Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sill – hållbart och hälsosamt!

Sill, en extremt god och högkvalitativ råvara från havet, specialanpassad för stora kök, som fullkomligen exploderar av smak från västkusten när du sätter tänderna i den.

Var fiskar Orkla Foods Sverige?

Vill du veta var Orkla Foods Sverige fiskat den råvara som finns i storköksförpackningarna och vilka fiskemetoder och fångstredskap som använts, finner du denna information på orklafishingareas.com

16 000 kvadratmeter hemligheter

Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Här förvaras en av framtidens viktiga proteinkällor – sillen.

Varje år brukar vi bjuda in våra kunder till bergrummet för att ta del av hantverket, men på senare tid har det tyvärr inte varit möjligt. Därför bjuder vi in till en digital tour istället. Spana in filmen längre ner och följ med in i bergrummet, och ta del av våra hemligheter på Abba Gastronomi.

Viktigt att se till hela havets resurser

Varför uppfyller inte sill- och torskbestånd längre kraven för MSC och hur hanterar Orkla det? Den sill som används för Abba sill och för många svenska sillprodukter, Norsk vårlekandesill (NVGsill) uppfyller från och med årsskiftet 2020 - 21 inte längre kraven för Marine Stewardship Council (MSC). Anledningen är att inblandade länder inte har kommit överens om en politisk lösning om att säkra fångstkvoterna.

För att kunna fortsätta köpa in MSC-märkt sill har Orkla undersökt möjligheten att ändra råvara till andra sillarter och bestånd, men inte hittat ett hållbart alternativ. Till exempel är Nordsjösill av annan kvalitet och tål inte lagring på samma sätt som NVG-sill. Det är viktigt att man tittar på en helhet för att skapa ett hållbart fiske och säkrar att inte resurser överexploateras i andra delar.
 

I stället ser vi att den hållbaraste vägen framåt och som Orkla valt att jobba efter är att:

  1. Fortsätta jobba för att påverka politiker i berörda länder att snarast komma överens om förvaltning av fiskbestånden.
  2. Följa beståndet för NVG-sill noga för att säkerställa att vi bara köper sill som är hållbart fiskad från livskraftiga bestånd.
  3. Köpa MSC-märkt Nordsjösill när det är möjligt 

Fira högtiderna med klassiker

Duka upp med en kvalitetssill och gör högtiderna ännu högtidligare. Sillen är en självklarhet vid våra högtider och något vi gärna vill njuta av på restaurangen, i äldreomsorgen och även i skolan. Med Skapa® kvalitetssill från Abba Gastronomi kan du göra dina egna inläggningar, både klara och krämiga, och välja om du vill ha krögarskurna bitar eller hela filéer.

Scanna QR-koden för både klassiska och nytänkade recept av Abba Gastronomi sill.

Unik hink med syrebarriärer, garanterar hög kvalitet och god smak

I de praktiska och stapelbara hinkarna har vi tagit strid mot sillens värsta fiende – syret. Så fort sill kommer i kontakt med syre startar en härskningsprocess. Därför har vi gjutit in en syrebarriär i ytskiktet på alla våra hinkar. Både i locket, på sidorna och i botten, detta gör att sillen bibehåller sin höga kvalitet och goda smak genom hela hållbarhetstiden.

Grepe / handtag - Gör det lättare att hantera, tömma och bära hinken
Klimatavtryck - Lägre CO2-belastning jämfört med tidigare burkar. Vi använder mindre totalmängd material och tack vare staplingsbarheten behövs färre transporter till fabrik. Hinkarna tillverkas i Sverige.
Syrebarriär - Hela hinken inklusive lock är täckt av en barriär som minskar hinkens genomsläpp av syre.
Förseglad men lättöppnad - Locket är tättslutande men öppnas enkelt med den inbyggda öppningstappen
Droppstopp - Sillgallret är enkelt att ta ur och särskilt utformat för att minimera stänk utanför hinken. Finns i hinkarna med klara inläggningar för att säkerställa att sillen hålls nere under ytan.
Återvinningsbar plast - Inga blandade plastmaterial, utan allt är gjort av PP-plast som går utmärkt att återvinna. Bra ur miljösynpunkt och bidrar till att mindre ny plast behöver tillverkas.

Utvalda produkter

Sillfilé För Inläggning

Abba Gastronomi
Färskvaror
Art.nr. 214013
FRP
1x2600 g

Inläggningssill I Bit

Abba Gastronomi
Färskvaror
Art.nr. 213989
FRP
1x5,5 kg

Blåbärssill

450 g           Skapa® Inläggningssill, 
                    krögarskurna bitar
50 g             Ättika
2 dl              Lag från sillen
200 g           Jokk Blåbär, konc.
½ tsk           Vitpeppar, hel
½ tsk           Svartpeppar, hel
½                Gul lök
150 g           Purjolök
100 g           Blåbär, frysta

Koka upp ättika, lagen och blåbärsdryck samt pepparkornen i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter innan den dras åt sidan för att svalna helt. Skiva all lök tunt. Varva lök, blåbär och sill i en burk, slå på vätska så att det täcker. Stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 1 dag innan ni äter för maximal smak.

Västerbottensill

500 g           Skapa® Inläggningssill,
                    krögarskurna bitar
1,3 dl           Majonnäs
1,3 dl           Turkisk Yoghurt
90 g             Västerbottenost, riven
25 g             Dijonsenap
1,5 tsk          Limeskal, rivet
1,5 dl           Gräslök, hackad
30 g             Rödlök, hackad
1,5 krm        Svartpeppar, malen

Blanda majonnäs och turkisk yoghurt med dijonsenap. Blanda ner Västerbottenost och lime, rör om ordentligt. Vänd slutligen ner löken och sillen.

Följ oss gärna

Instagram: orklafoodsolutionsse
Facebook: Orkla FoodSolutions SE
LinkedIn: Orkla FoodSolutions Sverige