Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Augusti: Findus

Vår leverantör Findus berättar om möjligheten att som stor leverantör göra skillnad för klimatet.

God, bra och hållbar mat hittar du i frysen

Den djupfrysta kategorin blir alltmer relevant för att skapa en hållbar konsumtions- och produktionskedja. Genom att ständigt utveckla och innovera kategorin vill Findus bidra till en hälsosammare vardag, verka ansvarsfullt och respektera planetens tillgångar. Med fryst mat som utgångspunkt vill Findus dessutom göra det enklare för restaurangkök, kostchefer och konsumenter att göra smarta och hållbara val året runt.

Alltid färskt och näringsrikt i frysen 

Visste du att djupfrysning är ett naturligt sätt att behålla fisken och grönsakernas näring och goda smak? Att frysa produkter är som att stanna klockan, vilket innebär att råvarorna behåller vitaminer, mineraler och smak över tid. Findus strävar därför efter att utveckla och bredda sin portfölj inom fisk, grönsaker och växtbaserat. På så sätt blir det ännu enklare att välja hälsosamma och hållbara måltider. Med ett stort utbud av klimatberäknade recept vill Findus dessutom inspirera dig som arbetar i storkök och restaurang att laga gott och hållbart.

Fryst som transporteras och paketeras på ansvarsfullt sätt

Frysta livsmedel ger goda förutsättningar för Findus att utveckla sitt hållbarhetsarbete på flera plan. Eftersom alla produkter djupfryses direkt efter skörd eller fångst kan förhållandevis klimatsmarta transportsätt användas, såsom fraktfartyg och tåg. Ett viktigt steg mot en hållbarare framtid är att Findus samtliga kundleveranser inom Sverige är helt fossilfria.

Förpackningar används för att bevara och skydda produkterna, en viktig funktion men som måste bli mer hållbar. Därför arbetar Findus med att successivt byta ut vanliga förpackningar mot återvinningsbara. Målet är att alla Findus plastförpackningar ska vara återvinningsbara senast 2022. Och kunder kan redan nu ta del av resultatet – idag är ca 90 procent av Findus konsumentförpackningar på koncernnivå återvinningsbara

Halvera matsvinnet med fryst mat

I en tid där en tredjedel av all mat som produceras slängs behöver livsmedelsbranschen skapa rätt förutsättningar för att minska matsvinnet. Här kan fryst mat göra skillnad för både miljön och plånboken. Forskning visar att fryst mat minskar matsvinnet i hemmet upp till 47 procent jämfört med kylda eller färska alternativ. Det vill säga ett enkelt sätt för att bidra till en positiv förändring. Däremot sker inte matsvinnet endast i hemmet, utan i hela livsmedelskedjan. Findus mål är att halvera matsvinnet i fabrik och i logistikkedja till 2030 – och har redan idag kommit en bra bit på vägen. I Loftahammar, där bland annat de goda kanelbullarna produceras har svinnet minskat med 25 procent. Ett annat exempel är spenatpinnarna i det växtbaserade sortimentet Green Cuisine som tillverkas av spenatspill. En lösning som både är god, näringsrik och smart för klimatet.

Spenatpinnar med mangosalsa & chilimajo

10 portioner

Ingredienser
1,10 kg Spenatpinnar
800 g Avokado
800 g Sallad
500 g Små tortillas

Mangosalsa
400 g Mango i bitar
200 g Majs
120 g Salladslök, strimlad
200 g gurka i bitar
6 g salt
4 g peppar
0,75 dl limesaft
200 g Spenatpuré

Chilimajo
1 dl Majonnäs
0,50 msk Sambal Oelek
200 g Mangopuré

Tillagning

  1. Blanda ihop ingredienserna till mangosalsan. Rör i lime och krydda med salt och peppar.
  2. Rör ihop chilimajon genom att majonnäs, sambal oelek och tinad mangopuré. Smaka av med salt.
  3. Dela avokadon och skär den i skivor.
  4. Lägg spenatpinnarna på ett bleck och tillaga enligt anvisning på förpackningen.
  5. Värm tortillabröden.
  6. Montera ihop rätten genom att lägga sallad på tortillas tillsammans med avokado, mangosalsa, chilimajo och Spenatpinnar.

Tips!

Toppa rätten med färsk koriander och lite lime.

Ta del av mer inspiration och goda recept på Findus Foodservices Instagram @findusspecialfoods