Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hösten har anlänt!

2018-10-08 Oktober är månaden med många säsongsskiften från Sverige till södra Europa.

En bra höst för odlare i Sverige

Hösten har varit bra för odlarna och vi hoppas att det växer på bra nu i marken och att det får fortsätta så tills det är färdigskördat i slutet av månaden. Upptagarna går nu för fullt och vi hoppas på lagom mycket regn framöver.

Nu i oktober lägger vi mycket fokus på pumpor. Vi har ett ovanligt stort sortiment av pumpor hemma på lager. Läs gärna mer om vårt sortiment här.

Svenska äpplen hör också hösten till och nu har vi ett väldigt brett sortiment av äpplen hemma av olika nationaliteter och färg. Aroma och Sunrise är några av de svenska äppelsorter som vi har hemma just nu. Vill du veta mer om äpplen kan du gärna läsa mer på Färskvaruhallens sida eller fråga din säljare om du är ute efter en speciell sort.

Färgstarka kålsorter

Den fantastiskt vackra Sallarossan (den rosa/lila salladskålen) finns nu att tillgå efter en knackig sommar. Hjärtkålen finns också hemma. Två väldigt trevliga och färgstarka produkter. Har du inte provat så är det läge nu! Den svenska spetskålen är slut för säsongen och vi plockar in en tysk i stället.

Svensk vildsvamp

Det plockas svamp för fullt i de värmländska skogarna. Det som finns mest av nu är trattkantareller och vanliga gula kantareller. Övriga sorter är på upphällningen och varierar lite från dag till dag. Fråga din säljare så kollar vi läget åt dig!

Säsongsskiften och höga prisnivåer

Vi har ett högt prisläge på några produkter fortfarande. September månad har varit ovanligt dyr och det har varit lite svajigt med hållbarheten stundtals som en effekt av sommarens torka och extremvärme i både Sverige och norra Europa generellt. Allt eftersom vi skiftar över till Spanien kommer vi att se en mer normaliserad prisbild.

Oktober är månaden med många säsongsskiften från Sverige till södra Europa. Några produkter är redan igång från Spanien så som zucchini, aubergine och paprika t ex. Gurkan är fortsatt holländsk några veckor till men Spanien kommer successivt att öka under samma period. Prisbilden har varit onormalt hög en lång tid och detta är kopplat till sommarens värme. Det är svårt att hitta billiga Basic-alternativ nu när den svenska säsongen går mot sitt slut och plantorna i både Sverige och Holland är trötta.

Tomater skiftar vi till spanska nu i veckan och därmed kommer vi se en fallande prisbild på den vanliga runda tomaten över den närmaste tiden. Kvistar, plommon och bifftomater är fortsatt holländska ett tag till. Det höga prisläget på tomater är en effekt av sommarens torka som tröttat ut de holländska plantorna som därför producerar mindre än normalt. Att priserna sjunkit något den senaste tiden beror nog mest på att efterfrågan sjunkit p g a hög prisnivå, inte för att volymerna i Holland direkt ökat. Gissningsvis behöver Spanien komma igång med sin produktion för att priserna ska normaliseras. Läs gärna om sommarens effekter i vår tidigare information.

Romansallat är nu sista veckan med svensk råvara och sen är det spanskt för hela slanten. Isberg är svensk två veckor till och sen kommer vi kliva över till Spanien där också. Blekselleri är svensk oktobermånad ut.

 

Ha en riktigt bra dag!

Therese Oldbring Kategorichef Frukt & Grönt / Category Manager Fruit & Vegetables

Lars Rönnqvist - Import & Sortimentschef

 

Citrussäsongen står för dörren

Citrussäsongen står för dörren och vi plockar nu successivt över produkt efter produkt från Sydamerika och Sydafrika till Spanien. Satsumas och citron är nu spanska. Satsumas är av sorten Okitsu nu och är väldigt söta för att vara en så tidig sort. Citronen skiftade vi i veckan som gick och är ovanligt dyr nu i början. Detta p g a värme i Spanien just nu, men priserna kommer att falla de närmaste veckorna. Apelsiner är fortsatt sydafrikanska ett par veckor till.