Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Premiering av hållbar spannmålsodling

Genom att prioritera svenska råvaror och premiera hållbar spannmålsodling verkar Pågen för ett livskraftigt svenskt jordbruk.

För att kunna bidra till att svensk odling blir än mer hållbar inför nu Pågen via sin kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, nya hållbarhetskriterier. Utgångspunkten är att lyfta nivån på den konventionella svenska spannmålsodlingen för att verkligen uppnå resultat. För att nå dit införs nu nya hållbarhetskriterier som ger odlarna bättre betalt och premierar en hållbar utveckling.

Hög kvalitet är Pågens signum och man menar att ett bra bröd börjar med rena, friska råvaror. Då mjöl är ett bröds viktigaste ingrediens är samarbetet mellan kvarnen och spannmålsodlarna därför avgörande för kvaliteten.

I Sverige har vi ett bra klimat för att kunna odla bland annat spannmål på ett hållbart sätt. Långa ljusa sommardygn ger nämligen goda skördar av hög kvalitet med minimal gödning. Och långa frostperioder på vintern betyder mindre behov av växtskydd.
- I Sverige har vi även världens mest hållbara odlingskrav, men vi behöver göra mer för att vi ska ha en både miljömässig och klimattålig svensk odling som bevarar den biologiska mångfalden, säger Berith Apelgren Informations- och Hållbarhetschef på Pågen.
Nytt inför årets spannmålsodling är att Pågen och Lilla Harrie Valskvarn, utöver sina grundkrav infört en tydlig kategorisering med hållbarhetskriterier som ska vara uppfyllda för att premier ska utbetalas.

- På LHV ställer vi redan idag i många fall högre krav än vad lagstiftningen kräver. Ett antal grundkriterier, så kallade SUNDA KRAV, ska nämligen vara uppfyllda av alla som levererar till LHV. Nu spetsar vi detta ytterligare då vi tillsammans med våra 200 odlare vill skapa en förflyttning mot en än mer hållbar odling, berättar Jörgen Hansson, Råvaruchef på Lilla Harrie Valskvarn.

Pågen bakar med närmare 90% svenska råvaror och hela 100% svenskt mjöl. För att öka transparensen kring spannmålets ursprung arbetar Pågen med symbolen ”Svenskt mjöl från egen kvarn”. På varje förpackning med denna symbol anges alltid hur mycket av spannmålet som odlats i Sverige samt hur mycket som har malts i Pågens egen kvarn, Lilla Harrie Valskvarn.

Läs mer om svenskt mjöl: pagen.se/vi-bakar-med-karlek/svenskt-mjol/

Matgeek kollar skörden