Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Med passion för råvaran

Länge leve måltiden
Reportage
11 september 2023
Närproducerade råvaror, framtagna och utvecklade av eldsjälar som brinner för mathanverket. Inom Menigos kategori Utvalt & Nära hittar du omsorgsfullt utvalda produkter från mejeri och kött till frukt och grönt.

Svenskodlad saffran, blommor och ogräs från det vilda, prisbelönta ostar och ekologiska utegrisar. Kategorin Utvalt & Nära består av ett småskaligt sortiment med fokus på hållbarhet och hantverk. Menigos samarbete med lokala producenter och medelstora leverantörer gör det möjligt för kunder runt om i landet att ta del av unika produkter till köket.

– Vi kan erbjuda allt från vildplockat ogräs till det bästa gårdskärnade smöret på marknaden och försöker möta kundernas efterfrågan i den mån det är möjligt. Det kan till exempel handla om en specialbeställning på nyplockade nyponblad. Vi köper från gårdarna direkt och har som ambition att hjälpa dem att växa.

"Vi köper från gårdarna direkt och har som ambition att hjälpa dem att växa."

Hur går det till när ni hittar nya produkter?

– Det är en blandning av personligt engagemang och att hänga med i sociala medier och trender. Det kan också vara en kund som frågar efter en specifik produkt, då tar vi kontakt med leverantören för att kika på möjligheter till produktion och leverans. När vi besöker gårdar så gäller det att ha helikopterperspektiv för att se om gården även kan leverera andra typer av produkter, säger Thobias. 

Har du några favoriter i sortimentet?

– Jag är väldigt förtjust i vildplockat som krispig strandkål, kamomill samt olika typer av blomblad. Här har vi folk som går och plockar vilt och levererar grödorna i askar. Jag gillar även idén med mjölkkor som har gått som gräsklippare på gården i hela sitt liv och bara haft det bra. Det blir ett klassificerat fint kött med bra marmorering.

Något nytt spännande på gång i höst?

– Vi har en handskuren pommes på KRAV-certifierad potatis och rapsolja från Skåne som heter Green Fries. Företaget grundades 2016 i Hässleholm och de samarbetar endast med potatisbönder i närområdet. Just pommes är ett steg mot att göra kategorin ännu bredare genom att ta in produkter som passar fler kunder. I höst kommer vi även leverera egen chark på utegris från Stora Juleboda Gård. Så se till att göra plats för riktigt härlig salami, coppa, lufttorkad skinka och lardo på menyn!

Tobias lokalproducerade favoriter

Mer skördetid

Fortsätt att utforska höstens skafferi. Se våra filmer och reportage för fler goda tips.
Till kampanjsidan

Thobias Fridh

Yrke: Thobias Fridh är kategoriansvarig inom Utvalt & Nära på Menigo. Tillsammans med sitt team av produktspecialister har han ständigt ögonen öppna efter nya spännande råvaror på den lokala marknaden. Dessutom gör teamet en del specialjobb till kunder både i Sverige och utomlands, som exempelvis stjärnkrogar i Köpenhamn.

Bakgrund: Tidigare kock sedan 16 år tillbaka. Började på Menigo 2015 som inköpare för Frukt o Grönt, gick efter ett par år vidare till Produktspecialist och därefter Kategoriansvarig för Utvalt och Nära.

Favoriter ur sortimentet: Miso och soya från Liura samt vit quinoa från Nordisk Råvara.