Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v27

2020-06-29 l Solen lyser över hela landet och vi hoppas att ni alla kan njuta av vad våra duktiga svenska odlare nu levererar till oss. Den svenska grönsakssäsongen står nu i full blom.

Det finns mycket svenska produkter att nämna och för att nämna några; de flesta sallader, gurka, tomat, blomkål, broccoli, fänkål, färsk vitkål, jordgubbar, hallon, bönor, zucchini (under närmaste veckan), knippgrönsaker & rotfrukter på knippe, färskpotatis, spetskål, blekselleri, salladskål osv.

Sparrissäsongen är nu slut för i år

Den europeiska sparrissäsongen är nu slut för i år och vi tackar alla våra duktiga svenska och europeiska sparrisodlare för den här säsongen och ser fram emot att samarbeta med er nästa säsong också. Därmed är det peruansk sparris som tar vid, vilket inte alls är lika hett utifrån ett säsongs & hållbarhetsperspektiv. Det är läge att byta till annat garnityr nu.

Gula kantareller börjar synas

Vi ser nu att den vilda svampsäsongen står för dörren. Det finns gula kantareller att få tag på från huvudsakligen Bulgarien nu men vi har fått erbjudande om de första kilona svenska gula kantarellerna som plockats i Värmlands skogarna. Det är ovanligt tidigt men är det bara ett gynnsamt väder framöver så ska de nog kunna komma igång under de närmaste veckorna. Det finns även Karl-Johan svamp från Bulgarien.

Estelle från Bjärehalvön

Vår färskpotatis är från Bjärehalvön och en helt fantastisk potatis av sorten Estelle. Den är vi väldigt stolta över och Estelle kommer att levereras fram till någon gång under september månad när höst & vinterpotatisen är mogen och börjar skördas. Det finns gammal potatis att få tag på om du skulle behöva men det är nu på sluttampen och det finns bara att få tag på någon eller några veckor till.

Nyskördade svenska morötter på g

Vi har under några veckors tid nu haft importerade morötter men nu har vår skånska odlare kommit igång och vi kan nu börja leverera svenska nyskördade lösviktsmorötter igen under nästa vecka. De skalade morötterna kommer att vara import ett tag till.

Frukt i säsong

Citrus går nu in i den del av året när den kommer så långt bort ifrån som är möjligt. Vi kliver nu ner till Sydafrika på både citron, småcitrus och apelsin. Mycket bra och fin frukt men utifrån ett säsongsperspektiv så finns det annat som är bättre att satsa på. Stenfrukter så som nektariner, aprikos, körsbär t ex. och även meloner från Spanien och Italien är det högsäsong för nu. Det blir inte mer säsong för dessa än nu. En självklarhet i sommarhettan.

Druvor är också en frukt som går in i säsong nu när de kliver in i Europa. Vi lämnar Egypten och går över till Spanien och Italien.

Den europeiska äppelsäsongen går mot sitt slut och vi har sagt adjö till den polska Galan. Vi har valt att ligga kvar med vårt belgiska Primoäpple som har blivit något av en favorit. Ett riktigt mörkrött äpple med en härlig krispighet och saftighet. Vi hoppas kunna ha den ända fram till de övriga europeiska sorterna kommer igång igen. På så sätt kan vi undvika att transportera röda äpplen över havet från Sydamerika. Hoppas du gillar Primo lika mycket som oss. 

För dig som skulle vilja ha äpple i lite större storlek så finns det både Primo och Granny Smith i en större sortering och ligger i 7,5 kilos en-lavs låda. Supersnygga!

Trevlig sommar!

Vi inom Frukt & Grönt kategorin med inköpare på våra resp. orter och vår importavdelning i Helsingborg önskar alla en riktigt skön och härlig sommar! Vi återkommer med fler uppdateringar efter semestrarna! Njut av sommaren!