Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gin i tankarna

Anna och Calle Wikner är paret bakom Stockholms Bränneri. Nu växer satsningen på det lokala med egen bar och restaurang, vägg i vägg med produktionen.

Calle Wikner tar emot oss i källarlokalen på Folkungagatan 136 i Stockholm. Adressen, som är stämplad på deras ginflaskor, har blivit synonym med varumärket. Här destillerar väldiga kopparpannor dagens batch som sprider en behaglig doft av gin i lokalen. 

– Den här lokalen har blivit ett med produkten, vi flyttade in här 2016 och vi kommer nog aldrig kunna flytta härifrån, skrattar Calle. Vi har i stället fått möjlighet att ta över lokalerna som ligger här intill och byggt ut. Vårt allra senaste projekt är vår egen cocktailbar och restaurang Brännerian som öppnade i September 2022. Stockholms Bränneris egen cocktailbar och restaurang har varit en succé sedan start.

– Det är ett jättespännande projekt och en ny erfarenhet för oss att driva bar och restaurang. Vi har stora ambitioner för både mat, där menyn skapats med Joel Åhlin, och dryck där i princip allt är destillerat, infuserat eller laborerat på plats i bränneriet ett par meter bort. Genom projektet hoppas vi skapa en än mer tillgänglig och kreativ plats både för besökare och vänner i branschen där vi utforskar nya smaker tillsammans, säger Calle.

Anna och Calle, som är civilingenjörer i grunden, startade projektet under en tid när de var bosatta i Vancouver i Kanada. Det var här de för första gången exponerades för småskaliga destillerier och tillsammans med deras stora passion för mat och dryck väcktes också idén till att skapa något eget. Med ambitionen att bygga en urban och publik produktion av gin, som faktiskt helt saknades i Stockholm, grundade de Stockholms Bränneri 2015 och i dag är de Sveriges näst största ginproducent.  

– I Vancouver och på många andra ställen finns tillgängligheten att kunna besöka produktionsanläggningar. Det är något vi tycker är väldigt spännande och ett sätt att visa upp hantverket bakom, att det faktiskt är människor som tillverkar produkten och inte en industriell fabrik. Det ville vi återskapa här på hemmaplan, visa våra kunder lite ”bakom scenen”, vad som händer, vad som produceras och hur det produceras, menar Calle.

sb10.jpg

Anna och Calle Wikner är paret bakom
Stockholms Bränneri.
sb12.jpg

sb13.jpg

Sju sorters växter 

Hjärtat i produktionen är deras Dry gin, som beskrivs som en skandinavisk tappning på en klassisk gin. Här blandas svensk ekologisk 96-procentig bassprit av vete, tillsammans med en grundsmaksättning på ljung och fläder som ger den lätt blommiga och lite gräsiga touchen. Basspriten hälls i destillationspannan och späds sedan ner till 60 procent, därefter tillsätts lokala örter och kryddor som enbär, koriander, angelikarot, citronskal och rosmarin.  

– Enbär är definitionen av gin och en krydda som alltid måste vara med. Vår gin är så pass väldestillerad och välbalanserad att den går att dricka som den är och behöver egentligen inte blandas med något. 

Under åren har nya produkter vuxit fram, mycket drivet ur deras egen nyfikenhet. Pink gin var deras andra släpp som med sin ljusrosa ton och smak av lingon och rabarber för tankarna till svensk sommar. Oak gin är en flört med bourbon, lagrad på bourbonfat och är mer smakintensiv än en ”vanlig” gin, perfekt för höstens cocktails. Aperitif röd med inslag av rönnbär, äpple och citrus sägs motsvara en lokal svensk aperol. I lokalen står även flera pallar med ett av deras senaste släpp uppradade i väntan på distribution. Cocktailburkar i mixpack på 25 cl, fyra färdigblandade drinkar direkt i handen. 

– Varje servering är unik i sin karaktär och alla fyra smaker kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Den speciella ”full top”-öppningen gör upplevelsen ännu mer angenäm än när man dricker ur en konventionell burk, säger Calle.

sb8.jpg

Under hösten öppnas Brännerian, deras
egen cocktailbar och restaurang.
sb2.jpg

sb3.jpg

» Sedan starten har
Stockholms Bränneri
fyrdubblat sin
produktionskapacitetSpecialsläpp med krögare
 

Utöver sina egna produkter gör Anna och Calle även samarbeten med krögare och kunder i branschen, något som lett till flera lyckosamma specialsläpp med bland annat Fotografiska, Rosendahls, Agrikultur och Oaxen. 

– Vi har aldrig gjort en white label-produktion och det är inget som vi är intresserade av att göra heller, utan vi gör i stället egna släpp med vänner och kunder i branschen. Det kan vara begränsade släpp utifrån typ av kök eller vad som växer just nu. Det kan till och med vara så att vi tillsammans går ut och plockar till exempel syren eller hägg och gör en batch av det, säger Calle.  

Sedan starten har Stockholms Bränneri fyrdubblat sin produktionskapacitet och under pandemiåren dubblade de sin omsättning. Men trots framgången är den hantverksmässiga produktionen och den lokala känslan alltid närvarande och i lokalen på Folkungagatan är det nya grejer på gång. Öppningen av en egen cocktailbar och restaurang, Brännerian, skedde vägg i vägg i september förra året: 

– Brännerian är ett jättespännande projekt och en ny erfarenhet för oss att driva bar och restaurang. Vi har stora ambitioner för både mat, där menyn skapats tillsammans med Joel Åhlin, och dryck där i princip allt  är destillerat, infuserat eller laborerat på plats i bränneriet ett par meter bort. Genom projektet hoppas vi skapa en än mer tillgänglig och kreativ plats både för besökare och vänner i branschen där vi utforskar nya smaker tillsammans, säger Calle.

Utvalda produkter
Hållbara val
Pink Gin Stockholms bränneri EKO
Vin, sprit & starköl
FRP 12x50 cl

Hållbara val
Pink Paloma EKO BRK
Blanddryck
Vin, sprit & starköl
FRP 24x25 cl

Hållbara val
Stockholms Aperitif Röd EKO
Vin, sprit & starköl
FRP 12x50 cl