Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gott och hållbart från Quorn

Ett gram unikt svampprotein, så kallat mykoprotein, omvandlas genom jäsning till 1 500 ton, redo att användas för matproduktion. Själva jäsningsprocessen är densamma som för öl och yoghurt. Resultatet: Quorn! Men hur tog historien om företaget sin början.

Redan på 1960-talet konstaterade britten Lord Joseph Arthur Rank att den växande befolkningen i världen tillsammans med den höga efterfrågan på mat skulle utvecklas till ett stort världsproblem. Han ville göra något åt detta, eftersom han förstod att det kommersiella jordbruket inte skulle vara lösningen på denna utmaning.

Lord Arthur bestämmer sig därför för att resa runt i världen och söka efter svar. Med hjälp av markprov finner han tillslut efter cirka 3 000 prover, ett nytt slags proteinkälla, nämligen mykoproteinet.

1985 startar produktionen med det nya, mer hållbara proteinet i Storbritannien och varumärket Quorn föds. Först ut blir en vegetarisk grönsakspaj och fem år senare lanseras Quornbitarna.

Quorn når Sverige 1999. Svenskar är klimatmedvetna och vilken inverkan vår livsstil har på vår omvärld spelar stor roll. Att Sverige är ett föregångsland när det gäller just miljöfrågor är en av anledningarna till att företaget väljer att etablera sig på den svenska marknaden, och idag finns ett brett sortiment av Quornprodukter.

Att inspirera människor att äta gott och hållbart är grunden i Quorns idé. Det är viktigt att det finns vegetariska alternativ vid alla måltidstillfällen, i hemmet, på restaurangen, i skolan och på alla andra ställen man väljer att äta och köpa sin mat. Att ta ett steg i rätt riktning för att minska sitt klimatavtryck ska vara lätt för konsumenten. Visste du att:

  • Det krävs 90 procent mindre markyta att producera Quornfärs jämfört med nötfärs?
  • Det krävs 50% mindre vatten i produktionen av Quorn bitar jämfört med kyckling?
  • Quorn har en perfekt textur som påminner mycket om kyckling

Idag äter många vegetariskt och 50 procent av Sveriges befolkning är flexitarianer. Det är tid att förnya idén kring vad som är bra mat. Quorn och Findus ser positivt på vegotrenden och siktar självklart mot en grönare framtid!

Det ska vara enkelt att göra din meny grönare! Recept och inspiration hittar du på www.findusfoodservices.se.

Köp Quorn produkter

Visste du att?

- Det krävs 90 procent mindre markyta att producera Quornfärs jämfört med nötfärs?
- Det krävs 50% mindre vatten i produktionen av Quorn bitar jämfört med kyckling?
- Quorn har en perfekt textur som påminner mycket om kyckling