Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information

2019-10-31 Höstmörkret sänker sig och löven både skiftar färg och faller färggrant till marken. Dags för en uppdatering i detta säsongsskifte.

Potatis

På åkrarna runt Laholm med omnejd har nu Magnus potatisupptagare gått klart för säsongen och vår tvättade medelpotatis och kulpotatis t ex. är nu i Magnus kyllager resten av säsongen.

Det är många som glömmer att vi faktiskt kommer att leva på dessa knölar ända till i sommar när vi möter färskpotatisen. När potatislagret är fullt sänks temperaturen och syret plockas ut och därmed går potatisen i dvala tills det är dags att plocka ut den igen och dags för potatisen att vakna.

Grönsaker

Det är högsäsong för kål just nu och det kommer allt fler successivt nu. Svensk brysselkål är i full gång och finns även på stock för den som vill ha. Det är många som väntar på de ursnygga flower sproutsen. De behöver lite kyla för att komma igång så det dröjer några veckor till innan de kommer igång. Men som man säger, den som väntar på något gott…  Vi är inne på den sista svenska spetskålen snart medan vi ser ut att kunna ha svensk salladskål ända in i januari/februari, vilket är ovanligt.

November månad innebär att julborden och dess förberedelser är igång. Inom en ganska snar framtid kommer vi att få in repad grönkål. Garneringskålen är inte jättelångt borta heller.

Jag antar att du inte missat att det är pumpasäsong nu. Vi har ett större utbud av pumpor tillgängligt nu på hösten där halloweenpumpan peakar runt Alla Helgonahelgen. Här finns både matpumpor och dekorationspumpor. Färggrant och nyttigt! Fråga din säljare vad som finns just nu.

Den vilda svampsäsongen har hållit i sig länge i år vilket vi kan tacka det milda vädret för. De svenska skogarna fortsätter att leverera både snygg och kul svamp. Trattkantarellerna på någon vecka eller två till gissar vi så det är dags att passa på innan säsongen är slut för den här gången. Fråga din säljare vad som finns att få tag på.

Basgrönsaker

Den svenska skördesäsongen på våra vanligaste basgrönsaker är nu över för i år (isberg, blomkål, roman, broccoli osv). Vi har successivt nu under sista halvan av oktober skiftat från norra Europa med Sverige och Holland i spetsen till Spanien och södra Europa. Produkter som paprika, gurka, aubergine, zucchini, tomater osv. är nu spansk råvara ett halvår framåt ungefär. Kvalitén på det vi ser från Spanien har börjat mycket bra.

Vi har en skarvsituation på krispsallat nu under innevarande vecka. Vi hankar oss fram med svensk och finsk råvara och kommer snart gå över till enbart spansk krisp. Vi är på väg att lämna den svenska sallaten (biondo, rosso, ekblad osv) för i år och kommer om någon vecka kliva över till fransk sallat i stället. Vi hade lite utmaningar med rosarostning på skuren isberg i säsongsskiftet men det är nu under kontroll igen.

För dig som fattat tycke för den spräckliga paprikan som lanserades i våras, Enjoya, får nu vänta till nästa holländska säsong. 

Frukt

Druvor är fortfarande från Europa och närmare bestämt Italien. De är riktigt söta och goda just nu och med en svag gul färgton. Den gula färgen är inte att förväxla med att den är dålig utan snarare tvärtom. Den är lite mer mogen och väldigt söt och god. Passa gärna på att köpa druvor när vi har dem inom Europas gränser.

Den europeiska melonsäsongen är över för i år och vi kliver nu över till Sydamerika för kommande halvår. Bra kvalité men du som jobbar aktivt med säsong bör släppa fokus på meloner nu och skifta till citrus, äpplen och päron nu t ex. som i stället är nyskördade och kommer från Europa och Sverige.

Apropå äpplen så finns det både fina svenska och europeiska äpplen nu. Som vi skrivit om förut så är det ett betydligt sämre äppelår i år till följd av den kraftiga frostknäpp som kom under blomningen i Norra Europa i våras. Sverige och Polen är de länder som drabbats hårdast och har kraftigt minskade volymer. Kolla gärna vårt klass 2 alternativ på svenska äpplen. Det finns mycket äpplen med slips i år och är de som det är bäst pris på ur ett svenskt perspektiv. Ett bra sätt att tänka hållbarhet. Läs gärna mer om slipsarna i vårt tidigare inlägg. Utöver klass 2 så har vi Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange som klass 1. Vi har både franska och polska Gala och båda är av riktigt bra kvalité.

Bär

Vi är inne i den svagaste perioden på året generellt gällande bär. Detta beror på att vi är på väg in i ett säsongskifte och på väg att lämna norra Europa.

Jordgubbarna är från Belgien och det är trötta sommarplantor som är inne på sista rycket och de länder som ska ta vid har inte kommit igång ännu. Bra att ligga lite kort i lager på jordgubbar.

Hallon skiftar vi ner till Portugal och blåbären är nu sydamerikanska.


Text: Therese Oldbring, kategorichef Frukt&Grönt

Citrus

Citrussäsongen är nu här för att stanna. Satsumasen är riktigt goda med söt och bra smak. De första riktiga clementinerna är också här nu, sorten är Oronules. Citroner är nu fullt ut spanska och med bra kvalité. Apelsinerna blir nu också spanska.

Som många säsongsstarter så tar det lite tid innan frukten blir så saftig och söt som man egentligen önskar den. Samtidigt som det är härligt med nya säsongsstarter.

Lime är dyrare än vanligt just nu och en bristvara till följd av torka i Brasilien och stor efterfrågan från USA plus att det är förseningar i containertrafiken över Atlanten. Vi hoppas att detta är temporärt.