Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sparris – en av våra mest efterlängtade vårprimörer

2019-03-12 När vintern fortfarande har ett stadigt grepp över stora delar av landet kan vi skönja en av de första och mest välkomna vårtecknen i grönsaksvärlden, när första vita sparrisen drar igång och den europeiska sparrissäsongen ligger för dörren.

I år började den holländska vita sparrisen titta fram redan i början av februarimånad. Känns alltid tidigt men det visar sig alltid vara normalt när man tittar efter när föregående års sparrispremiär var.

Vi pratar ofta om att köpa grönsaker i säsong och att köpa grönsaker när de är som bäst. Det är ett slitet begrepp kan jag tycka i en tid där vi förväntar oss att allt ska finnas tillgängligt, alltid. Näthandeln är större än någonsin och vi reflekterar allt mindre över var saker kommer ifrån. Med tanke på att vi i Sverige omsätter jordens resurser 4,2 gånger per år (enl. Global Footprint Network) är det dags att börja fundera lite på om jag verkligen ska använda allt hela tiden.

Ett tydligt exempel på säsongsprodukt är just sparrisen. Sparrisen har blivit en vår och sommarprodukt i vårt land men egentligen är den mer av en vårprimör. Den europeiska säsongen tar fart i början av mars månad (även om de första lådorna landar på lagret under första halvan av februari) och slutar i juni beroende på väder och vind. Det är den holländska vita sparrisen som är först ut och kompletteras med den tyska under mars/april. Den första gröna sparrisen kommer igång i slutet av februari och ackompanjerade av holländsk och spansk successivt under säsongen. Sparrissäsongen avslutas med 1,5- 2 månader med svensk sparris i maj och juni. Den svenska sparrisen är den absoluta höjdpunkten på sparrissäsongen.

Sparris har blivit en uppskattad råvara på sommarens menyer och vi ser den både som en egen förrätt och som garnityr till huvudrätten. Det man ska ha med sig är att vi någon gång under juni månad lämnar den europeiska säsongen och går över till Peru. Vill du ha sparris på en längre sommarmeny rekommenderar jag att inte skriva ut ursprung. Att skriva ut att det är en svensk sparris är både kul och uppskattat av gästen men om sommarmenyn sträcker sig över juni, juli och augusti så är det peruansk sparris som har en väldigt stor del av den menyn.
Peruansk sparris

Under hösten 2018 kom Swedwatch med en rapport om den akuta vattenbristen i Ica-provinsen och den peruanska sparrisindustrin med dess effekter på en provins som har utvecklats till ett ökenlandskap. Det är en mycket intressant och lärorik rapport. Du finner en länk till rapporten längre ner på sidan.

Sparrisen är en betydelsefull industri som ger många arbetstillfällen och ger stora inkomster till landet. Det man kanske har mindre koll på är vattenutmaningarna i o m att sparrisen är en vattenkrävande planta. Just vattenfrågan i Ica-dalen är den springande punkten i rapporten. Landskapet förändras och grundvattennivån sjunker drastiskt i och med klimatförändringarna och sparrisplantagen tar väldigt stor andel av vattnet som ska räcka till både industri och befolkning. Att leva med konstant vattenbrist och vattenransoner komplicerar vardagen för alla som bor där och skapar ordentliga utmaningar i samhället.

Vi välkomnar rapporten och den lyfter vikten av att lyfta vattenfrågan högre på agendan. Vi ser också behovet av att tydliggöra när det är europeisk säsong för sparris och göra medvetna leverantörsval med hänsyn till vattenfrågan. De vi samarbetar med på sparris är aktiva i frågan och har en bra dialog med odlarna, vilket vi är trygga med. Du kan därför vara trygg med den peruanska sparrisen du köper av oss men vi vill samtidigt utmana dig att fundera lite kring när du egentligen ska ha sparris på menyn. Kanske byta ut sparrisen mot vildsvamp när sommaren är slut? Det är ju ändå lite härligt att längta efter sparrisen igen när våren kommer och knackar på dörren.