Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Jordnöt- och nötallergi

Nötallergi och jordnötsallergi är en av världens vanligaste matallergier och faktiskt den som ger upphov till flest dödsfall.

Nötallergi och jordnötsallergi är en av världens vanligaste matallergier och faktiskt den som ger upphov till flest dödsfall. Nötter och jordnötter är kända för att vara proteinrika, och det är just proteiner vi reagerar mot när vi är allergiska mot något. Det är viktigt att nämna att jordnötsallergi inte är en nötallergi. Jordnöten är nämligen en ärta och tillhör samma växtfamilj som baljväxter, ärter och sojabönor. En allergi mot jordnötter innebär alltså inte att du är allergisk mot hasselnötter, cashewnötter, paranötter, valnötter eller pekannötter, och vice versa.

Var försiktig med
Nöt, jordnöt och mandel förekommer i en mängd livsmedel, till exempel nougat, choklad, frukostflingor, bröd, kakor, pesto, panering och kryddblandningar. Många livsmedel innehåller också spår av nötter och jordnötter. Matoljor som har utvunnits från nötter kan innehålla proteinrester som i vissa fall kan ge reaktioner, särskilt i kallpressade oljor. Många jordnöts- och nötallergiker kan även få en allergisk reaktion bara av att befinna sig i samma rum som nötter eller jordnötter; det kallas luftburen allergi och ger i regel inte lika starka reaktioner.

Vanliga reaktioner
De allergiska reaktionerna vid jordnöt- eller nötallergi kan vara väldigt starka och i vissa fall leda till livshotande anafylaktisk chock. Vanliga symptom är svullnad på läpparna och i halsen, klåda i munnen, svullnad i huden (särskilt kring ögonen), nässelutslag som kommer hastigt och andningssvårigheter.