Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Äntligen sparristid – inkluderande gott!

Våren är runt hörnet och det är dags att uppdatera menyn med alla härliga primörer. Inför den stundande sparrissäsongen, varför inte testa ett recept på rostad sparris och avokado?

En elegant rätt där sparrisen har tillagats på olika sätt för att skapa textur och bli vacker på tallriken. I stället för smör och grädde används Flora Plant B+tter och Flora Plant Visp 31%, så att du kan servera alla dina gäster utan att tänka på allergener och specialkost.

Flora Plant B+tter
- Baka, breda, vispa, steka

5 tips på hur du enkelt kan byta ut smör mot Flora Plant B+tter i dina rätter – gott, allergenfritt, plånboks- och klimatsmart!

1. Byt ut smör 1:1
Smälter likt smör i munnen och skummar i pannan och kan därför ersätta smör i både varm och kall matlagning såväl som bakning.

2. Härlig bryning
Bränner likt smör vid för höga temperaturer, men ger därför också en härligt fin färg, bryning och krispig stekyta, utmärkt till att steka både kött och grönsaker i.

3. Vispa och smaksätt
Fungerar utmärkt att vispa upp för att skapa en lyxigare och mer omsorgsfull känsla som tillbehör till din brödservering, eller varför inte på lunchbuffén. Prova även att smaka upp det med färska örter och citronzest.

4. Använd i emulsionssåser
Perfekt att använda i emulsionssåser som Bearnaise och Hollandaise. Varför inte laga en hollandaisesås att servera till den färska sparrisen som förrätt i vår?

5. Baka
Fungerar utmärkt till mjuka bakverk såväl som kakor. Om du vill bjuda på något sött, som en kaka, efter lunchen blir de lätt att inkludera alla då Flora Plant B+tter är både mjölk- och laktosfri.


Vit sparris med krämig velouté, avokado & potatis sousvide

10 portioner


Plating & tillbehör:

200 g bakad avokado
2,5 kg vit sparris sousvide
300 g velouté
300 g potatis sousvide
50 g avokadokräm
100 g sommarblommor

Lägg velouté i mitten av tallriken, placera sparris, potatis och blomblad ovanpå och dekorera med avokadokräm och grillad avokado.

Ingredienser:

Avokadokräm:
500 g avokado
50 g Flora Plant 15%
200 g Violife Creamy
50 g limejuice
5 g salt

Vit sparris sousvide:
2,5 kg vit sparris
1 kg smält Flora Plant B+tter eller Rama Professional flytande margarin

Velouté:
500 g skal av vit sparris
200 g ändbitar av vit sparris
1000 g vatten
500 g vitt vin
200 g schalottenlök
10 g timjan
10 g lagerblad
200 g Flora Plant 31%
200 g Flora Plant B+tter 

Potatis sousvide:
500 g rödskalig potatis
1 kg smält Flora Plant B+tter

Bakad avokado:
300 g avokado

Gör så här:

Avokadokräm:
Mixa avokado med Flora 15%, Violife Creamy och limejuice. Smaka av med salt. Lägg i spritspåse.

Sousvide sparris:
Skala sparrisen och ansa ca 4 cm i änden av sparrisen. Lägg i vackpåsar tillsammans med Smält Flora Plant B+tter och ångkoka i 90° ca 9 minuter.

Velouté:
Lägg sparrisskal och ändbitar i vatten och koka ca 5 minuter. Sila av och fortsätt koka 15 minuter. Tillsätt vitt vin, hackad schalottenlök, lagerblad, och timjan och reducera till ca 3 dl återstår. Runda av med Flora Plant 31 % och Plantbutter och vispa till en slät sås, smaka av med salt.

Potatis sousvide:
Lägg potatisen i vackpåse tillsammans med smält Flora Plant B+tter. Ångkoka i 90° ca 20 minuter. Stansa ut cirklar ca 2 cm i diameter och 1 cm tjocka. Grilla på båda sidorna.

Bakad avokado:
Skala avokadon och skär i 1 cm tjocka skivor. Stansa ut cirklar ca 2 cm i diameter och bränn med gasolbrännare tills gyllenbruna.

Köp produkterna

Enkelt och gott med växtbaserat

Att byta ut dina mejeriprodukter till växtbaserade alternativ är enklare än någonsin och gör att du kan spara tid i köket, då du slipper laga flera olika alternativ för att servera alla dina gäster. Dessutom minskar ni klimatavtrycket i ert kök om ni byter ut era mejeriprodukter till växtbaserade alternativ.