Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Maxa semmelsäsongen

Semlan är bland de mest omtyckta bakverken vi har i Sverige. Det är bara kanelbullen som säljer mer. Dra nytta av populariteten när fettisdagen nu står för dörren!

Erbjud nya varianter

Många cafégäster vittnar om att de gärna provar nya varianter av semlor. Bredda utbudet så når du både den traditionella gästen och den som är ute efter nya smakupplevelser.

Enkla sätt att variera semlan är exempelvis att byta den klassiska grädden mot en smaksatt, testa nya smaksättningar i degen eller doppa toppen av bullen i dulche de leche.

Med nya varianter och olika årstidssemlor kan du också hålla i säsongen året om. Prova exempelvis en sommarsemla med jordgubbar, en kanelbullesemla vid kanelbullens dag eller pepparkakssemla vid jul.

Egna unika semlor gör det också lättare att ta ett högre pris.

Klassiska semlan i ny form

Ett annat sätt att variera semlan är att inspireras av de traditionella smakerna men skapa något nytt. Det kan också locka nyfikna och även den som till exempel inte gillar mandelmassa.

Erbjud en kaffesemla i glas. Börja med cortado i botten, spritsa på en krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde. Avsluta med ett klassiskt semmellock.

Ett annat smakfullt alternativ kan vara en munkla som är en blandning av munk och semla, där munken samsas med den klassiska semlans fyllning.

Tänk också på att göra semlor för gäster som är allergiska.

Satsa på en semmelkampanj

Många köper semlor kring fettisdagen – dra nytta av det och erbjud olika specialerbjudanden. Det kan vara mängdrabatt, billigare semla till lunchen eller ett mixpaket med olika varianter av semlor. Vissa gäster kanske inte heller vill ha en fullstor semla till kaffet, då kan ett paketpris på kaffe + minisemla vara ett bra alternativ.

Sociala medier är ett perfekt och flexibelt sätt att presentera nyheter och erbjudanden. Var aktiv på till exempel Instagram och interagera med följarna. Ordna en enkel tävling och skapa engagemang. Skylta också på plats med gatupratare, skyltar i fönstren och vid disken.

Grädden på semlan

Chokladsemla de luxe

Alla chokladälskares dröm. En lyxig variant av den klassiska semlan med nötkräm och fluffig kakaogrädde, toppad med kakaonibs och chokladsås.

Ingredienser:

Bullar
- 30 g jäst
- 300 g Arla Ko® standardmjölk, 37°C
- 150 g Arla® Svenskt Smör, rumstempererat
- 90 g strösocker
- 50 g ägg
- 3 g kardemummakärnor, stötta
- 3 g salt
- 40 g kakao
- 540 g vetemjöl
- ägg till pensling

Fyllning
- 600 g Arla Ko® vispgrädde
- 28 g strösocker
- 12 g kakao
- 150 g nötkräm
- kakaonibs
- chokladsås
- florsocker, att sikta över

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till degen i en degblandare. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
2. Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rundriv och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 1 tim.
3. Pensla bullarna med ägg och baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.

Fyllning:
1. Skär av ett litet lock på varje bulle. Vispa grädden med socker och kakao.
2. Spritsa nötkräm och vispad chokladgrädde på semlorna. Strö över kakaonibs och ringla över chokladsås.
3. Lägg på locken och sikta över florsocker.