Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vanliga frågor

De nya restriktionerna inom branschen har skapat många frågetecken. Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna.

2021-01-21 Alkholstoppet efter 20:00 förlängs till 7 februari.

2021-01 13: Alkoholstoppet efter 20:00 förlängs till 24 januari.

2021-01-10: En tillfällig pandemilag införs. Verksamheterna måste sätta en maxgräns för antalet personer som får vistas i lokalen. Varje person ska minst ha 10 kvadratmeter att disponera. Maxantal i lokalen ska skyltas vid entrén. Det införs även en maxgräns på 8 personer för privata samlingsplatser.  Detta gäller för festlokaler, föreningslokaler och andra uthyrningslokaler.

2020-12-18 - För att motverka smittspridning ändras föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer, barer och nattklubbar. Förändringen gäller från den 24 december. Och innefattar stopp för alkoholservering 20:00-11:00 samt bägransat antal gäster om samma sällskap till 4 personer. Om restaurangen ordnar en konsert eller liknande evenemang, så ska publiken sitta ner.

Alkoholförbudet gäller inte på särskilda boenden (till exempel äldreboenden) eller rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum. 

 • Jag jobbar på en restaurang och har frågor om hur jag ska anpassa min verksamhet efter de nya reglerna. Kan jag få hjälp?

  Ja det kan du! Kontakta din kommuns tillsynsenhet. Se exempel i högerspalten.

 • Vad ska restaurangen, caféet, konditoriet, puben göra för att förhindra smittspridning?

  Den som driver ett serveringsställe har ansvar för att förhindra smittspridning i lokalerna eller på serveringen. Lokalen ska utformas så att trängsel undviks. Gästerna ska kunna hålla ett - från smittskyddssynpunkt - säkert avstånd från varandra (minst en meter åt alla håll). Möbler och annan inredning ska placeras så att framkomligheten på serveringsstället är god. Bord och stolar ska vara placerade på lämpliga avstånd från varandra och kan behöva reduceras till sitt antal. Även annan inredning kan behöva tas bort. 

  Mat och dryck får endast serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, samt att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

 • Vad gäller i köer till matstället?
  Smittskyddsåtgärder ska även tas vid entréer till lokalen och tillhörande områden. Områden utanför entrén är där personer samlas i syfte att besöka serveringsstället. Området är det område serveringsstället disponerar över.
   
 • Hur många gäster får sitta tillsammans?
  Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord eller en bardisk får vara max fyra personer. Är sällskapet större ska det delas upp.
   
 • Hur många gäster får min verksamhet ta emot på samma gång?
  För totala antalet sittande gäster finns ingen övre gräns förutsatt att samtliga riktlinjer om trängsel, uppdelning av sällskap mm. kan följas.
   
 • Vad innebär det nya serveringsstoppet på alkohol efter kl.20:00?
  Servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat som omfattas av alkohollagen ska vara förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00.
   
 • Vad menas med servering?
  I exempelfallet om en alkoholdryck som skall vara serverad till gästen innan kl. 20:00 så skall en beställning tas emot i tid så att gästen hinns med att serveras innan serveringstiden utgått.
   
 • När måste verksamheten vara stängd?

  Serveringsstället skall vara utrymd senast 30 minuter efter serveringstiden utgått, dvs kl. 20:30.

 • Vad är en alkoholdryck?
  En alkoholdryck är en dryck med en alkoholhalt som överstiger 2,25 volymprocent. I alkohollagen delas alkoholdrycker in i spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholdrycker. Alkoholdrycker definieras utifrån hur och av vad drycken är tillverkad och vilken alkoholhalt de innehåller.


Notera dock att regler kan ändras snabbare än vi hinner uppdatera och att du själv har ansvar att ta reda på vad som gäller i din kommun.


Källor:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2020/11/forslag-till-forordning-om-tillfalligt-forbud-mot-servering-av-alkohol/

https://www.regeringen.se/4abc0c/contentassets/7cf53b1760ce422a987f59eb9cb77bd0/forslag-till-forordning-om-tillfalligt-forbud-mot-servering-av-alkohol.pdf

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/restauranger-och-krogar/fragor-och-svar-om-nya-regler-for-restauranger-krogar-m.m/

https://www.krisinformation.se/nyheter/2020/november/regeringen-forbud-mot-alkoholservering-efter-klockan-22