Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ryftes Grönsaker

Reportage
Våra producenter Ryftes
01 december 2023
Ryftes Grönsaker drivs av systrarna Karin och Erika Andersson, som vill att resten av landet ska upptäcka det där extra som gotländska jordar kan ge.

– Vår pappa Yngve tog över gården 1964 och odlade till en början mest jordgubbar. När han träffade vår mamma Inga 1974 började de expandera till morötter, palsternacka, rödbetor och färskpotatis på sommaren. Volymerna växte och på 80-talet startade de sitt AB, säger Karin Andersson som idag är vd på Ryftes Grönsaker. 

Karin och Erika gick med i familjeföretaget 1997 respektive 2006. De har fortsatt att stötta företagets expansionsresa sett till produktutbud, volymer och åkerareal.  

 –  Vi har drygt 1 000 hektar – 200 till grönsaker och resten till spannmål, baljväxter och liknande. Det är viktigt att rotfrukterna har en växtföljd där de alterneras med spannmål eller oljeväxter. Vi odlar inte morötter på samma skifte oftare än vart fjärde år, säger Erika Andersson som är försäljningsansvarig på Ryftes. 

 Idag erbjuder Ryftes Grönsaker ett brett utbud av grönsaker, rotfrukter, bönor, örter och bär. Systrarna köper också in grönsaker från ett 10-tal andra odlare på Gotland och brinner för att lyfta fram gotländska jordar och odlingsmetoder.  
 
– Här på Gotland odlar vi på gammal sjöbotten och våra så kallade blekejordar är väldigt kalkrika – gräver du i jorden hittar du massor med små snäckor. Tillsammans med de många soltimmarna ger den här jorden flera av våra råvaror extra sötma. Den gör nämligen att vi kan skörda morötterna när de är som allra sötast och sedan långtidslagra dem, säger Erika Andersson. 
 
”Restaurangerna är på hugget” 
På senare år har systrarna Andersson även börjat att arbeta mer med vad de kallar naturens skafferi, det vill säga örter, bär och lökar som växer vilt på gården. Här har restaurangkunderna själva varit en pådrivande kraft.  
 
– Restaurangerna är verkligen på hugget med detta. De kan ringa och fråga om vi har älggräs eller löktrav här ute på vischan – och när vi väl har googlat fram vad det faktiskt är visar det sig ofta att ja, det har vi! Eftersom gården är så stor så växer allt från kajplök, fläderblom, paradisäpplen och älgört till tusensköna, tryffel, salmbär och slånbär här, säger Erika Andersson. 
 
– Och ramslöken, den får vi inte glömma! Den är så användbar hela säsongen. Utöver bladen så plockar vi först knopparna som är goda att ha i marinader eller som tillbehör. Senare i säsongen plockar vi den jättefina och smakrika ramslöksblomman. När säsongen är över blir frökapseln lik en slags kapris som man kan göra inläggningar på, säger Karin Andersson. 

 
Solrosor för barnen 
Allt som odlas på Ryftes hamnar inte på tallriken – en åkerlapp är helt tillägnad solrosor till självplock. Besökare plockar en bukett och swishar vad de vill betala. Pengarna går direkt till Barncancerfonden. 

 – Vi såg någon på Instagram som gjorde samma sak fast för Cancerfonden. Vi tyckte att det var en så fin idé och eftersom vi båda är småbarnsföräldrar kändes det bra att ge till Barncancerfonden, säger Erika Andersson. 

 Efter att Ryftes Grönsaker hade kört på konceptet "Solrosor mot barncancer" tre år i rad började Barncancerfonden att värva fler gårdar runt om i landet till att följa deras exempel. 
 
– Nu är det omkring 30 gårdar som är med på det här och insamlingen har landat på runt en miljon kronor per säsong. Med tanke på hur mycket arbete det är att driva en gård känns det riktigt fint att något så enkelt kan leda till något så stort, säger Karin Andersson. 
 

Ryftes Grönsaker är ett gotländskt familjeföretag från Fole socken. De odlar, paketerar och distribuerar ett brett sortiment av grönsaker och rotfrukter. Utöver det egna jordbruket arbetar Ryftes Grönsaker med ett 10-tal utvalda gotländska odlare. Om du vill veta mer om Ryftes och vad som händer på gården kan du följa deras Instagramkonto, @ryftes.
image9aatj.png
Produkterna från Ryftes Grönsaker säljs via Färskvaruhallen Menigo.