Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sommarens effekter på de svenska skördarna!

2018-08-15 Efter den här sommaren kan man väl knappast som semesterfirare i Sverige klaga på för lite sol. Magiskt för oss som haft möjlighet att ha semester. Desto mer arbetssamt och bekymersamt för alla odlare och bönder...

Jag hoppas det inte undgått någon att sommaren haft en katastrofal påverkan på våra bönders möjlighet att få fram foder till sina djur. Menigo är en del av det upprop som restaurangbranschen gör tillsammans. Läs mer om detta och om hur du kan vara med och bidra för att vara med och hjälpa de svenska bönderna.  

Grönsaksodlarna har haft möjlighet att bevattna sina fält och det har gjort att de inte drabbats på samma sätt som bönderna gjort. Tillgången är god och kvalitén är bra med tanke på omständigheterna. Det är några produkter som drabbats extra hårt av vädret och det är isberg, salladskål och dill bland annat. Isbergen bränns inifrån och får brunbrända kanter och förstörs helt enkelt inifrån. Det är mycket som plöjs ner på åkrarna som skapar ett underskott och driver upp priserna. Läget har stabiliserats jämfört med en månad sedan då vi var tvungna att importera isberg för att det som kunde plockas från de svenska fälten inte räckte till.

De produkter som växer i växthus har vuxit fram i en oerhörd värme. Gurkan är just nu ovanligt dyr för säsongen och det beror på att plantorna tröttas ut snabbare i värmen och de växer saktare ju äldre de blir och det är ett underskott just nu. Gurkplantor byts ut flera gånger under en säsong och så snart de nya pigga plantorna börjar ge frukt så kommer tillgången att öka igen i en snabbare takt. Tomater gillar däremot solen och därför är det just nu ett överskott på vanliga runda tomater och kvisttomater. Den extrema värmen under senaste veckorna har haft en effekt på hållbarheten då de mognar väldigt snabbt. Detta kommer att stabiliseras nu i o m att värmen sjunkit, men Vildmixen från Vikentomater har vi lite utmaningar med tillgången just nu.

Örter och skott har också tagit stryk i den extrema temperatur som det blir i växthusen. Tyvärr ser vi en del restningar på detta segment men vi hoppas att det stabiliseras framåt med tanke på att temperaturerna sjunkit och att det har varit lite moln på himlen de senaste dagarna. Men räkna med sviter av detta några veckor framöver.

Vi ser inte några större bestående kvalitetsrubbningar till följd av värmen på det som växer ovan jord utan vi tycker att våra odlare lyckats väldigt bra i värmen så här långt. Tiden får utvisa hur det som växer under jord och som ska skördas om någon/några månader klarat sig. Vi kommer som vanligt hålla er uppdaterade på utvecklingen och vill uppmana er att jobba med säsongens frukt & grönsaker och välja svenskt där ni kan.

Ha en bra vecka och njut av vad de svenska odlarna skördar!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

 Lars Rönnqvist, Import & Sortimentschef Frukt & Grönt