Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så miljöoptimerar du restaurangköket

Att investera i produkter av hög kvalitet som håller över tid är den enskilt största insatsen som restauranger och storkök kan göra för miljön. Och det behöver inte kosta skjortan!

Att investera i produkter av hög kvalitet som håller över tid är den enskilt största insatsen som restauranger kan göra för miljön. Och det behöver inte kosta skjortan – minskad påverkan på miljön är ofta samma sak som minskad påverkan på plånboken. 

För restaurangutrustning finns nästan inga märkningar, symboler eller klassificeringar som visar vägen till bra miljöval. Trots det finns det mycket man som krögare kan göra vid val av köksmaskiner och utrustning till kök och matsal. Det viktigaste är att välja kvalitetsprodukter som inte går sönder.  
– Ju färre krossade glas eller kantstötta tallrikar desto bättre för både för miljön och budgeten, säger Maria Stjernström, Menigos säljchef för Restaurangutrustning. Hon fortsätter: 
– Menigo erbjuder porslin av högsta kvalitet från fabriker som har ett genomarbetat miljötänk. Det kostar lite mer initialt men lönar sig i längden. Porslinsfabriken Steelite erbjuder exempelvis livstids kantstötsgaranti, det gör skillnad för både miljön och budgeten. Dessutom ger kvalitetsporslin en bättre helhetsupplevelse för gästerna, menar Maria.  

Miljövänlig kyla 

Ett exempel på köksutrustning som tidigare klassats som miljöbov är kyl och frys. Det beror på att traditionella kylmedium är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. Sedan en tid finns miljövänligare alternativ på marknaden – som minskar koldioxidutsläppen avsevärt.  

– Vid inköp av ny kyl eller frys är det därför viktigt att välja ett bra kylmedium med låg miljöpåverkan. Självklart är det även både ekonomiskt lönsamt och bra för miljön att välja maskiner med en låg energiförbrukning. Våra säljare hjälper gärna till att guida till ett så bra miljöval som möjligt, säger Maria.  

Maskiner som minskar matsvinn 

För att förlänga hållbarheten på tillagad mat tipsar Maria om så kallade Blast Chillers, som med hjälp av en kraftig fläkt och kyla förkortar nedkylningsprocessen drastiskt.  
– En snabb nedkylning minskar bakterietillväxten och ökar dessutom hållbarheten på produkten avsevärt. Det ger även en slutprodukt av högre kvalitet.  

Ytterligare en bra investering för att minska matsvinnet är en riktigt bra vakuummaskin. Med hjälp av vakuumering ökar hållbarheten – dessutom blir förvaringen mer effektiv vilket minskar kraven på kylutrymme.  
– Det ger även möjlighet att effektivisera arbetet i köket. Det blir lättare att förbereda tillagningen och du kan producera mer under lugna perioder i köket.  

Otippat alternativ till plast 

Många av Menigos kunder, främst skolor och förskolor, är storförbrukare av plastartiklar. För att bidra till ett minskat plastanvändande har Menigo själva tagit fram ett alternativ till plasttallrikar – tallrikar gjorda av rishusk. Rishusk är skalet som täcker själva riskornet, något som tidigare klassats som jordbruksavfall.  

– De här tallrikarna, som till hundra procent kommer från växtriket, är Menigo först i Sverige med att införa. Utöver oberoende tester har vi utvärderat materialet tillsammans med en förskola i Härryda. Nu är allt äntligen på banan och vi kan äntligen erbjuda produkterna i vårt ordinarie sortiment. Det känns otroligt kul, säger Maria.

Text: Sofia Lundmark 

Vi äter inte ris - vi äter på tallrikar av ris

Hållbara val för ditt kök

Fem hållbara val för restaurangköket: 

  • Välj kvalitetsprodukter, det lönar sig alltid. 

  • Kika efter kyl och frys med miljövänligt kylmedium. 

  • Investera i maskiner med låg energiförbrukning.  

  • Minska matsvinnet med hjälp av Blast Chillers & Vakuumering. 

  • Byt ut platstallrikar mot riskhusk – ett naturmaterial direkt ifrån växtriket.  

Citat: 

”Det gör skillnad för både miljön och budgeten”