Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nordic Seafarm

Reportage
Utvalt & Nära
01 december 2023
Strax utanför Fjällbacka på västkusten pågår början på en ”blå revolution”, i alla fall om du frågar Nordic Seafarm. Här odlar de nämligen just nu 100 ton sockertång under ytan i det salta havet.

Jonatan Gerrbo jobbar med försäljning och partnerskap på Nordic Seafarm, vars mission är att göra tången till en självklar grönsak och krydda i matbutiken och på Sveriges krogar. Han beskriver tången som en näringsrik och klimatsmart grönsak från havet – med sälta, umami och en egen distinkt smak beroende på vilken sorts tång det handlar om. Men, säger han, det är fortfarande många som frågar hur man kan använda tång i matlagningen.  

– Det är en helt naturlig fråga men svår att svara snabbt på – det är som att fråga vad man kan använda grönsaker till. Det finns tusentals olika tångarter, och precis som lök eller kål så är det bara fantasin som sätter gränserna. Vi säljer till exempel fryst blancherad sockertång, färsk och torkad sockertång – och tångpulver – som kan användas på olika sätt i matlagning, säger Jonatan Gerrbo. 

På Nordic Seafarms hemsida finns en mängd inspiration. I vissa av recepten är tången smaksättare, i andra recept utgör blancherad sockertång mellan 25–35 procent av rätten. Här finns recept på till tångpesto, tångaioli och gnocchi med sockertång. Jonatan rekommenderar också sockertången som smaksättare i en köttfärssås, där umamin kommer till sin rätt, eller friterad som smakrik garnering. Recepten utvecklas i samarbete med en mängd tång-nyfikna kockar runtom i landet. 

Sockertång

Sockertång har en naturlig sötaktig smak som kommer fram när man tillagar den eller sköljer bort saltet från havsvattnet. Den bär inte så mycket smak i sig själv, utan smakar lätt av hav och umami vilket gör den till ett bra komplement och en intressant smakkombination tillsammans med andra smaker. Dessutom är det rikt på näringsämnen som jod, vitaminer och mineraler, vilket gör det till en attraktiv ingrediens för att förbättra näringsvärdet i livsmedel.

Sockertång används antingen torkad som smaksättare eller tillagad (blancherad) som en större del i maträtter som tex. såser, sallader, färs eller buljonger. Går utmärkt att kombinera både med kött, fisk och fågel. 

Säsongen för den färska sockertången är mellan mars och april, vänta inte! Ring din produktspecialist för mer information.

Nobel-tång från Kosterhavet 

När vi nu ska introducera en ny råvara måste vi inspirera och skapa efterfrågan. Här är Sveriges kockar viktiga, och de är även centrala i att hjälpa oss att utforska tångens möjligheter. Vi har ju inte alla svaren.  

Målet är att göra tång till en standard-råvara i hemmet, något man helt enkelt har hemma. Återigen drar tankarna till löken, som ju finns i de flesta kylskåp i någon form. Och enligt Jonatan Gerrbo börjar den resan med att duktiga kockar tar sig an tången och agerar ambassadörer. I november förra året tog en av dessa ambassadörer – nobelkocken Jimmi Eriksson – tången rakt in i finrummet.  

– Ja, då serverades algbakad gös som förrätt på nobelmiddagen. Vi var ute och premiärskördade tången, som ju egentligen ska växa till sig lite mer, i höstas. Det var ett fantastiskt erkännande för oss och för vad man kan göra med den här råvaran.
Mat med färsk tång
Mat med färsk tång

Mat med färsk tång

Bild: Petrus Iggström

Hållbarhet i fokus 

Smaken och näringsinnehållet – sockertången är full av vitaminer, mineraler, fibrer och omega 3-fettsyror – är två av anledningarna till att Jonatan Gerrbo är övertygad om att tången går en ljus framtid till mötes. Det kanske allra viktigaste argumentet är dock klimatet.   

– Vi behöver äta mer hållbart. Vi kan inte fortsätta att skövla skog för att få tillgång till mer åkermark, och vi kan heller inte arma ut jordarna på det sätt vi gör idag. Men tången odlas under vatten, växer snabbt och binder därmed koldioxid snabbt. Att odla tång är att skapa nya kolsänkor, förklarar Jonatan.  

När Nordic Seafarm ”planterar” sin tång på hösten börjar de med sporer, ungefär i storleksordningen att de fyller en genomsnittlig popcornskål. De placerar ut sporerna på rep på sina åtta hektar ”havsåker” och sex månader senare har de över 100 ton sockertång.  

60 gram co2 

Vi kan alltså binda väldigt mycket koldioxid i vår lilla odling, och vi tror att vi dessutom kan dubbla skörden till 200 ton genom att sätta repen vi odlar på tätare ihop. Koldioxidavtrycket är redan idag låga 0,06 kilo per kilo tång, och det ger stor effekt när vi till exempel kan byta ut en del av vitfisken i en fiskbulle mot tång.  

Nu siktar Nordic Seafarm på att sin tång ut i både Sverige och Europa. Redan finns en rad produkter i Menigos sortiment, och intresset är också stort från matproducenter som vill använda tången för att addera smak och näring till sina produkter samtidigt som de sänker matens klimatavtryck. 

– Vårt mål är att bli en marknadsledande aktör i Europa. Vi behöver ställa om hur vi producerar och konsumerar mat, och tång är en både god och nyttig råvara i den omställningen, avslutat Jonatan Gerrbo.

Jonatans tre tångtips 

  1. Fega inte. Våga experimentera och chansa med tången som smaksättare.
  2. Prenumerera på tång. Med start i år kan Sveriges krögare prenumerera på sin egen tång från Nordic Seafarms odling. 
  3. Prata om hållbarhet. Gäster och konsumenter vill ha hållbara livsmedel, så välj tång och prata om hur den kan påverka livsmedelsindustrin i en mer hållbar riktning. 

Just nu har vi färsk sockertång!

image9aatj.png

Produkterna från Nordic Seafarm säljs via Färskvaruhallen Menigo och är en del av kategorin Utvalt & Nära. Kontakta din produktspecialist för mer information.

Havssallat

Havssallat har en mild och frisk smak med en lätt sälta. Den har en delikat och fräsch smakprofil som kan vara angenäm för dem som uppskattar havsprodukter. Smaken varierar stort mellan färsk och t.ex. torkad havssallat och bästa sättet att förvara det färska är i en saltlake.

Havssallat har använts i matlagning runt om i världen, särskilt i asiatisk matlagningstradition. Färsk kan den användas färsk att linda runt hummer, kräftor eller vit fisk, i sallader, soppor eller som ett tillbehör till olika rätter.

Nordic seafarms havssallat fanns på förrätten på nobelmiddagen både 2022 och 2023. Svenska Juniorkocklandslaget vann OS-guld 2024 och hade havssallat både på chefs table och Restaurant of nations.