Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn

Identiska rätter i olika presentationer skapar nya smaker. Vi tar reda på hur man kan maximera måltidsupplevelsen med hjälp av rätt miljö.

Det råder inga tvivel om att vår smakupplevelse påverkas av var och hur en maträtt serveras. Men det är inte alltid helt lätt att förklara hur det går till. En grillkorv, ofta alldeles för varm, serverad på en iskall parkering kan ibland vara godare än en trerätters middag på en fin restaurang. Varför är det så? Och kanske ännu viktigare, hur kan man som krögare erbjuda miljöer som förhöjer smakupplevelsen?

För att ta reda på hur en maträtt påverkas av sin omgivning bjöd Menigo in några av Sveriges främsta experter inom mat och dryck – Alf Tumble, Erika Goyziolo och Mathias Dahlgren – till ett experiment. Under en kväll serverades de identiska rätter i olika kontexter.

– Miljön är otroligt viktigt för hela smakupplevelsen, ett tydligt exempel är om man äter ute eller inne, det kan ge två helt olika upplevelser av samma rätt, konstaterar Johan Swahn, forskare inom sensorik och marknadsföring, som ledde experimentet.

Äta utomhus eller inomhus?

Den första rätten serveras just utomhus från en Food Truck. Ljusslingor skapar ett varmt sken i den kylslagna kvällen när årets kock Ludwig Tjörnemo bjuder på kycklingwrap med potatiskräm och picklad persiljerot med tillhörande dryck ur flaska. Den bekanta ”korvmojskänslan” infinner sig snabbt bland gästerna. Att gästerna får maten i händerna påverkar också smakupplevelsen eftersom känselsinnet kan förstärka faktorer som temperatur och textur på maten.  

– Det är häftigt när matupplevelsen överträffar kontexten. Det är något som man nästan bara kan uppleva i en Food Truck. När man står där ute i kön, i kylan och du får någonting som är så jäkla mycket bättre än mycket bättre än förväntat. Att omgivningen blir enklare, men innehållet överraskar positivt är något som kommer allt mer, säger Mathias Dahlgren, stjärnkrögare.

Det finns många förklaringar till varför vissa maträtter upplevs som godare utomhus. Miljön framkallar smakminnen, subjektiva känslor med associationer till platser från förr.

– Jag kan stå i kö länge på min favoritkorvmoj ute i kylan för att få min Kabanoss i baugette. Det är någonting med situationen och enkelheten som gör att maten blir magisk, kanske för att förväntningarna på ett sådant ställe redan är ganska låga och saknar kontext, säger Johan Swahn.

Bowl eller tallrik?

Studier visar att mat som serveras i en bowl ger intrycket av att maten är mer hälsosam. Sättet man håller i en bowl, med den kupade handen, kan uppfattas som att maten är mer värdefull och känslan av att man får mer mat för pengarna. Nästa rätt att langas ut från Food Trucken är en bowl med vreta gulärta, rostad svamp och rostade grönsaker i take-away-skål med tillhörande engångsbestick av trä.

–Jag tror att det är frihetskänslan av en bowl som tilltalar många människor. När du själv får vara med och styra vad du ska äta, i den ordning som du vill. I en paketerad wrap är istället redan tuggan uttänkt, säger Mathias. 

–Bowl eller tallrik är faktiskt vår ursprungstallrik. Bara att det heter bowl vs tallrik på menyn kan ju vara en faktor som gör rätterna mer spännande och tilltalande, säger Johan.

Det taktila, alltså det vi känner i händerna, påverkar också hur vi upplever maten. Tunga bestick i handen kan till exempel göra att maten upplevs som mer exklusiv. När gästerna en stund senare serveras samma rätter inomhus har den paketerade wrapen och bowlen har bytt skepnad och serveras nu på rustika tallrikar, upplagda med finess för att ätas med bestick.

– För mig känns det som en helt annan rätt när jag äter bowlen inomhus, jag slevar inte i mig på samma sätt nu som jag gjorde ute, säger Alf Tumble, vinskribent.

– Inomhus får vi andra temperatur på maten och jag känner att det fattas något när jag äter bowlen inne. Utomhus kändes det som en komplett rätt, men inomhus känns det mer som ett tillbehör, säger Ludwig Tjörnemo som deltog i experimentet även som gäst.

 

Rund eller kantig?
Även formen på maten påverkar smakupplevelsen enligt en teori kallad ”Bouba-Kiki-effekten. Bouba associeras till en rund form och Kiki till något kantigt, exempelvis en stjärna. De olika formerna har en effekt på hur vi upplever en smak. Det kan vara formen på en maträtt, men även ett typsnitt eller en bild kan påverka smakupplevelsen.

– Om du skriver kaffe med mjuka eller kantiga bokstäver på take away-muggen så kan det påverka hur gästen upplever att kaffet smakar, säger Johan Swahn.

Man kan också sätta en viss stämning genom att presentera maten på ett visst sätt.  

– När jag serverar maten till mina gäster så brukar jag säga att de ska föreställa sig en viss miljö framför sig, för att skapa den rätta känslan på smaken, säger Erika Goyziolo, restaurangchef på Canta Lola.

Experimentet är framme vid efterrätten och gästerna smakar på två desserter med samma innehåll, en chokladmousse med rund form och en med kantig form. Den kantiga desserten äts tillsammans med en dov och lågfrekvent musik och smaken uppfattas då som lite syrligare och bittrare. Den rundare desserten serveras tillsammans med en lättsammare, glad musik vilket gör att de sötare tonerna i smakerna lyfts.

– Jag har gjort ett liknade test med champagneprovning, där samma champagne serveras i två identiska glas, men med varsitt underlägg, ena föreställande Kiki och det andra Bouba. I det fallet påverkade bilderna smaken på champagnen. Bouba upplevdes sötare och med rundare toner medan Kiki var krispigare och upplevdes dyrare, konstaterar Johan Swahn.

Genom att experimentera med nya miljöer eller mobila måltidsupplevelser som Food Trucks kan krögare hitta nya sätt att nå kunder. Att skapa en palett av erbjudanden i en spännande miljö är viktigare än någonsin, i tider av ovisshet.

– Det handlar väldigt mycket om att sälja och iscensätta upplevelser och det kan man göra genom att skapa en miljö som förstärker smaken, avslutar Johan Swahn.

Till Bords

Ludwig Tjörnemo
Årets kock 2020

Johan Swahn
Smakforskare och föreläsare, grundare till The Taste Lab.

Med på Länk: 
Mathias Dahlgren
Krögare och ägare av Matbaren, Rutabaga, Green Rabbit och Overseas by Mathias Dahlgren” på Maldiverna.

Erika Goytizolo
Restaurangchef och ägare av restaurang Canta Lola

Alf Tumble
Vinskribent, författare och musikläggare.