att kliva in i andra branscher: mode, teknik, industri. Låta maten representera Sverige i helt nya sammanhang.

– När Volvo lanserar en bil utomlands borde svenska kockar vara där. Vi ska kroka arm och visa upp Sverige tillsammans, säger han.

Ludwig Tjörnemo, Roland Sandgren och Ida Bauhn under inspelningen av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden.

"Sverige har allt som krävs"

Men i slutänden handlar allt för honom om det han alltid återvänder till: helheten. Att gastronomi inte bara är toppskiktet utan ett system.

– Vi kan ha hur många fina krogar som helst, men det spelar ingen roll om inte råvarorna håller, om inte producenterna överlever eller om vi inte är stolta över det vi gör. Sverige har allt som krävs. Vi behöver bara vässa berättelsen och samarbeta bättre.

Och med Marseille i sikte försöker han göra just det: bära fram smakerna och berättelsen om Sverige.

Hur går uppladdningen inför Bocuse d´Or? 

Fredrik Eriksson tar tempen på Ludwig Tjörnemo inför Bocuse d´Or 2026. Hur laddar han upp och hur ser dagarna ut inför en så stor tävling? Svaret får du här!

Ludwig Tjörnemo, Sveriges representant Bocuse d´Or 2025-2026.

Möt Ludwig Tjörnemo

Meriter: En av Sveriges mest meriterade tävlingskockar, med erfarenhet från både Bocuse d’Or och Svenska Kocklandslaget. Vinnare av Årets kock 2020.
Aktuell: Representerar Sverige i Bocuse d’Or Europe i Marseille 2026, där målet är att ta Sverige till Lyon 2027. 

Luddes 3 snabba

Låt säsongen styra. Råvaror smakar bäst när naturen tänkt att de ska ätas.

Jobba närmare producenten. Tillsammans kan man utveckla råvaror som lyfter både tävlingsmat och vardagsmat.

Våga berätta. En rätt utan historia är bara mat – berättelsen gör den minnesvärd och stärker svensk gastronomi.