Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Premiumfågel på menyn

Här hittar du ett urval av vårt premiumsortiment inom fågel. Långsamt växande kyckling som är uppfödd i bra miljöer. En grundförutsättning för hållbarhet, kvalitet – och en fantastisk smak.


Kyckling är en klassisk råvara och har blivit en vardagsfavorit i de svenska hemmen. Men vi vågar hävda att den borde får ta ännu mer plats på restaurangmenyerna. Genom att omsorgsfullt välja kyckling på samma sätt som du väljer ut kött till menyn så öppnas nya möjligheter till goda måltider.

Kyckling av långsamt växande raser som föds upp på bra foder, och med möjlighet att röra sig under andra omständigheter än konventionell kyckling, mår inte bara bättre – den smakar även bättre och har som regel ett finare kött. Därför har vi samlat ett urval svenska och franska kycklingprodukter inom vårt premiumsegment.

Varsågod, bordet är dukat!

Ps. Faller kyckling dig ändå inte i smaken? Självklart har vi även valt ut våra favoriter inom specialfågel, för dig som ändå vill skina med vaktel, pärlhöna eller anka på din meny.
Du hittar dem här.

Fransk långsamt växande kyckling

Svensk långsamt växande/KRAV-kyckling

Majskyckling, svensk

Majskyckling, fransk

Tre frågor om fågel

Kyckling som kyckling, eller? Vi ställde tre frågor om fågel till vår produktspecialist Robert Grym:

Vilka fördelar finns det med långsamt växande kyckling?
- Långsamtväxande kyckling ger köttet en tydligare textur och en härlig mörhet, men med ett perfekt tuggmotstånd. Man kan känna att hela kycklingen har hunnit utveckla mer karaktär i både smaken på köttet och även i skinnet. Jag tror att det främsta skälet för att välja en långsamt växande kyckling är att vi inte har samma problematik kring föräldrakycklingar på långsamt växande kyckling som vid produktion av broilerkyckling, även om jag själv även vill poängtera fördelarna i textur och smak.


På vilket sätt skiljer sig fransk och svensk kyckling åt?
– När det kommer till konsumtion av kyckling har vi stora kulturella skillnader mellan länderna. I Frankrike frågar de ofta vad man ska använda kycklingen till. De anser nämligen att några lämpar sig bäst för att grilla eller ha i grytor – rätt kyckling utifrån ändamålet. I Sverige har vi sedan länge bestämt oss för att kyckling skall vara en billig råvara. Så våra recept handlar mer om vilken styckdel på kycklingen vi skall använda snarare än vilken sorts kyckling som passar till vad. Därför är kunskapen om kyckling hos svenskar generellt långt efter fransmännens som är mer villiga att betala mer för hög kvalitet.

Hur vill du helst få din kyckling tillagad?
– Nu när det snart är sommar så längtar jag efter en härligt rotisserigrillad hel vårkyckling. Gärna i sin enkelhet med lite rostad potatis som legat på grillen under kycklingen. Så den härliga saften från kycklingen har droppat ned på den, gärna ihop med en lätt nässelsås.

1. Vårkyckling Coquelet
2. Dubbel majskycklingfilé med skinn
3. Kycklingfilé Solbacka

Två leverantörer av långsamtväxande fågel

La Belle de France erbjuder fransk kyckling och andra fågelprodukter av hög kvalitet till svenska konsumenter. Kycklingen växer långsamt på traditionellt sätt – med naturlig vegetarisk föda, helt utan animaliska ingredienser.

LÄS MER OM LA BELLE DE FRANCE HÄR

Bjärefågel föder upp långsamt växande kyckling med dubbelt så mycket plats. Djuromsorg, kvalité och hållbarhet är i fokus - och så ska det smaka riktigt gott!

LÄS MER OM BJÄREFÅGEL HÄR

European chicken commitment (ECC)

Under 2023 fördjupade vi oss i ECCs riktlinjer i förhållande till svensk och europeisk lagstiftning samt svenska produktionssystem som Svensk fågel, Svenskt sigill och KRAV. Vi har även kartlagt våra leverantörer och vårt sortiment för att säkerställa volymer till de kunder som skrivit under initiativet. Riktlinjerna ställer bland annat krav på att kycklingen ska vara långsamväxande och hur stort utrymme kycklingarna ska ha.

På flera sätt går ECC:s riktlinjer längre än svensk lagstiftning, men inkluderar inte kriterier för antibiotikaanvändning som är en viktig fråga för Menigo. Utmaningen är också hur efterlevnad ska verifieras då det i dagsläget inte finns någon etablerad tredjepartsgranskning.

LÄS MER OM MENIGOS ARBETE FÖR EN BÄTTRE DJURHÅLLNING HÄR