Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bättre fisk på menyn i Stockholmsregionen

De senaste åren har Stockholm fått bättre fisk tack vare en rad lokala fiskare som startade en egen fiskauktion, Stockholms Fiskauktion.

En egen fiskauktion för Stockholmsregionen

Hösten 2016 startade Stockholm Fiskauktion vilket har möjliggjort att över två miljoner konsumenter får ta del av MSC-märkt fisk på restaurang utan onödiga omvägar och transporter. Tidigare har lokalt fångad fisk i Stockholmsregionen fått åka tur och retur till västkusten där den auktionerats ut innan den hamnat hos grossister i Stockholmsområdet. Stockholm Fiskauktion äger nämligen Smögens Fiskauktion.

Menigo stöttar initiativet genom att sitta i fiskauktionens styrelse.

Ett unikt system där köparna själva bestämmer priserna

Fiskauktionen är ingen vanlig auktion. Istället för att priset ständigt höjs, tickar priset istället neråt som en tickande klocka. Man börjar på ett viss pris per kilo och när auktionen drar igång, går det kilopriset hela tiden ner. Innan varje auktion tillhandahåller Fiskauktionen uppgifter om kvalitet, fångstdag, fiskare och annan relevant information.

Auktionen är internetbaserad. Kunderna kan med andra ord handla via mobilen var de än befinner sig, exempelvis direkt från restaurangköket. Det finns även möjlighet att åka till auktionen för att se varorna.

När en köpare tycker att kilopriset är okej stannar hen klockan och köper varorna till det priset. Köparen kan då välja att köpa hela partiet eller bara en del. Om det finns varor kvar i partiet fortsätter priset att ticka neråt tills nästa köpare slår till. Väntar man för länge kan man bli helt utan. På det sättet är det marknaden som bestämmer priset.

För en hållbar framtid

Stockholms Fiskauktion och Smögens Fiskauktion ägs av en rad yrkesfiskare, de flesta ganska små sådana. En liten oberoende fiskare måste ofta anpassa sina fångster till den lilla hemmaförsäljning han har. Därför vågar många inte ta upp för stora fångster eftersom det finns en risk att de inte kan sälja dem. Men det begränsar deras inkomst.

Genom att vara med i ett nätverk öppnas det större möjligheter att ta upp större fångster och att sälja allt på bästa möjliga sätt. Fiskarna kan fiska mer, sälja mer och får då bättre betalt. Det ger en ljusare framtid för de mindre aktörerna.

Auktionen är MSC- och ASC-certifierade som ett led i ett hållbart fiske. Det var viktigt från början att få dessa certifieringar för att kunna förse kunderna med miljömärkt fisk. Det bidrar även till att korta leden mellan fiskare och konsument vilket gynnar ett svenskt yrkesfiske.

Färre mellanhänder och mindre transporter innebär ökad kvalitet, färskare fiskar och billigare priser. I slutändan kommer det här vara bra för enskilda personer. Det blir bättre fiskar på restaurangmenyerna.

En hundraårig

- 1919 Smögens Fiskauktion startas och säljer sill och makrill

- 1939 utökas verksamheten även till skaldjur och övrig fisk

- 1961 invigs de nuvarande lokalerna

- 1974 går auktionerna i Kungshamn och Smögen ihop

- 2016 startas Stockholms Fiskauktion som köper Smögens fiskauktion

- 2019 Smögens Fiskauktion fyller 100 år