Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Skapa rätter som alla kan äta

På grund av många allergier och matintoleranser kan det vara svårt att skapa måltider som fungerar för alla inom den offentliga sektorn. Men inte längre. Att byta era mejeriprodukter till växtbaserade alternativ är enkelt tack vare Flora Plant B+tter.

Med detta smöralternativ kan ni spara tid i köket samtidigt som ni skapar näringsrika, krämiga och fylliga rätter då produkterna är allergenfria. Det innebär att ni slipper laga flera olika alternativ för att till exempel servera alla elever i skolan.

5 tips på hur du enkelt kan byta ut smör mot Flora Plant B+tter i dina rätter - gott, allergenfritt, plånboks- och klimatsmart!

 1. Byt ut smör 1:1

Smälter likt smör i munnen och skummar i pannan och kan därför ersätta smör i både varm och kall matlagning såväl som bakning. 

2. Härlig bryning

Bränner likt smör vid för höga temperaturer, men ger därför också en härligt fin färg, bryning och krispig stekyta, utmärkt till att steka både kött och grönsaker i.

3. Sänk ditt klimatavtryck

När du använder Flora Plant B+tter minskar ni dessutom klimatavtrycket i ert kök om ni byter ut era mejeriprodukter till växtbaserade alternativ

4. Vispa och smaksätt

Fungerar utmärkt att vispa upp för att skapa en lyxigare och mer omsorgsfull känsla som tillbehör till din brödservering, eller varför inte på lunchbuffén. Prova även att smaka upp det med färska örter och citronzest.

5. Baka

Fungerar utmärkt till mjuka bakverk såväl som kakor. Om du vill bjuda på något sött, som en kaka, efter lunchen blir de lätt att inkludera alla då Flora Plant B+tter är både mjölk- och laktosfri.

 

Savoykålsdolme, 100% växtbaserad med Flora Professional

Kåldolmar är en fantastiskt god svensk klassiker som kan göras 100 % växtbaserad med Flora Professional, och den blir härligt färgrik med savoykål. Grunden är en vanlig risgröt kokt på rundkornigt ris med Flora Plant Mat 15% som sen blandas med rotfrukter, svamp, äpple och pumpakärnor och kryddas med kryddpeppar och nejlika. För extra krämighet rivs Violife Original Block i. Stek dolmarna i ugnen toppat med Flora Plant B+tter för en härligt fyllig smak. Servera med rårörda lingon, brunsås, inlagd gurka och ev kokt potatis.

10 portioner

Ingredienser
1 1/2 dl grötris
2 dl vatten
2 g salt
6 dl Flora Plant Mat 15%
1 ½ kg savoykål (ca 20 blad)
125 g hackad lök
300 g tärnade rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)
70 g tärnat äpple
500 g hackad blandsvamp
50 g Flora Plant B+tter
5 g salt
1 g svartpeppar
1 g kryddpeppar
50 g pumpakärnor
100 g Violife Original block, grovt riven

Tillbehör
Brunsås
Rårörda lingon
Pressgurka

Instruktioner

  1. Koka riset med vatten och salt ca 10 minuter tills vattnet kokt in i riset. Tillsätt Flora Plant Mat 15% och låt koka klart ca 20 min. Gröten ska vara ganska lös. Låt svalna helt.

  2. Fräs lök med rotfrukter ett par minuter. I en annan panna stek svampen först utan matfett så att all vätska försvinner. Blanda ner i rotfrukterna tillsammans med äpplet och fräs ytterligare ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

  3. Blanda grönsaksblandningen med den kokta risgröten och vänd ner pumpakärnor och riven Violife Original Block.

  4. Plocka 20 hela blad från savoykålen (för 10 port). Koka i lättsaltat vatten ca 1-2 minuter. Låt rinna av ordentligt. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

  5. Fördela ca 50 g per dolme, vik ihop och lägg tätt i en ugnsform. Klicka över Flora Plant B+tter och ringla över ljus sirap, salt och peppar.

  6. Stek i nedre delen av ugnen ca 30 minuter på 225°C. Ös dolmarna med stekspadet efter halva tiden.

  7. Servera med brunsås, rårörda lingon och ättiksgurka.

Köp Flora Plant B+tter här: