Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vi äter inte ris – men vi äter på tallrikar av ris

Att investera i produkter av hög kvalitet som håller över tid är den enskilt största insatsen som restauranger kan göra för miljön.

Tallrikar av ris – det är en historia som kräver att vi börjar från början eller hur? Efter att ha blivit kontaktade av flera svenska kommuner som ville fasa ut sina plastserviser bestämde sig Menigo för att söka globalt efter andra alternativ. Valet föll till slut på rishusk – skalet som täcker själva riskornet. Varje år blir 125 miljoner ton rishusk över i den globala risproduktionen, och i Kina hade man börjat experimentera med olika sätt att ta tillvara på rishusken. Men kunde rishusken bli en tallrik? Menigo gjorde efterfrågningar och en kinesisk fabrik gick med på att testa. Och det är nu Härryda kommun kommer in i bilden. 

– Vi vill fasa ut all vår plast och hade varit i kontakt med Menigo för att hitta alternativ. Menigo kontaktade därför oss för att bli testpiloter för dessa nya tallrikar. Menigo ville ha ett kundperspektiv på hur bra tallrikarna är, och vi vill ju hitta så många sätt som möjligt att minska vår påverkan, berättar Cecilia Johansson, Enhetschef på Måltidsservice i Härryda kommun. 

”Inte slängt en tallrik på ett år” 

Måltidsservice i Härryda kommun har ett väldigt viktigt ansvar – maten i kommunens skolor, äldreboenden och förskolor. Enheten är miljödiplomerad sedan 2013 och de har länge arbetat för att reducera matsvinnet, minska köttkonsumtionen och använda hållbara och närodlade råvaror. Men de serverade fortfarande maten på plasttallrikar, något de inte var nöjda med.  

Sedan januari 2018 har de nu testat rishusk-tallrikarna på två förskolor i kommunen, och ett år in i försöken är resultaten tydliga. 

– De här tallrikarna är suveräna. De har inte ändrat färg eller form, och de har inte fått några märken alls. Dessutom är de helt komposterbara, men vi har faktiskt inte behövt slänga en enda tallrik på hela året. När vi hade plast var vi tvungna att byta en del av tallrikarna varje år, vilket ju innebär både en ekonomisk och miljömässig kostnad. berättar Johanna Ahlgren, som är kock Björkängens förskola i Hällingsjö. 

Rishusk i hela kommunen 

Menigos egna tester visar också på samma resultat. Rishusktallriken är slitstark och har en livslängd och egenskaper som är fullt jämförbara med en plasttallrik i polykarbonat, PET eller melamin. Tallriken klarar diskmaskin och uppvärmning i mikrougn upp till tre minuter samt temperaturer från -30 till +120 grader. 

– Rishusktallrikarna är precis vad vi har letat efter. I vår kommer vi därför att byta ut djupa och flata tallrikar i alla förskolor i hela kommunen. Det är ett riktigt bra betyg, säger Cecilia Johansson.  

Och vad tycker barnen själva då? Johanna Ahlgren säger att barnen gett tummen upp. 

– De tycker att det är jättekul, och det är ju ännu ett sätt att inkludera dem i vårt hållbarhetsarbete. Och ja, naturligtvis har de försökt äta upp tallrikarna. 

Citat:

”Naturligtvis har barnen försökt äta upp tallrikarna” 

 

Investera i rätt produkter

Hållbara val för ditt kök