Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lotta bergqvist

Lotta Bergkvist är juryordförande för White Guide Junior. Tillsammans med sina kollegor bedömer hon matupplevelsen på drygt 250 av Sveriges förskolor och skolor varje år. Här är balansen mellan mat, miljö och pedagogiskt samarbete viktiga kriterier.

 

Lotta Bergkvist driver ett gastronomiskt förlag som bland annat ger ut den offentliga måltidstidningen Magasin Måltid och guiden White Guide Junior där hon också sitter som Juryordförande. När White Guide Junior startades 2013 låg skolkökens fokus på att laga mat från grunden. I dag handlar 70 procent om att laga hållbar och näringsrik mat och att laga mat från grunden är numera en självklarhet.

– Det är en ganska intressant resa och det visar att branschen utvecklas åt rätt håll. Syftet med tävlingen är att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin och vi har sett en enorm utveckling under åren, säger Lotta.

Vilka är kriterierna för att få vara med och tävla?

Vi har under årens lopp fått göra om tävlingen och våra krav, bland annat har vi infört hårdare kriterier. Nu måste varje skola/förskola även kvala in genom ett poängsystem där respektive enhet får fylla i allt ifrån hur stor andel ekologisk mat de serverar, om de klimatberäknar sina menyer till hur samarbete mellan kök och pedagoger fungerar. För oss är det väldigt viktigt att bedöma helheten, allt ifrån måltidsmiljön och mat till hur pedagogerna pratar om maten med barnen. Kriterierna skiljer sig också om det är en förskola eller skola. På en förskola är till exempel den pedagogiska måltiden ännu viktigare än på en skola.

Vad är en hållbar skolmåltid för dig?

Det är viktigt att prata om både miljömässig hållbarhet och social hållbarhet. Hållbarhet över lag är att det ska fungera i framtiden. Helheten är otroligt viktigt i en skolrestaurang, hur eleverna blir bemötta och hur lärarna planerar schemat så alla får en chans att äta i lugn och ro.

Hur ser utvecklingen ut för den offentliga branschen framåt?

Jag tror mycket kommer handla om att fortsätta ta hand om rester och använda alla råvaror på ett smart och mer effektivt sätt. Det skapar också en ekonomisk hållbarhet på en redan tight budget. Det är också väldigt viktigt att skolorna inte bara fokuserar på maten utan även skolmatsalen. Det ska vara en plats där elever trivs och där det finns många vuxna närvarande, vi behöver få en mer positiv klang på skolmatsalen. Sen hoppas jag att mat och hälsa blir en obligatorisk del i lärarutbildningen, speciellt när det kommer till förskolepedagoger. Här är det jätteviktigt att kunna pratat pedagogiskt kring mat genom att göra måltiden till något roligt för barnen.  

Hur ser planerna för årets gala ut?

Vi har en förhoppning om att köra en riktigt prisutdelning i september sen återstår det att se hur många som får vara på plats. Nytt för i år är att vi sänder galan digitalt så alla som inte har möjlighet att komma kan följa prisutdelningen ändå.