Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En ny syrad mejeriprodukt till köket

Det är inte en grädde och inte en yoghurt. Det är schmand. En produkt för restaurang, café och konditori som passar lika bra i varma rätter som i kalla såser, röror, desserter och bakverk.

Schmand är en ny produkt i Arla® Pros syrade sortiment. Den smakar fantastisk med sin gräddiga syrlighet. Men det är också en smart produkt då den har många användningsområden.

Snabbguide till våra syrade produkter

Fetthalten på våra syrade produkter varierar, liksom konsistensen och smaken. Här får du veta mer om konsistens, syra och funktion hos sex av våra syrade produkter.

Arla® Pro Schmand 24 %

En grädde som är syrad med både crème fraiche och yoghurtkultur, vilket ger en frisk syrlighet. Passar utmärkt till pizza och flatbread men också röror samt dressingar. Schmand balanserar även upp sötman i desserter/bakverk.

   • Kokbar, tillsätt gärna i slutet av matlagningen. Tål hög värme, även höga ugnstemperaturer.
   • Passar utmärkt att användas kall. Kan vispas upp till en fast konsistens och användas i mousser och krämer.

Arla® Pro Crème Fraiche 32 %

Tjock och krämig med mild och syrlig smak. Den blir lös när den rörs och fast när den vispas. Används med fördel i bl.a grytor och soppor. Adderar syra till både varma och kalla såser och röror samt balanserar upp sötman i desserter.

   Kokbar och passar i all typ av matlagning. Tillsätt gärna i slutet av matlagningen.
   Passar att användas kall både i såser och röror och som ett krämigt tillbehör.

Arla® Pro Smetana Laktosfri 42 %

Syrad gourmetgrädde med hög fetthalt. Bidrar med fyllighet och rund karaktär. Adderar syra och struktur till varma såser och är perfekt att blanka av en sås med. Passar även i puréer, grönsaks-
krämer och kalla dipper/röror.

  Kokbar, passar bäst att röra ner i slutet av matlagningen.
   Passar att användas kall och kan vispas upp till extra fast konsistens. Kan ersätta vispgrädde i desserter.

Arla® Pro Turkisk yoghurt 10 %

En krämig och len yoghurt med mild och fyllig smak. Den är tunnare och syrligare än vår grekiska variant. Passar perfekt som tillbehör till kryddstarka grytor och soppor samt som bas i kalla såser/röror. Passar även i desserter.

   • Värmekänslig, klarar temperaturer upp till 80° under omrörning.
    Bör användas kall och är inte kokbar.

Arla® Pro Grekisk yoghurt 10 %

Den grekiska syrakulturen ger en mild syra och gräddigt krämig konsistens. Passar bra i kalla såser, röror och desserter. Fungerar bra i frysta parfaiter och glass, söta krämer och fyllningar. Den är också mycket god som dessert och som lyxigt mellanmål med frukt och nötter.

   Värmekänslig, klarar temperaturer upp till 50° under omrörning.
   Bör användas kall och är inte kokbar.

Arla® Pro Kesella® Kvarg 10 %

En färskost med mild syra och lite sträv smak som passar till allt från smörgåsar och krämiga röror, till bakning och fyllningar i varma rätter. Gör sig utmärkt i bakverk som t ex cheesecake och till frostings.

   Inte kokbar men kan användas i bakning och varma fyllningar.
   Passar till kall mat, röror och glasyrer.

En hink – många behov

I både det söta och det salta köket kan schmand ofta göra samma jobb som yoghurt, färskost eller crème fraiche.

Genom att korta en för lång meny minskar man krånglet i köket. På samma sätt tjänar man på att förenkla i mejerikylen. Att beställa, förvara och hantera en produkt istället för flera underlättar jobbet och minskar svinnet.

Prova Arla® Pro Schmand.

Arlas produkter

RECEPT

Coleslaw med schmand

Schmand kompletterar majonnäs i coleslaw eller liknande sallader bra. Produkten tillför fräschör och håller sig dessutom stabil över tid. Variera coleslawn och blanda ner t ex hyvlad blomkål, rödkål, fänkål eller purjolök.

10 port

Ingredienser:

240 g vitkål, hyvlad

110 g morot, grovriven

180 g gröna äpplen, Granny Smith, i julienne

70 g konc äppeljuice

200 g Arla® Pro schmand

200 g majonnäs

Vaniljkräm med topping

Schmand passar perfekt även till lunchdesserten.

10 port

300 g Arla® vispgrädde

200 g Arla® Pro schmand

40 g florsocker, siktat

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Vispa ihop alla ingredienser till en fast kräm. Det kan ta en stund tills det blir fast och fluffigt.

Fördela i portionsglas och ställ i kyl en stund.

Toppa med t ex färska bär, äppelkompott, citrusfiléer eller bärkompott.