Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Krydda maten med kunskap och hög kvalitet

Branka Veljovic, kryddexpert på Paulig PRO, tipsar om hur du säkerställer högsta kvalitet på kryddorna, bästa smak på tallriken och eftersmak för planeten.

I över ett sekel har Paulig PRO-ägda varumärket Santa Maria varit en kvalitetsstämpel för kryddor från jordens alla hörn. Branka har arbetat där i 23 år och besökt hundratals producenter för att kontrollera kvalitet och smak. Här ger hon sina tips på krav att ställa på leverantörer.

– Man kan tro att kryddor är en generisk produkt, men med rätt kvalitet kan du höja smaken till nya nivåer, samtidigt som du gör ett hållbarare val.

Se till att de drar dit pepparn växer

Var en krydda växer spelar stor roll för kvaliteten. Paulig PRO:s pepparkorn kommer från sydvästra Indien, där förhållandena är perfekta och kryddan odlas på flera tusen meters höjd. När kornen har torkats silas de. Dels för att sortera bort eventuellt skräp, men framför allt för att sortera dem i storlek. Bara de största och finaste pepparkornen får kallas Tellicherry.

Ha koll på deras kontroll

– På Paulig PRO säkerställer vi kvalitet, smak och hållbarhet genom hela värdekedjan, säger Branka.

Paulig PRO arbetar med både egna och externa kontroller på plats hos leverantören. Hemma i kryddfabriken genomförs visuella granskningar och labbanalyser av råvaran. Till exempel så rensas oreganon, en av ingredienserna i chimichurri, fem gånger längs vägen. Branka förstår att det kan låta överdrivet – men inget annat är gott nog för Paulig PRO.

Välj en leverantör med långsiktiga samarbeten

Branka tipsar också om att välja en leverantör som har långsiktiga samarbeten med erkänt ansvarsfulla producenter. Inget ska köpas från kryddmarknader. Paulig PRO:s ambition är att vara en föregångare inom hållbarhet, både för människor och miljö. Företaget ställer höga krav på sina producenter om arbetstider, ersättning och miljöhänsyn. Att producenterna faktiskt följer kraven följs upp med jämna mellanrum.

Fråga vem som är först till (peppar)kvarn

För att minimera risken för oavsiktlig eller avsiktlig inblandning av biprodukter, bör du välja en leverantör som köper så stor andel hela kryddor som möjligt. Pepparsmaken sitter nämligen i aromatiska eteriska oljor i pepparkornets skal och smaken frigörs när skalet krossas. Paulig PRO:s peppar levereras till kryddfabrikerna som hela korn, vilket gör att kryddan i din rätt blir färsk och välsmakande.

– Det är ”the Santa Maria way” kan man säga, ler Branka.

Köp Santa Maria produkter

BBQ Sauce & Rub Mix Chimichurri

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 122363
FRP
6x350 g

Tellicherry Svartpeppar i Kvarn

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 100773
FRP
6x210 g

Santa Marias Tellicherry Black Pepper 

Bara de största och mest aromatiska pepparkornen får hamna i Paulig PRO:s Tellicherry Black Pepper. Pepparn har en fruktig styrka och passar i all matlagning. Några varv med pepparn över pastan gör susen, men tänk gärna kreativt. Peppar kan till exempel ta jordgubbar till en ny nivå.

BBQ Sauce and Rub Mix Chimichurri

Chimichurri är en sydamerikansk kryddblandning. Med lika delar vatten, olivolja och Paulig PRO:s chimichurri-rub har du en snabb och välsmakande sås på bara 15 minuter. Den här blandningen passar också perfekt som rub eller smaksättning på grillat kött.