Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ett hållbart och gott nytt år!

Årets festligaste kväll närmar sig! Stjärnkocken Sebastian Gibrand preppar för ett nyårsfirande med svensk hummer, långkok och en riktigt skön stämning.

– Jag tycker att man ska satsa på ett mindre formellt nyår som inte är så tillrättalagt. Lägg istället fokus på gästerna, bättre råvaror och en härlig stämning snarare än det materiella, som att vara uppklädd och ha värsta fyrverkerierna. En tumregel är att tänka råvaror i säsong istället för att köra på det man alltid ”brukar” servera på nyår. Det blir både mer hållbart, mer nyttigt och helt klart mycket godare.

Skippa oxfilen

– Så skippa oxfilén och framförallt sparris som inte är i säsong den här tiden på året. Satsa istället på oädlade detaljer som lämpar sig för långkok för extra mycket smak, som till exempel detaljer på nötkött eller vilt. Långkok är dessutom lätt att förbereda flera dagar innan och man får mer tid till annat på själva nyårsafton.

Svensk hummer i säsong
– Hummer är en sådan råvara som aldrig riktigt går ur tiden och det kalla vattnet gör att våra skaldjur är bland de bästa i världen så här års. Därför kan man då hellre lyxa till det och köpa svensk hummer och jobba med enkla råvaror som tillbehör, som till exempel en råstekt hummer med morot- och ingefärssås. Se receptet i videon nedan.

– När det kommer till grönt så gäller samma sak här, ät det som är i säsong. Den här tiden på året har vi mycket rotfrukter som rödbetor och kål. Rödbetor är ett bra komplement till kött och med rätt tillagning är det en råvara där man faktiskt helt kan utesluta kött. Som tillbehör kan du servera klassiska såser som rödvinssky eller bearnaise, rostad kål och svenska baljväxter som är fantastiska just nu.

–Till dessert serverar jag en apelsingranité, med vit chokladpannacotta, eftersom det är säsong på just citrusfrukter. En enkelt och frisk avslutning!

Sebastian Gibrands Råstekta hummer med morot

Råstekt hummer
Ingredienser
Portioner 4st
2 st Hummrar                    
2 msk Smör               
2 st Vitlöksklyftor                     
2 st Timjankvistar                                              
4 st Grillspett 
Salt                 


Metod:
  1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  2. Lägg Hummerstjärtarna omlott och trä på gummi band.
  3. Doppa ned hummerstjärtarna och klorna i det kokande vattnet.
  4. Lyft hummerstjärtarna efter 1 minut och klorna efter 3 minuter, kyl i isvatten.
  5. Skala hummern och lägg på ett fat, starta en stekpanna och krusa smöret.
  6. Trä grillspett genom hummerstjärtarna, stek hummern i det krusade smöret.
  7. Lägg i timjan och vitlök, ös hummern med smöret. Lyft upp hummern på tallrik.
  8. Tillsätt hummerskal och stek ur smöret, sila av smöret. Viktigt att inte smöret bränner.

Rostad morot med ingefära
Ingredienser
Portioner 4st
4 st Små morötter                       
2 st Stora morötter                     
2 msk Olivolja                     
1 msk Riven ingefära                     
1 msk Citronjuice   
Salt
Olja till att rosta morot                   
                         
Metod:   

  1. Starta ugnen på varmluft 200 grader. Rosta dom små morötterna i ugnen tills mjuka och gyllene.
  2. Hyvla dom stora morötterna till strimlor.
  3. Vispa ihop olivolja med ingefära och citronjuicen. Dressa upp den strimlade moroten och smaka av med salt.
  4. Arrangera på tallrik den strimlade moroten ovanpå den rostade moroten.

Vad ska man dricka till råstekt hummer?

Restaurangakademiens Mattias Dahl ger sina bästa dryckestips för att lyfta nyårsmenyn.
Se dryckerna här


Färskvaruhallen tipsar! 

  1. Saltbakade Rödbetor
  2. Rotselleri bakad i ugn
  3. Svensk Tempeh
  4. Portabello från Hällestad
  5. Kungsmussling från Hällestad
  6. Ostronskivling från Hällestad – låt ligga framme så den tappar vätska sen in i ugn alt stek, mkt köttig i munnen
  7. Blomkål rostad rökt
  8. Rostad spetskål med smör o nötter
  9. Hasselbackspumpa butternut eller hokaido

Thobias Fridh, färskvaruspecialist, Menigo syd

- Kungsmussling är enligt mig det bästa o närmsta alternativet till vild svamp när det inte finns vild i säsong. En odlad svamp som täcker ett stort område både i textur o smak.

- Tunt råhyvlad blomkål på mandolin som sen läggs i isbad o vänds runt i en varm dillolja innan servering höjer vilken skaldjursservering som helst.

- Låt en bit grillad svensk Tempeh spela huvudroll på din tallrik till nyår! Hållbart hantverk för både hälsa o miljö.



Pelle Lindqvist, VD på EkoFisk:

-
Den svenska hummern är fantastisk just nu och billig ”för att vara svensk”, men det kräver sin planering.