Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Torkan har satt sina spår!

2018-08-31 Sommarens värme och torka har satt sina spår och vi ser nu på riktigt effekterna av vad detta burit med sig och det börjar nu stöka till sig lite på frukt & grönt sidan.

Ovan jord

Vi har en stark inbromsning i växthusen nu (paprika, tomat & zucchini t ex.) efter en varm och intensiv sommar. Plantorna producerade i ett högt tempo tidigare och nu är de helt enkelt trötta och orkar inte producera normalt. De är utmattade och det har även påverkat hållbarheten. Vi gissar att vi kommer ha ett underskott under en tid nu och vi möter en högre prisbild ett tag framöver. Gurkan tolererade värmen sämre än de ovan då värmen gjort att gurkplantorna växte långsammare. Det har resulterat i ett underskott de senaste 2-3 veckor som resulterat i ovanligt höga priser nu. Svensk gurka är en extrem bristvara just nu. Vi har också fått veta att humlorna inte pollinerar lika bra i värmen vilket varit en bidragande orsak till den lägre skörden tomater.

Frilandsodlingarna har tagit stryk som vi tidigare nämnt, isberg t ex. Vi har fått vad vi önskat men mycket har plöjts ner på fälten p g a ohyra och brännskador. Broccoli kommer att ha en kortare svensk säsong än vanligt p g a den höga värmen. Den nysådda broccolin har inte tagit sig och de olika odlingsfaserna har vuxit i varandra under sommaren. Mycket har alltså kommit under kortare tid och nu helt enkelt är så gott som slut. Blomkål, romansallat och isberg kommer vi ha hela säsongen ut. Gemensamt för frilandsodlingarna är att volymerna är mindre och priserna högre.

Under jord

De produkter som odlas under jord har tagit väldigt stor skada av värmen och torkan. Läget har kartlagts allt mer de sista veckorna och vi kommer att ha stora volymbortfall på produkter som potatis, lök och rotfrukter. De vi har pratat med befarar ett bortfall på 40-50% på palsternackor, potatis 30 - 35% och 30 - 40% på morötter. Löken ser ut att bli mindre i storlek i år. Senaste åren har vi haft volymer som räckt hela året på palsternacka, morötter och även lök ibland.

Vi har nu stigande priser på tvättad potatis, skalad potatis och pommes på ingång. Den tvättade potatisen höjs redan i kommande vecka. Det är långt kvar till att all skörd är uppe och man vet säkert hur kvalité och volymer ter sig på det som ska lagras in. Vi kommer höra mer om detta under säsongen. Priserna på övriga rotfrukter brukar vara lite högre den här tiden på året men kommer troligtvis sjunka saktare än vanligt och vad de slutar på återstår att se.

Det som är helt säkert är att det kommer bli ett dyrare potatis & rotfruktsår. Flera odlare lever med en tuff säsong bakom sig redan med den regniga hösten som var och bortruttnade rotfrukter p g a att de inte kunde komma ut med skördemaskinerna på åkrarna. Vi hoppas att det blir en bra höst för odlarna med lagom mycket regn.

 

Ha en riktigt trevlig helg!

Therese Oldbring - Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist – Sortiment & Importchef Frukt & Grönt