Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Äppelriket!

2018-10-01 Den svenska hösten är starkt förknippad med äpplen och äppelskörd i våra trädgårdar. Äpplet är en av Sveriges populäraste frukter och vi har alla en relation till denna färggranna frukt.

Svenska äpplen – smakrikt och närodlat

Under de senaste åren har det svenska äpplet fått en given plats på våra lager och i butikshyllan, inte bara under säsong, utan under hela året. Detta mycket tack vare förbättrade lagringstekniker men också en förädling av äppelsorter under en tid tillbaka som tillsammans gör att de klarar att lagras längre.

Alla äpplen skördas under hösten innan frosten sätter in. Att skörda äpplen kräver ett försiktigt handlag då äpplen är lika sköra som ägg, vilket kanske inte alla vet. Är du vårdslös när du plockar kommer äpplet att få blåmärken och fula fläckar och skulle inte klara lagringen lika bra, och ingen vill ju ha fula äpplen utan de lämnas kvar i hyllan i butiken och får ligga kvar där i sin ensamhet. Äpplen plockas med varsamhet i kassar som hänger runt plockarens axlar. Kassen har en öppning nertill, så när kassen är full öppnar man i botten och låter äpplena försiktigt rulla ur kassen. Frukten töms därefter i stora trälådor på fälten som rymmer några hundra kilo.

Kolla gärna på filmen för att se hur man tömmer några hundra kilo äpplen och undvika att ge dem blåmärken.

Det finns en stor mängd äppelsorter i Sverige. Jämfört med de utländska äppelsorterna med Royal Gala i spetsen är de svenska sorterna betydligt smakrikare. De har alla en tydlig arom och olika fasthet som gör att de passar olika bra till olika typer av matlagning. Vi har plockat ut några sorter som vi kommer ha löpande under hösten och berättar lite om dess egenskaper. Det vore kul att kunna läsa på menyn vilken äppelsort man som gäst ska få njuta av.

Det finns en uppsjö av äpplen i vårt sortimentent till olika kvalitéer, priser och nationaliteter. Du som vill gynna det lokala och närproducerade har flera svenska smakrika sorter att välja på och kostnaden för att sätta svenskt före importerat är i år relativt liten.

 

Det blir ingen höst utan svenska äpplen! Njut och var stolt över vad de svenska odlarna levererar!

Aroma

Ett stort och rödgult äpple med ett fast och krispigt fruktkött. Den har en hög aromkrydda med en fin balans mellan sött och syrligt. En uppskattad sort både till smak och hållbarhet. Tillgänglighet mellan september-februari.

Cox Orange

Äpplet har en svag söt men kryddig smak. Fruktköttet är gult, saftigt och fast. Håller konsistensen bra vid tillagning. Säsongen varar mellan oktober-januari.

Discovery

Ett klarrött äpple med ett rosa mjöligt fruktkött och en tydlig sötma. Discovery är i säsong under augusti till oktober.

Frida

Ett smakrikt äpple med syrlig karaktär. Saftig, krispig och fast i konsistensen med något sträva inslag. Tillgänglig mellan februari-mars.

Ingrid Marie

Ett kraftigt brunrött äpple som är friskt med en liten kryddig arom. Texturen är saftig, mjölig och lite grönaktig. Relativt syrliga inslag med en viss sötma. Säsongen varar mellan oktober-februari.

Summerred

Medelstort klarrött äpple med en frisk syrlighet och en god söt smak. Fruktköttet är vitt, fast, saftigt och krispigt. Tillgänglighet är mellan september-november.

Sunrise

Skalet har en gul grundfärg med en röd rodnad och en vaxig yta. Fruktköttet är krispigt och saftigt och smaken är härligt söt-syrlig.

Rubinola

Ett fast äpple med mycket syra och sötma. Äpplet är till största delen rött med en svagt gul grundfärg. Ett krispigt äpple, gott att äta som det är eller skära ner i en sallad.

Se filmen om hur en äppeltömning går till!