Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Smarta genvägar i bråda tider

Användning av förkokt potatis är en genväg i köket som ger tid över till annat – utan att ge avkall på produktkvaliteten. Ta del av Avikos tillagningstips!

Vår nya serie förkokt potatis är tillagad i Helsingborg av svenska, noggrant utvalda råvaror för professionella kockar. Potatisen är tillagad i sin påse, på så vis bevaras vitaminer och potatisen får längre hållbarhet än råskalad potatis. Produkterna innehåller enbart kokt potatis, vilket bidrar till den fina smaken. En förkokt potatis som är färdig att servera – varm som kall och är ett hållbart alternativ passande för glutenfri, laktosfri, vegetarisk och vegansk kost.

• Snabb tillagning gör det snabbt att komplettera potatis till matgästerna
• Produkterna är fria från tillsatser
• Knivskalad eller försiktigt tvättad, borstad och polerad potatis
• Svensk råvara och SMAK-märkta produkter
• Lång hållbarhetstid - 60 dagar!
• Potatisen behöver inte sköljas eller skalas

Hållbarhetstänk och svensk potatis

På Långeberga i sköna Helsingborg tvättar, skalar och tillagar vi Aviko svensk förkokt potatis. Sortimentet är fritt från tillsatser och vi följer Livsmedelsverkets regler för förpackningar. Produkterna uppfyller UHM-kraven somställs på potatis i upphandling.

SMAK-märkt potatis är frisk och sorttypisk med goda kokegenskaper samt rätt form och färg. SMAK-märket intygar att nationella kvalitetsregler som uppfyller Jordbruksverkets och Livsmedelsverkets krav följs. Dessutom måste potatisbranschens egna och strängare kvalitetsnormer uppfyllas.

Med färdigskalad, skuren och förkokt potatis bidrar vi till hållbarhet på olika sätt. Den långa hållbarhetstiden och möjligheten att snabbt komplettera med kokt potatis, leder i sig till mindre matsvinn.

I förlängningen borgar detta för nöjda matgäster!

Så här tillagar/värmer du förkokt potatis

Potatisen behöver inte sköljas innan tillagning.

Tillagning - hel förkokt potatis
Ångkokning 10-15 min på 100°C
Gryta 3-5 min i kokande vatten
Ugn 12-15 min på 185°C
Mikrougn 2-5 min på full effekt

Tillagnings-/uppvärmningstiden kan variera, och mindre
potatisar ska värmas kortare tid.

Tillagning - hel förkokt potatis i obruten förpackning
Förpackningen kan också värmas obruten:
lägg den i ett hålbleck och värm i ca 12 min i 100°C med ånga.

Förvaring
Öppnad förpackning förvaras försluten i kyl och bör användas
inom två dagar.

Kylvara. Förvaras i 2–6°C.

Produkter på kampanj

Sommarens recept nr 1: Smashed Petit-potatis

Ingredienser (10 personer)

2 kg Aviko förkokt borstad petitpotatis artnr 304776
150 g smält smör
3 st vitlöksklyftor
flingsalt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper och mosa potatisarna med baksidan av ett glas. Du kan olja in glaset lite så fastnar potatisen inte lika lätt.
  3. Pensla med smält smör som du blandat med pressad vitlök. Strö över flingsalt.
  4. Rosta potatisen 35-45 min tills de är helt gyllene och krispiga.
  5. Strö eventuellt över parmesanost och hackad persilja.

Servera till valfri måltid!