Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Pumpasäsong!

2018-09-25 Pumpa är en underskattad grönsak som fått lite renässans bl a genom att amerikanska Halloween kommit till Sverige.

Pumpor blir allt mer populärt både som utsmyckning och som råvara. Vi plockar nu i oktober hem ett större sortiment av pumpor än under övriga delen av året. Det finns mycket att göra med pumpor, t ex steka, rosta, baka, sylta osv. De passar utmärkt som soppa, paj, marmelad, i bakverk på osv. och dessutom är de fulla av nyttigheter. Om inte annat kan du smycka din restaurang och ge den en trevlig höstig inramning. Varför inte lägga med lite svenska äpplen då också.

Följande sorter finns tillgängliga nu. Önskar du någon utöver dessa så är du välkommen att prata med din säljare så löser vi det.

Spagetti

-Namnet har den fått på grund av att när köttet plockas ur och tillagas påminner utseendet om spagetti. Smaken är till skillnad från de flesta andra pumpor väldigt mild och neutral men fruktköttet gör den ändå onekligen speciell och rolig att använda i maträtter.

Hokaido

- Stort kärnhus på den här pumpan som finns i en röd och en grön variant. Den sistnämnda har ett gulare fruktkött och en smörigare smak. Generellt har den en ganska söt och nötig smak och passar i soppor, gratänger, puréer, pajer eller som rostade.

Dekoration

- En pumpa som är framodlad för att vara dekoration snarare än en matpumpa, fast visst går den att äta. Den finns i alla möjliga färger, storlekar och former och är en uppskattad prydnad för många.

Butternut

- Är den vanligaste pumpan som finns att få tag på året runt i mataffärerna. Butternutpumpan eller squash som det faktiskt är, påminner om squash i smaken - men är något sötare och har en nötig ton. Avlång i formen med ett litet kärnhus i botten. Passar som de flesta andra pumpor i soppor, gratänger, puréer, pajer, rostad eller i bakning.

Halloween

- Kallas ibland för jättepumpa. Det fasta, torra fruktköttet och det hårda skalet är härligt orangea och lämpar sig till att lagras riktigt länge. Dekoreras till halloween, men är också god att äta. Smakar zucchini med viss sötma och är god till traditionell matlagning med pumpa men också till desserter.

Muscat

- Bredformad pumpa som har ett dammigt utseende med tjockt brunt skal. Köttet är orangerött och är den sötaste av alla pumpor. Kärnhuset är svampigt och trådigt. Passar bra att äta rå eller rostad, i soppor, chutney och bakning.