Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Oliver

Det givna tilltugget på Aperitivon! Berika din kunskap om frukten och ta del av våra utvalda artiklar här.

Oliver har odlats och skördats runt medelhavet i tusentals år. Kanske framför allt för att ta till vara den fantastiska olivoljan men sedan när man lärt sig att hantera den något bittra smaken på färska oliver även till läckra bordsoliver.

Oliverna mognar under hösten och vintern och skörden pågår från slutet av september till februari. Alla oliver är gröna innan de är riktigt mogna och därför måste dessa skördas tidigt på säsongen. Låter man oliverna hänga kvar på kvistarna går färgen över från grön till brunlila, bruna och vissa fall, beroende på sort nästan svart.

Bordsoliver skördas vanligtvis för hand för att de inte ska skadas. Färska oliver har en bitter smak och för att få bort den så behandlas oliverna med lut vilket tar mellan 6-11 timmar. Därefter tvättas de noga i vatten, en process som kan pågå i 15 timmar för att man ska få bort luten och det mesta av den bittra smaken.

Sedan är det dags för oliverna att genomgå mjölksyrajäsning, detta görs genom att de läggs i saltlake. Syftet är att konservera oliverna, men också för att ge angenäm smak och mörare konsistens. Denna process tar 4-5 månader. Därefter paketeras oliverna i olja eller någon form av saltlake.

Visste du att?

Ett olivträd kan bli 1500 år gammalt, ibland ännu äldre.

Ett olivträd ger cirka 20-30 kg oliver varje år.

Det finns cirka 900 olika sorters oliver i världen och ungefär 300 olika i Italien.

Tips till Aperitivon:

Oliven

Oliven är olivträdets frukt. Gröna oliver är omogna frukter och svarta oliver är mogna. Färska oliver är mycket bittra och hårda och oliver äts aldrig färska. Alla oliver måste därför först fermenteras eller mogna i lag innan de går att äta.

Kalamon
Den vanligaste matoliven i Grekland, varierande storlek. Naturligt svart, skördas senare än de gröna oliverna och mognar längre på trädet.

Kalamata
Är både en olivsort, en stad och en region. Oliven är rik på oljesyror, tät viskositet och mogen arom av hö och nötter. 

Halkidiki
Finns i varierande storlekar och är både en olivsort och en ort.