Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Stenfruktsallergi

När stenfrukter nämns i allergisammanhang menar man oftast ett frö eller en frukt som ingår i den botaniska familjen Rosaceae. Här inkluderas plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin – samt mandel och aprikoskärnor, som är nära besläktade. Värt att nämna är att även äpple tillhör familjen Rosaceae, men att det inte är en stenfrukt. Ofta hör man om överkänslighet mot stenfrukter som en korsallergi; det är nämligen inte ovanligt att de som är allergiska mot björkpollen har en korsallergi mot stenfrukter.

Var försiktig med
De som är överkänsliga mot stenfrukter bör undvika livsmedel som innehåller plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel och aprikoskärnor. Bakmassa som är baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar och bör inte ätas av personer med allergi mot mandel. 

Vanliga reaktioner
Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner; oftast handlar det om klåda i munhålan och svalget.