Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gott sällskap och en bit ost

Ostbrickan är en makalös liten måltid. Så enkel och ändå med så oändliga möjligheter. Med några väl valda ostar och lite goda tilltugg kan man enkelt servera fantastiska smakkombinationer - i så många olika format.

En aptitretande förrätt, en smakstark dessert eller en helt egen delikat måltid.

Den bästa ostbrickan innehåller både mjuk och hård ost, kombinerad i en balanserad mix av smak och styrka. Hårdostarna bildar en bra bas. Det är en bred kategori med mycket att välja ifrån, men några goda och aktuella förslag är en mellanlagrad Julgourmet och en klassisk Le Gruyère. Blåmögelostarna tillför sin karaktäristiska kraftfullare smak, säsongens val är Cambozola och Saint Agur. Toppa med krämigt lyxiga vitmögelostar. Brie med sin milda och mjuka smak är ett säkert kort som passar alla.

 

SERVERINGSTIPS OSTBRICKA

1. Ojämnt antal ostar är bäst. Tre eller fem kan vara lagom.

2. Välj gärna ostar av olika typer. Getost, vitmögel, kittost, hårdost och blåmögel går utmärkt att kombinera.

3. Ta fram ostarna minst en timme före servering, låt folien/påsen vara kvar så ytan inte torkar.

4. Använd en kniv för varje ost så att inte smakerna från de olika ostarna blandas.

5. Börja med den mildaste av ostarna först och öka sedan i styrka. Risken är annars att de mer smakrika ostarna dövar smaken av de milda.

6. Bjud på ett gott, okryddat bröd, gärna bakat på surdeg. Krispiga kex av bra kvalitet hör också till.

7. Päron, fikon och valnötter är klassiska och trevliga tillbehör som alltid fungerar. Men våga prova nytt! Salta mandlar, mörk choklad och syltad chili eller ingefära kan bli riktiga smaksensationer ihop med rätt ostar.

8. Rödvin till ost är ett säkert kort, men prova gärna ett svalt, friskt vitt vin. Det smakar väldigt gott till många ostar och ger en friskare, lättare känsla.

VARM BRIETÅRTA

En supergod förrätt eller dessert där den lena krämiga brieosten får perfekt kontrast av krispiga nötter.

INGREDIENSER. 4 PORTIONER

500 g Kolibrie Brieost
100 g grovhackade nötter, t ex pistagenötter, valnötter, mandel
150 g tärnad torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, russin
1 dl flytande honung

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm ugnen till 200°
  2. Dela osten horisontellt till två tårtbottnar
  3. Blanda nötter och frukt. Fördela hälften av blandningen på underdelen tillsammans med hälften av honungen
  4. Lägg på överdelen
  5. Ställ in i ugnen på bakplåtspappersklädd plåt i 5 min
  6. Fördela resterande blandning och honung på överdelen
  7. In i ugnen i 5 minuter till, tills osten är varm och mjuk

Köp dessertostar här:

Kör hårdost här:

SNART 100 ÅR AV OSTKÄRLEK

Passion för smak och kvalitet har varit grunden för vår verksamhet i mer snart 100 år. Ända sedan Tage Wernersson slog upp portarna till sin lilla ostbutik i Marbäck, utanför Ulricehamn. Då som nu var det viktigt att ha rätt ost på rätt plats i rätt tid. Tage expanderade därför snart verksamheten genom att packa en ostvagn och dra till torget i staden. Enklare för kunderna, bättre affärer för Tage. 

Detsamma gäller för verksamheten idag, men i betydligt större skala och med oändligt mycket högre hastighet. Som fullsortimentsgrossist erbjuder vi inte bara en helhetslösning med ett stort internationellt sortiment av hög kvalitet. Vi lägger lika stor vikt vid att erbjuda bra logistik och hög leveranskapacitet. Dessutom delar vi alltid med oss av den stora ostkompetens som vi lagrat under åren.