Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Roots - Höj smakerna med rotfrukter

Hur kan vi bidra till bättre smak på maten med rotfrukter i de professionella köken? Vi hoppas kunna sätta fart på era tankar och erbjuda en lösning – i form av smaker.

Nu går startskottet för Roots, Avikos gastronomiska innovationsinitiativ i samarbete med Marcus Nemrin, meriterad krögare vid Sofiero Slottsrestaurang.

En central punkt inom hälsa och hållbar matkonsumtion är som bekant hur vi ska minska andelen kött på tallriken och äta mer grönsaker, utan att smakerna på maten försämras. Vi vågar påstå att smakerna i måltiden faktiskt kan höjas med hjälp av rotfrukter.

Rota loss i köket för bättre köksekonomi

För restaurang och storkök är kostnadsökningar en tråkig del av vardagen, nu kanske mer aktuell än någonsin. En lösning som kommer med fördelar - i form av bättre ekonomi och smak samt innovation – är att använda rotfrukter som smakförstärkare och att tillsätta dem i maten istället för att servera dem till maten.

Dan Palmsten om Roots

– När priserna på animaliskt protein skenar och matgästernas förväntningar på nya och goda smakupplevelser ökar måste vi naturligtvis anpassa och lyfta vårt erbjudande. Det finns så mycket matkultur i rotfrukter, ett arv att förvalta, utveckla och förfina.

– Vi har en enorm källa till fantastiska smaker i våra rotfrukter, så mycket för så lite!

Dan Palmsten
Försäljningschef kategori färskt och marknadschef Aviko i Helsingborg.

Malmö stad och rotfrukter som smakförstärkare

Roots föddes när Malmö stad efterfrågade hjälp med att lyfta smakerna för skolmåltiderna. Där och då, våren 2021, gick startskottet för Roots, Avikos gastronomiska innovationsinitiativ. Detta mynnade för Aviko ut i ett kreativt samarbete med Marcus Nemrin, välkänd profil från Sofiero Slottsrestaurang.

Kreativ med rotfrukter

Smaksättning med rotfrukter har sedan länge praktiserats i kockvärlden.
– Det är ingen slump att rotfrukter åkt in i matlagningens finrum på restauranger. Med små knep och kunskap kan nya eller förfinade smakupplevelser kreeras. Det ska vara enkelt och det ska vara gott, det är egentligen inte svårare än så, säger Dan Palmsten.

Syra, sötma, beska och sälta

Vi avgudar våra knölar med sina olika fantastiska smaker som kan lyfta många rätter. Jämför sötman från gul lök eller en jordig, söt rödbeta med palsternackans aromatiska, lite söta smak. Jordärtskockan har en nötig ton och rotselleri sin kraftfulla smak.

Alla rotfrukter har en grundsmak med olika mängd syra, sötma, beska och sälta. Fett kan runda av smakerna och honung eller socker lyfta fram söta toner. Hemligheten med att lyfta fram mer smak ur rotsakerna är rätt val av tillagningssätt, smaksättare och mix.

We´re rooting for you!
Köp rotfrukter från Aviko

Rotfruktsstav mix 15x15 mm

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 301761
FRP
1x5 kg

Gulbeta skalad

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 729484
FRP
1x5 kg

Rödbeta riven 1,1mm

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 303817
FRP
1x2 kg

Rotfruktsbas

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 304831
FRP
5x2 kg

Kålrot striml 3,2 mm

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 303805
FRP
1x2 kg

Rotfruktsmix 20x20 tärnad vac

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 302796
FRP
1x2 kg

Smakförstärkare mörk

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 304850
FRP
2x4 kg

Smakförstärkare ljus

Roots by 3N
Färskvaror
Art.nr. 304851
FRP
2x4 kg

Marcus Nemrin om Roots

– Varje rotfrukt är en krydda. I köket på Sofiero slottsrestaurang använder vi rotfrukter och andra grönsaker som smakförstärkare – helt rätt i tiden!

Restaurangekonomiskt med rotfrukter

Rotfrukter har längre hållbarhet än andra grönsaker och har ett riktigt bra kilopris jämfört med både kött och fisk. De har låg klimatpåverkan, är i säsong under nästan hela året och kan varieras i det oändliga.