Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tips på alkoholfritt från våra produktspecialister

Våra produktspecialister har en gedigen erfarenhet när det kommer till att hitta den bästa drycken till maten eller till baren. Här ger de sina bästa tips på produkter och hur man ska tänka för att optimera sitt alkoholfria utbud i sommar.

Matcha alkoholfritt till mat

Grunden är densamma när man ska kombinera mat och dryck, oavsett om det gäller en dryck med eller utan alkohol. Utgångspunkten är sötma och syra - till en maträtt med hög syra ska du ha en dryck med hög syra och till en dessert kan du gärna servera något sött, som en cider.

Till en kraftig kötträtt blir det oftast bättre med en bärdryck på blåbär eller svarta vinbär eftersom de är mindre söta än ett alkoholfritt rött vin.

Alkoholfria viner har ingen strävhet att ta hänsyn till i matchningen med mat. De har ofta en liten sötma i sig och därför kan det vara bra att servera tillbehör med sötma eller hetta, då dessa tonar ned sötman i vinet. Med fördel serveras alkoholfria viner kylda då det gör att de upplevs mindre söta, även det röda får gärna vara svalt.

Vad gäller alkoholfri öl till mat kan man tänka på samma sätt som när man matchar mat och starköl:

  • Ljus lager - sill och kräftor
  • Ipa - husman, grillat och vilt
  • Pale ale - vegetariskt
  • Veteöl - kryddstark mat

Ta betalt för alkoholfritt

Det är mycket mer omständigt att ta fram alkoholfritt som smakar riktigt bra än det är att ta fram produkter med alkohol eftersom det ligger ett större hantverk bakom. I vin är det är dessutom alkoholen som är smakbäraren, vilket gör att det är en extra utmaning att ta fram ett alkoholfritt vin. Idag är dessutom alkoholfria alternativ mycket mer genomarbetade och välsmakande än förut.

Att också prova att göra egna alkoholfria alternativ på bra råvaror, på den egna krogen kan vara ett sätt att presentera något nytt som man kan ta bra betalt för.

Jobbar man med dryckespaket skall de alkoholfria alternativen vara lika många och minst lika bra som de med alkohol. Då blir det också enklare att ta betalt.

Produktspecialisternas alkoholfria favoriter

120645 Copenhagen Sparkling Tea Blue

120645.jpg

Detta alkoholfria mousserande te är unikt och ett väldigt bra alternativ som aperitif. Funkar även till förrätter och lätta huvudrätter. Teet innehåller nio organiska tesorter, tre vita tesorter, grapejuice och en liten skvätt oranisk citronjuice.

Det tillverkas på samma sätt som champagne.

124327 Bundaberg Ginger Beer

112520.jpg

Fräsch smak av ingefära som släcker din törst i sommarvärmen.

Det givna valet till asiatisk mat.

209450 Kombucha ingefära/citron

209450.jpg

Kombucha som är riktigt trendigt just nu är en fermenterad tedryck full av nyttiga bakterier som har en avgiftande och renande effekt på kroppen. Dessutom förbättrar den matsmältningen.

Perfekt till en asiatisk nudelsallad smaksatt med ingefära, lime och chili eller till sommarfrukosten på terassen

120099 Kronenbourg 1664 Blanc Sans Alcohol

120099.jpg

En läskande och frisk veteöl med toner av citrus och koriander.

Ölet passar till det mesta från det heta asiatiska köket med smaker av chili och ingefära. Väldigt god även till det franska köket, skaldjur och kyckling.

726821 Mikkeller/Weingut Meierer Grape Juice Riesling

726821.jpg

En härligt frisk druvjuice tillverkad av rieslingdruvor med smak av grape, mogna äpplen med en liten sötma i avslutningen.

God som aperitif eller friska bärdesserter.

123200 Le Petit Beret Gris Rosé eko

123200.jpg

Ett alkoholfritt Rosé med ett vackert grenadinskimrande utseende. Fruktig smak med vinbärstoner blandas med intensiva och charmiga aromer av körsbär, hallon och grapefrukt.

Passar till de flesta sommarrätter och alltid det perfekta valet till vegetariskt.

121663 Alain Milliat Rabarber

121663.jpg

Frisk med liten sötma som alternativ till vitt vin eller rosévin.

Gott till lax med rabarbersalsa eller som välkomstdrink blandat med alkoholfritt bubbel.

123832 Weird weather Ipa

123832.jpg

En alkolfri Hazy Ipa I New England stil med toner av honung, citrus och sockerkaka. 

Fint till fina fisken, skaldjur, ljust kött eller att bara sippa på i sommarvärmen.

Våra produktspecialister

Vi har ett team av produktspecialister över hela landet med en lång erfarenhet av arbete med mat&dryck. De finns för dig som vill förstärka ditt alkoholfri erbjudande.

Stockholm & Mittsverige
- Annika Wallefelt
- Erik Brolin

Väst
- Johan Trennestam

Syd
- Mikael Lidberg

Norr
- Kerstin Lilja

Hör av dig till din kontaktperson för att bli ihopkopplad eller tryck på namnen ovan för att skicka ett mail direkt till din produktspecialist i din region.