Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lantmännen

Bra mat är inte bara ansvarsfullt producerad idag, sår också ett frö för att möta framtidens behov. För att kunna fortsätta producera Bra mat även i framtiden krävs ett svenskt lantbruk som är produktivt, hållbar och lönsamt på lång sikt.

Mot Framtidens Jordbruk

Framtidens Jordbruk är Lantmännens vision och strategi för ett hållbart och lönsamt svenskt jordbruk med sikte på 2050. Genom vårt långsiktiga arbete driver vi en hållbar utveckling i värdekedjan från jord till bord – och närmar oss vårt mål. Vi kan öka skördarna och nå klimatneutralitet till 2050. För att utveckla Framtidens Jordbruk och klara målen i Parisavtalet jobbar Lantmännen inom fyra områden - kunskap, bevis, erbjudande och samverkan.

Kunskap: Framtidsrapporten
I rapporten för Framtidens Jordbruk visar vi att vi kan öka skördar med upp till 50% till 2050, samtidigt som klimatpåverkan minskar i enlighet med parisavtalet.

Läs rapporten

Bevis: Framtidsgården
På Lantmännens Framtidsgårdar omsätter vi teori i praktik, tillämpar vår kunskap och bygger erfarenheter.

Erbjudande: Odlingsprogrammet
Genom Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur kan vi erbjuda vete, havre, korn och råg med upp till 30% mindre klimatpåverkan.

Samarbete: Samverkan i värdekedjan
Tillsammans med andra aktörer - genom hela värdekedjan - löser vi utmaningar och stänger innovationsgapet till 2050.

Tillsammans ställer vi om svenskt jordbruk

I Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur för Framtidens Jordbruk odlas spannmål efter kriterier för minskad klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald. Med Klimat & Natur driver vi utvecklingen, möter marknadens efterfrågan på hållbart producerade livsmedel och skapar möjligheter för lantbrukare att minska klimat- och miljöpåverkan i odlingen. Produkterna från odlingsprogrammet har sedan 2015 minskat klimatavtrycket med upp till 30 procent* och odlingen omfattar vete, korn, råg och havre.

*jämfört med genomsnittlig svensk spannmålsodling 2015.

Nyhet 2023; fossilfri värdekedja

I samarbetet med Yara inkluderas fossilfritt mineralgödseln i odlingsprogrammet och en första skörd av fossilfritt producerad spannmål kommer redan under 2023. Det kommersiella erbjudandet från odlingen är i linje med minskningstakten i Parisavtalet och med initiativet Science Based Initiative mål för jordbrukssektorn. Det innebär en betydande ytterligare minskning av klimatavtrycket med cirka 20 procent i odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Livsmedel från 19 000 svenska bönder

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ som ägs av 19 000 svenska bönder med ett gemensamt intresse – att skapa ett livskraftigt lantbruk. Så när du väljer Bra mat från Lantmännen går vinsten till att utveckla svenskt jordbruk. Vi är stolta över att kunna presentera ett produktsortiment med allt ifrån svenska klassiker till innovativa, hälsosamma och smakrika nyheter.

Svensk produktion nära våra medlemmars gårdar

Lantmännen är en av landets största livsmedelsproducenter med omfattande verksamhet på flera platser i Sverige. Vi producerar livsmedel i Malmö, Bjuv, Laholm, Mantorp, Linköping, Järna, Örebro, Huddinge och Strängnäs. Våra medlemmars spannmål rensas och torkas på våra spannmålsmottagningar, lagras i våra silos, mals till vetemjöl eller valsas till havregryn i våra kvarnar, blir till makaroner i vår pastafabrik, blandas till müsli i vår frukostfabrik, gräddas till pannkakor i vårt pannkakskök eller bakas till bröd och bullar i våra bagerier.

I vår årsbok presenterar vi våra framsteg för Framtidens Jordbruk under det gångna skördeåret.

Läs årsboken här.