Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bjud gästerna på valfrihet

Arla® Pro Grilling Cheese är ett alternativ till kött, vegorätter och andra matlagningsostar. En mångsidig grillost som du kan fritera, steka, grilla, baka i ugn eller koka. Här finns cheesetariska recept och tips på hur Grilling Cheese förenklar i köket.

Arla® Pro Grilling cheese är både lätt att arbeta med och att få in i dina rätter. För att förenkla något mer visar vi här hur du kokar och steker den på bästa sätt.

Daal med Grilling cheese och toppad med gräddfil, mango och tomat

En indisk gryta med mycket smak och högt näringsvärde. Grilling cheese gör grytan ännu matigare. Se till att röra hela tiden så att linserna inte fastnar i botten.

Gör så här

- Tärna osten.
- Hetta upp olja i en gryta och fräs morot, tomat och lök med ingefära, vitlök, chili, tomatpuré och kryddor.
- Tillsätt vatten och linser. Låt koka ca 20 min.
- Häll i grädden och sjud ca 10 min. Smaka av med salt och vänd ner den tärnade osten.

Vid servering

Servera grytan direkt toppad med tärnad mango och tomat, gräddfil och plockade örter. Servera gärna med naanbröd.

Ingredienser för 10 portioner

500 g Arla®Pro Grilling cheese
matolja
200 g morot, fint tärnade
200 g tomat, fint tärnade
200 g gul lök, fint tärnade
50 g färsk ingefära, finhackad
25 g vitlök, finhackad
15 g röd chili, finhackad
30 g tomatpuré
5 g garam masala
5 g malen koriander
5 g malen spiskummin
5 g paprikapulver
5 g malen gurkmeja
2,5 g malen kardemumma
1,2 kg vatten
300 g torkade röd lins
200 g Arla® vispgrädde
salt

Till servering:

300 g fryst mango, tärnad
200 g tomat, tärnade
300 g Arla® gräddfil
plockade färska örter, t ex mynta och koriander

Ingredienser för 10 portioner

Wrap:
900 g Arla®Pro Grilling cheese, smoked chili
10 st tortillabröd (30 cm i diameter)
200 g krispsallad
400 g färsk ananas, skivad
200 g barbequesås

Grönkålsslaw:
300 g plockad färsk grönkål
120 g äpple
100 g Arla Köket® grekisk yoghurt
100 g Arla®Pro cream cheese
5 g vitlök, finriven
salt och svartpeppar

Picklad rödlök:
50 g ättiksprit , 12 %
90 g strösocker
150 g vatten
200 g rödlök, skivad

Wraps med Grilling cheese, ananas och grönkålsslaw

Sältan i Grilling cheese ger fin kontrast till sötman i grönkålsslaw. Wrap är en smidig lunchrätt för gästerna att plocka med sig och som uppskattas av många.

Gör så här

Picklad rödlök:
Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den varma lagen över rödlöken och låt dra över natten.

Grönkålsslaw:
Strimla grönkålen. Dela, kärna ur och skiva äpple tunt. Blanda grönkålen med yoghurt, färskost och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner äpple.

Grilling cheese:
Skär osten i skivor à 90 g. Grilla skivorna mellan bakplåtspapper i smörgåsgrill på 250° ca 2 min till fina grillränder. Dela ostskivorna i halvmånar.

Montering:
Fyll tortillabröden med sallad, grönkålsslaw, nygrillad ost, ananas och picklad rödlök. Toppa med BBQ-sås och vik ihop till en wrap.

Grilling cheese burgare med mangosås, avokado och rostad grönkål

Gör så här

Picklad rödlök:
Koka upp vatten, socker, ättiksprit och fänkålsfrön. Häll lagen över rödlöken och låt dra.

Rostad grönkål:
Blanda grönkål med salt och cajunkrydda. Strö ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och spreja med smör-&rapsolja. Rosta i ugn på 120° ca 15 min tills grönkålen är spröd och frasig.

Mangosås med ananas:
Mixa mango, limesaft, honung och chili slätt. Rör ner ananas och koriander.

Avokado:
Mosa avokadobitarna grovt. Tillsätt resterande ingredienser och smaka av.

Vid servering

Skär osten i skivor à 90 g. Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme och stek osten 2–3 min på varje sida. Tryck lätt på dem så de blir jämnt brynta.
Värm ev hamburgerbröden i ugnen. Bre mangosås på den undre brödhalvan. Fortsätt med romansallad, stekt ost, grovmosad avokado, picklad rödlök, smulad rostad grönkål samt den övre brödhalvan.

Ingredienser för 10 portioner

Arla® Svenskt Smör, till stekning
900 g Arla®Pro Grilling cheese
10 st hamburgerbröd, gärna på surdeg
150 g romansallad, plockade blad

Picklad rödlök:
200 g vatten
150 g strösocker
100 g ättiksprit , 12 %
2 g fänkålsfrö
300 g rödlök, skivad

Rostad grönkål:
100 g repad färsk grönkål
3 g salt
1,2 g cajunkrydda
Arla®Pro Smör & rapsolja spray

Mangosås med ananas:
250 g fryst tärnad mango, tinad
30 g limesaft
20 g flytande honung
6 g röd chili
100 g krossad ananas, väl avrunnen

Smarta tips & trix!

Grilling Cheese är gjord för att laga till många – med våra smarta tips sparar du tid vid förberedelserna i köket!

Skärmaskin

- Grilling Cheese går utmärkt att skära med skärmaskin för att få jämna skivor.

Fritera
Grilling Cheese fungerar bra att fritrera. Såhär tillagar du den i fritösen:

- Skär skivor och fritera i i 170–180° ca 2,5 minuter.
- Dubbelpanera skivor och fritera i 170–180° ca 2,5 minuter.
- Ostens ändbitar är perfekta att skära till tärningar och fritera!

Grilla i smörgåsgrill
Grilling Cheese gör sig bra i smörgåsgrill! Såhär går du till väga:

- Skär osten i skivor och grilla på högsta värmen i ca 3 min.
- Tänk på att ha bakplåtspapper i grillen, spreja gärna med smör- & rapsolja.