Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Green Corner – ett framgångsrecept

Länge leve måltiden
Avsnitt 12
28 mars 2023
Genom att skapa Green Corner gick vegetariskt från att vara "ett alternativ" till att hamna i fokus och bli det självklara valet på Sundsta- Älvkullegymnasiet.

”Ett vegetariskt och veganskt rum med spännande rätter för de målmedvetna”, så står det skrivet på skylten som hälsar eleverna välkomna till Green Corner. Konceptet startades efter klagomål från elever om bristfälliga vegetariska alternativ på skolan. För att få skolan att lyssna startade eleverna en debatt i lokalradion.

– Lokalradion ringde upp mig och lät mig svara upp på elevernas missnöje och jag sa som det var; att vi faktiskt inte är så bra på vegetariskt. Då gjorde vi en deal med eleverna om att ändra på det. Jag pratade med kockarna och tillsammans var vi överens om att få bort stämpeln på vegetariskt som ett ”alternativ” och i stället sätta den gröna maten i fokus, säger Alain Grenard, kostchef gymnasie- och vuxenförvaltningen i Karlstad kommun.

Green Corner föds
Han och kockarna skapade ett vegetariskt rum i matsalen och tillsammans kreerade de fram en inbjudande plats för att väcka elevernas nyfikenhet. Väggarna målades om, ny belysning sattes upp i armeringsjärn och rekvisita från second hand skapade den rätta restaurangkänslan.

– Vi såg snabbt en ökning av den vegetariska kosten och det blev ett naturligt val för eleverna. Framgångsfaktorn var att eleverna själva uttryckte sin glädje och sa att vi gjorde det bra, de pratade mycket om maten med andra elever och vi behövde aldrig själva göra reklam för Green Corner, säger Alain Grenard.

Öppet kök i matsalen
I Green Corner jobbar kockarna Marie Bergqvist, Patrik Heijus och köksledarna Johanna Gustafsson och Ulf Wennerström. De lagar dagligen tre till fyra vegetariska eller veganska maträtter samt röror, sallader och hembakt bröd. Ute i matsalen står en kock och demonstrerar maten och i grytorna är det alltid något stekandes eller puttrandes för att väcka elevernas nyfikenhet.

– Eleverna är väldigt nyfikna och kommer och pratar med oss på ett helt annat sätt än vad de har gjort tidigare. Vi kan få feedback som ”det här är värsta restaurangen” eller ”det här är bättre än en restaurang”. Även de som tar kött brukar komma till vår station efter och kombinera båda alternativen, säger Marie Bergqvist.

– För oss kockar är den största fördelen att man får vara kreativ. Jag har inte själv jobbat med så mycket vegetariskt innan och att då möjligheten att få utforska kosten på den här nivån är jättestort, säger Patrik Heijus.

Gästspel av kockar
Några gånger per termin får Green Corner gästspel av kockar som vill profilera nya vegetariska produkter och visa hur man tillagar produkten på bästa sätt. Ett sätt att låta både kök och elever få provsmaka en produkt innan skolan köper in den.

– Genom det här initiativet sparar vi tid och får samtidigt inspiration att laga nya rätter på nya produkter, vilket ger en större bredd på vår matsedel. Dessutom är det en väldigt rolig stund för både kockar och elever, säger Alain Grenard.

Menyfria rätter
En kreativ miljö kräver ett fritt spelrum och därför har kockarna valt att låta två av tre rätter vara menyfria varje dag. Med en småskalig servering håller sig maträtter och råvaror alltid fräscha.

– Vi utgår ofta från det som finns hemma, vad som blev över av gårdagen och vad som är i säsong sedan sätter vi ihop maträtter efter det. Vi tar även till oss vad eleverna tycker om maten och är det en populär rätt så sätter vi såklart upp den på menyn igen, säger Marie Bergqvist.

Sundsta-Älvkullegymnasiet ligger i närheten av Karlstad centrum och trots konkurrens av flera närliggande restauranger har antalet ätande elever ökat. Sedan starten av Green Corner har matsalen gått från cirka 80 procents närvaro till 90 procents närvaro av skolans totalt 2000 elever.

– För mig handlar det om att kunna nå kommunens övergripande mål utan att behöva använda en pekpinne. Eleverna kommer alltid gå dit där det ser bäst ut och smakar godast och vi har nu gjort den vegetariska kosten så mycket bättre att det blir ett naturligt val för eleverna. Det är fantastiskt, avslutar Alain.

Pigga och glada!

Tillsammans med experter inom skolkök, näringslära och inredning har vi diskuterat hur rätt presentation och måltidsmiljö kan främja matlusten och ge en positiv attityd till skolmaten.
Inspireras!

Alain Grenard

Yrke: kostchef gymnasie- och vuxenförvaltningen i Karlstad kommun Bakgrund: bondpojke, kock, köksmästare och kökslärare