Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Svensk grillost efter cypriotiskt familjerecept

Grillosten blir allt vanligare på svenska tallrikar, och med vanan ökar förväntningarna både på kvalitet och smakupplevelse.

Ända sedan Fontana introducerade halloumi i Sverige på 80-talet har vi drömt om att utveckla en ost efter eget familjerecept. Familjen bakom Fontana kommer från Cypern, men har också rötter i Grekland. Vi började med en grekisk Grilloumi 2010. På senare år har efterfrågan på svensk ost ökat både hos våra kunder och konsumenter, och vi såg oss om efter en bra samarbetspartner. Nu finns Fontana Svensk Grilloumi®, en lokalproducerad grillost gjord av norrländsk komjölk hos Norrmejerier. Osten är gjord på ungefär samma sätt som halloumi, vilket ger den liknande egenskaper vad gäller smak, användningsområden och tillagningssätt. För enkelhetens skull finns den både som hel bit och som ostburgare – färdigformade, fyrkantiga skivor.

Gör mer med din grillost - använd Grilloumi®

Det hörs på namnet var Grilloumi har sin självklara plats i köket. Men faktum är att den gräddiga osten med den balanserade sältan kan bidra med att lyfta smaker och ge textur på många fler ställen än som en skiva grillad ost. Oavsett om du utgår från en hel bit eller de fyrkantiga ostburgarna är Fontana Svensk Grilloumi® en smakrik och lätthanterlig assistent i matlagningen.

De fyrkantiga färdigskivade ostburgarna är lätta att strimla. Perfekt att marinera till en vegetarisk ceviche, till exempel. Strimlad svensk Grilloumi tillför också textur och balanserad sälta i sallad, en bowl eller på toppen av en pasta.

Både Grilloumi i bit och som ostburgare är lätta att tärna. Eftersom Grilloumi saknar halloumins vik mitt i osten, håller den ihop ännu bättre. Trä upp kuber eller små plattor på grillspett, strö dem över grönsaksplåtar eller blanda ner dem i pastasåsen. Grilloumi som fått koka med i en shakshouka blir härligt mjuk och mild i kontrast till den smakrika såsen.

Riven Grilloumi kan användas istället för parmesan eller pecorino på pastan. Smält på pizzan behåller osten strukturen bättre än mozzarella och annan typisk pizzaost, vilket ger Grillloumipizzan en egen karaktär. Osten tillför också smak och saftighet i färs- och grönsaksbiffar.

Grilloumi är naturligtvis en grillost. Genom åren har vi gjort otaliga tester, först på vår grekiska och sedan på vår svenska Grilloumi, för att kunna garantera ett perfekt resultat på grillen. Nu lägger vi med varm hand över ansvaret på dig att servera en perfekt grillad svensk ost av norrländsk komjölk.

Köp Grilloumi

”Grilloumi är en ovanligt mångsidig ost. Man glömmer ofta att en riktigt bra grillost också är god som den är, innan den tillagas. Den håller kvaliteten hela vägen.”

Robin Gesang, kökschef Hotel Rival Stockholm