Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v17

2020-04-22 l Det varma vädret i påsk har gjort att det tagit fart här nere i Skåne och rapsfälten börjar nu blomma ut så smått. I Europa har det varit fortsatt generellt ganska svalt och vi ser att det är lite halvbrist på vissa produkter fortfarande.

I Europa har det varit fortsatt generellt ganska svalt och vi ser att det är lite halvbrist på vissa produkter fortfarande med lite högre priser än normalt. Det är läge att vara fortsatt vaksam på priserna även om flera av de börjat vika neråt igen. Broccoli och paprika är fortfarande på höga nivåer t ex.

Vårtecken

Spanjorerna börjar nu successivt gå över från grönsaksodling till fruktodling. Paprikan flyttas successivt från Spanien till Holland och vi kör parallellt ett litet tag. Vattenmeloner och galiamelon blir nu spanska. Att kunna börja äta europeisk melon är ett litet härligt vårtecken i sig tycker vi.

Ett annat vårtecken är att vi under kommande vecka skiftar till svensk lollo rosso och biondo. Krispsallaten kommer att vänta ett tag till. Huvudsallaten är svensk redan.

Nu när påsken är över ser vi större tillgång på både grön och vit sparris och priserna sjunker nu. Bären är också bra priser på just nu. Nässlor finns och växer på i solen. Toppmurklor, spritärtor och importerad färskpotatis är andra exempel på våriga produkter just nu.

Coronaeffekter

Coronaeffekterna är nu svåra att sia om med säkerhet men det finns en väldigt stor osäkerhet kring arbetskraften framöver. De svenska odlarna är fundersamma hur de ska få arbetskraft till frilandsodlingarna framöver i sommar. Valuta och rörligheten i Europa spökar lite här. Det finns en rädsla för att säsongsarbetarna från östra Europa kommer välja den tyska arbetsmarknaden i stället för den svenska eftersom de får bättre betalt i Tyskland. Samtidigt har Tyskland redan bekymmer som vi nämnde förra veckan och här hör vi nu exempel på att man flugit in arbetskraft från Rumänien. Vi får se hur det utvecklas helt enkelt.

Frukt & Grönt flödet i Europa funkar fortfarande väldigt bra. Vi får det vi beställer och det kommer i tid osv. Produktionen är generellt lite lägre i t ex. Spanien p g a de olika restriktioner som satts in men de får ändå ut varor i den mängd som efterfrågas och vi upplever att det funkar fortsatt bra. Så även från Italien.

Det verkar inte bättre än att Europa i dessa karantänstider hamstrar ovanligt mycket europeisk frukt. Volymerna på äpplen sjunker fortare än planerat och vi kommer att se ett skifte till Sydamerika tidigare än planerat. Det är generellt höga priser på citrus p g a en högre efterfrågan. Vi äter normalt sett mycket citrus i förkylningstider och det kanske håller i sig i Coronatider också? Clementiner kommer att vara Nadercotte från Marocko två veckor till sen skiftar vi till satsumas från Sydafrika.