Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Oktober: Violife Professional

Vår leverantör Violife Professional berättar om möjligheten att som stor aktör påverka klimatarbetet.

Fler och fler vill äta grönare. Inte bara veganer och vegetarianer. Detta ställer nya krav på restauranger och kockar. Att som kock kunna laga mat som alla människor uppskattar är en riktig utmaning. Eller?

Fler och fler efterfrågar klimatsmart mat

Just nu är det många som ändrar sina beteenden och gör konkreta förändringar i sin vardag för att leva lite mer hållbart. Till exempel är det allt fler som går över till en växtbaserad kost, åtminstone då och då. De lagar bland annat sina vardagsfavoriter på ett nytt sätt och väljer restauranger som serverar klimatgenomtänkt mat. Som kock kan det verkligen ställa till det i köket. Eller öppna upp nya möjligheter. Nu har det nämligen blivit både enklare – och godare – för restauranger och kockar att hitta bra växtbaseradealternativ. Och i stället för att servera olika rätter till olika målgrupper kan de nu laga färre rätter som fler uppskattar. Det blir inte bara smidigare, växtbaserade produkter gör också att den ekonomiska kalkylen blir enklare att få ihop.

Stora fördelar med grönare val

Många förstår att skillnaden för klimatet är stor beroende på vad som serveras på tallriken. Nu har vi tagit fram konkreta siffor för att påvisa skillnaden.

Tillsammans med Quantis, en ledande hållbarhetsaktör, har vi räknat ut miljöpåverkan från åtta av Violifes ostalternativ i Europa* och jämfört resultatet med motsvarande animaliska produkter. Vi utvärderade produkterna över hela deras livscykel – från det att ingredienserna tas fram till skapandet av våra goda produkter, transport, produktion, distribution och vad som slutligen händer med de tomma förpackningarna samt eventuellt svinn.

Ett tydligt resultat

Resultatet visar tydligt att Violifes produkter ger mindre än hälften så stort klimatavtryck och tar upp mindre än en tredjedel av markytan i jämförelse med motsvarande animaliska produkter. Därmed gör Violifes produkter inte bara dina ostiga favoriträtter riktigt goda, de gör också mer gott för planeten.

Din meny kan göra stor skillnad

Mat utgör upp till en tredjedel av världens totala koldioxidutsläpp, men genom att ändra våra matvanor kan vi halvera siffran. Hållbarhet ligger oss självklart varmt om hjärtat. Därför har vi bland annat ingått ett hållbarhetsprojekt tillsammans med Klimato, en svensk startup inom klimatpåverkan från mat. Syftet är att göra det enklare att servera klimatsmarta menyer som gör skillnad och att underlätta för kockar att byta animaliska alternativ mot växtbaserade. Klimatos idé handlar att hjälpa restauranger att minska deras klimatavtryck genom ett verktyg som gör det enkelt att beräkna, kommunicera och rapportera klimatpåverkan av maten som serveras.

Vi ska tillsammans inspirera och underlätta för restauranger att skapa klimatsmarta recept och menyer som inte bara tilltalar de växande grupperna flexitarianer, veganer, klimaterianer och de med allergier, utan alla. Tillsammans kan vi alla göra skillnad – en växtbaserad måltid i taget.
Läs mer om samarbetet på:
upfieldprofessional.com/sv-se/violife-x-klimato

*baserat på en livscykelanalys gjord 2022 av Quantis på 8 Violife ostalternativ jämfört med mejeriost i Europa.

Läs mer på: violifefoods.com/sv/change-your-cheese

Vill du ha fler tips och inspiration?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev: 
violifeprofessional.com/sv-se/sign-up

Följ oss på Instagram:
@violifepro_se