Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lyon

Vi spanar in matkulturen i Lyon och djupdyker i trenden ”Monoproduit” dvs att man tillverkar och säljer endast en specialiserad produkt. Vi lyfter också passande produkter.

Beställ dina succépommes idag - färska eller frysta

Höga ambitioner, är ledorden för matkulturen som präglar den gastronomiska staden Lyon. Här tar man vegetariska rätter till helt nya nivåer och tillverkar örtbaserad alkohol med finess. Vår trendspanare och redaktör Katarina Ronteix, rapporterar från Lyon

”Jag har tittat närmare på tre trender här:
 

  • ”Monoproduit” - man tillverkar och säljer en enda produkt, som man också verkligen blir expert på.
  • Småskaligt tillverkad alkohol, gärna örtbaserad
  • Gastronomiskt vegetariskt kök med höga ambitioner.

Gemensamt för dessa tre trender är att råvarorna är viktiga, att de ska vara så lokala som möjligt. Dessutom blickar man gärna bakåt, söker efter vad mormor hade i skafferiet och fräschar upp det på ett nytt sätt.”


Maison Croustiller – världens bästa pommes!

På Maison Croustiller i Lyon tillverkas världens bästa pommes frites. Hemligheten: de har bara en enda rätt på menyn, som de också blivit experter på.  

Croustiller, som betyder frasig på franska, hintar om vad man kan förvänta sig av pommes friten som serveras här. Bröderna Maxime och Mathieu Pothier har nämligen ägnat två år till att ta fram de absolut godaste pommes friten, som nyligen blivit utsedda till världens bästa, enligt den franska tv-kanalen Paris Première. Hemligheten är att de ser pommes frites som en gastronomisk produkt med flera olika moment innan slutresultat. Potatisen är utvald med omsorg, direkt från fältet och skärs för hand innan stavarna kokas i saltat vatten. Efter kokningen görs en första fritering i jordnötsolja och därefter fryses pommes friten ner innan en sista slutfritering. Eftersom de inte använder animaliskt fett så är produkten helt vegansk. 

– Det viktiga är en knaprig utsida och en insida som smälter i munnen och att pommes friten har en fantastiks smak av potatis, säger Maxime Pothier.