Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nytt år & nya tag!

2019-01-15 Hoppas du har haft en bra start på det nya året och att du är laddad för ett nytt år! Vi firar in det nya året med första säsongspremiären för året kombinerat med snörapporter.

Årets första säsongspremiär är den svenska växthusodlade vintergurkan. Det är en svensk odlare från Nyhamnsläge som ger oss gurka under vintern. Det bör nu med andra ord gå att få tag på svensk gurka fram till nästa höst även om volymerna nu i början är väldigt små. Det nya grönsaksåret har börjat kallt med snö och kyla för oss i den norra halvan av Europa men tyvärr även för den södra halvan, vilket ställer till det lite för odlarna i Italien och Spanien. Det är därför läge att vara vaksam på höga priser på många av basvarorna just nu.

Frukt

Citrussäsongen tuffar på bra. Apelsinerna är spanska och riktigt goda och saftiga. Den egyptiska säsongen är på gång. Blodapelsin finns och är nu ordentligt röda och av italienska märket Röda Korset så klart. Clementinerna är från Marocko och Spanien.

Äpplena tuffar också på riktigt bra med många goda sorter till bra priser. Vi tackar nu den svenska sorten Aroma för den här säsongen och välkomnar i stället Elise. Elise är rött i skalet, fast i köttet och passar bra till matlagning tack vare sin höga syra. Ingrid Marie finns kvar en liten stund till.

Något som faktiskt med fördel kan undvikas just nu är plommon, som nu mest är hårda och tråkiga och kommer från andra sidan jordklotet. Läge att skippa helt enkelt. Meloner, druvor och lime är inte några jättesensationer just nu men det finns. Melonerna är från Brasilien, druvorna från Sydafrika och limen från Brasilien.

Avokado är en produkt som sakta går neråt i pris och som är bra kvalité på just nu.
 

Bär

Det är inte säsong för bär nu och vi är inne i en period som brukar vara problematisk. Hallon och blåbär tar vi just nu från Spanien och Portugal och de är prismässigt bra och riktigt fina men var sparsam med jordgubbarna som är hiskligt dyra nu. Vi har gjort försök med italienska jordgubbar men det kom snö i vägen.

Grönt

Grönsakssidan står helt klar inför lite utmaningar nu. I Italien har det kommit snö och skördar har då givetvis fryst bort. Kylan och snön har tagit hårt på delar av Italien och vi får rapporter om att kylan och snön drabbat områden som Sicilien, Battipaglia och Campania som är traditionella odlingsområden i södra Italien. Kvalitén kan komma att påverkas av kylan. Vi ser att en produkt som fänkål kan få lite fläckar på sin annars fina vita yta t ex.

Hela Italien är givetvis inte drabbad, utan vi får varor fast att vissa produkter är mer utsatta än andra och till följd av mindre utbud kommer högre priser än vanligt. Trots kylan så kommer det ändå lite roliga produkter från Italien som växthusodlade nässlor och superfina kronärtskockor, blomkål i olika färger, Castel Franco och runda aubergine.

I Spanien är det de låga temperaturerna på nätterna som gör att växtligheten avstannat och även där är volymerna lite mindre än vanligt. Här ser vi stora prisökningar på grund av detta så håll ett öga på priserna nu. De som drabbats hårdast prismässigt är aubergine och zucchini. I övrigt så som paprika, gurka, isberg, blomkål osv. har högre priser än vanligt nu. 

Vi har under slutet av förra året presenterat en ny tomatsort som vi väldigt gärna vill att du testar, Sweet Marmande. Snygg och god! Enjoy!

Sätt gärna lite annan färg på salladsbordet genom att använda färgade morötter i stället för vanliga orangea. Var med och dryga ut den svenska orangea morotsskörden genom att använda gula, lila, vita och röda morötter i stället nu när vi har ett bättre pris under januari månad. Som ni vet var det en varm sommar och rotfruktsskördarna blev betydligt lägre än normalt.

Italiens sönderfrusna odlingar...