Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vindelns rökeri

Historien om Vindelns Rökeri börjar för över 100 år sedan i Vindeln i Västerbotten.

Här köpte 1917 Karl Magnus Lindgren en gammal ladugård med tillhörande bostadshus på Hantverkargatan 10 och startade den verksamhet som idag går under namnet Vindelns Rökeri.

Utöver slakteri, styckning och rökning av chark tillverkade man även korv, pastej och syltor av allehanda slag. Specialiteten var ”Lypsken”, en kallrökt korv med späcktärningar och konjak. Produkten blev snabbt väldigt omtalad och omtyckt även om Karl Magnus var nykterist och själv inte ville göra inköpen av den konjak som ingick i recepturen. Man hade butik i slakteriet och där skivades och packades också varorna som den egna slaktarbilen körde ut till byarna under veckorna.

Under större delen av 1900-talet tuffade affärerna på som vanligt men den 21 september 1991 totalförstördes Vindelns Rökeri i en brand. När glöden svalnat stod endast de handmurade rökugnarna kvar på grundplattan. Allt annat var jämnat med marken. Så all produktion som inte hade med rökning att göra upphörde. Istället fokuserade man fullt ut på allt det goda som vi förknippar med varumärket. Dåvarande ägaren Sven Englund lät på rekordtid återuppbygga Rökeriet på samma plats som tidigare. Som skäl till att åter uppföra på rökeriet anförde Englund att nya ugnar ej kunde ge samma smak och arom åt produkterna.

Idag ägs Vindelns Rökeri och varumärket av de unga fläskhandlarna Fredrik Jonsson och Robin Karlsson, som för arvet vidare. Produkterna är rökta på samma genuina sätt som för hundra år sedan. Man använder enbart ugnar eldade med alved, prima norrländska råvaror och gott om hantverksmässiga traditioner, vilket resulterar i en alldeles unik smakupplevelse.