Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

2018-08-15 Hur ser läget ut för Frukt & Grönt just nu?

Frukt

Äpplen

Det händer väldigt mycket inom frukt & grönt världen på sommaren. Den svenska och europeiska äppelsäsongen har nu kickat igång några veckor tidigare än normalt. Lite slarvigt kan vi säga att nu är alla äpplen europeiska. Vi har en skarv på Golden tills de europeiska skördas nästa vecka. Det ser ut att bli en riktigt bra äppelsäsong i år både i Europa och i Sverige. I Europa pratar man om en total volymökning från föregående år med 36%, men då ska vi komma ihåg att förra året var ju ett riktigt katastrofår för äppelodlarna. Men tittar man på ett snitt över de senaste fem åren så är det en ökning med 13% ungefär och det är länder som Polen och Ungern som står för de största ökningarna.Vi har redan sett de första svenska sorterna som Transparente Blanche och Nanna. De sorter som finns tillgängliga nu är Alice och Discovery. 

Päron

De första svenska päronen står också för dörren. Det fantastiskt goda Clara Frijs kommer nästa vecka.

Plommon

Den svenska plommonsäsongen är också här och nu är det sorten Jubileum som står på tur.

Druvor

Druvorna är nu från Italien och är väldigt söta och goda. Det finns både röda och gröna och båda kommer från Puglia i Italien. Är det någon gång på året du ska fokusera på druvor så är det nu när vi har de som närmast.

Bär

På bärsidan så finns det hallon som är extra mycket i ropet. Vi jobbar med Hallongården utanför Trelleborg som nu gått över till hösthallon. Snygga och en av självklarheterna så här på sommaren! Vi kommer ha svenska hallon hela månaden ut som det ser ut nu. Övriga bär är importerade från Holland och jordgubbarna är belgiska.

Stenfrukter

För att jobba med säsongsfrukt är nektariner, persikor, meloner,aprikoser och körsbär också viktiga att nämna. Det är nu vi ska passa på. Det finns så mycket god frukt att njuta av nu som inte smakar så här gott varken för samvetet och för smaklökarna resten av året. Enjoy!

Grönsaker

På grönsakssidan så finns det mycket svenskt nu. Alla basgrönsaker finns som svenska. Vi har flera nationaliteter på gurka och tomater så valet är ditt. Zucchini, isberg, romansallat, krispsallat, fänkål, blomkål, broccoli, savoykål, spetskål, romanesco, kronärtskocka, bönor, baby spenat, baby leaves, majs osv. är några exempel på svenskflaggade grönsaker just nu. Så här i kräfttider är det givetvis högsäsong för krondillen.

Kantareller

Under ett normalt regnigt år ska det finnas svenska gula kantareller nu men de har inte vuxit upp i det här vädret. Det finns några enstaka att köpa för dyra pengar men det behövs väldigt mycket mer regn för att det ska ta fart ordentligt. Men det finns baltiska kantareller för den som önskar.

Salla Rossa

Förra säsongen började vi med en ny produkt som heter Salla Rossa. Det är en rosa/lila salladskål. Insidan på bladet är kraftigt cerisefärgat och undersidan på bladet är en vitare ton. En fantastiskt vacker produkt och den förgyller verkligen med sin distinkta och vackra färg. Den fick en tidig säsongsstart detta året men den har tagit stryk nu pga värmen och odlarna har fått plöja ner några fält för att den ruttnat inifrån. Men de fält som nu är på gång ser ut att klara sig bättre och i o m att temperaturerna nu kommer att sjunka lite kommer den att komma tillbaka inom kort. Håll utkik efter den och prova den gärna!

 

Ha en bra vecka och njut av vad de svenska odlarna skördar!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Import & Sortimentschef Frukt & Grönt