Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nära & Utvalt Julen 2021

Så här inför jul har vi valt ut några godbitar från vårt Nära & Utvalt sortiment tillverkat av producenter från olika delar av landet. Våra färskvaruhallar finns strategisk placerade runt om i hela landet för att underlätta för dig som kund.

Wrångebäck Sweden från Almnäs bruk

2008 återupptogs osttillverkningen på Almnäs bruk igen, efter att ha varit nedlagd sedan 1961. Men historien om osttillverkning på Almnäs går tillbaka ända till 1830-talet.

Wrångebäcksosten från Almnäs är en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som gjordes redan på 1880-talet och fram till 1961. I äldre litteratur kan man läsa att Wrångebäcksosten var urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herregårdsost”. Varumärket Wrångebäck Sweden, registrerades den 8 april 1889 och är därmed Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.

Osten är gjord på opastöriserad mjölk, lagrad mellan 10-15 månader. Doften är lätt syrlig. Man får associationer till mjölk och varm uppbunden ladugård. Smaken är lätt syrlig och komplex med umami och munkänslan är mör och knastrig.

Wrångebäck är en perfekt ost till julbordet, då den passar bra både på knäcket till sillen och som dessertost till portvinet. En given julbordsklassiker!

Utvalt från Almnäs & Nibble

Nibble

Nibble Gårdsgris hittar man ca 1,5 mil nordost om Västerås och grisuppfödningen drivs av familjen Johansson och Lindahl.

Grisarna kan springa ut och in som de vill och när det är varmt ute har de en svalkande dusch att tillgå. Mat serveras dygnet runt och de kan själva välja att äta när de är hungriga.

Gården är klimatcertifierad sedan 2010 och centralt, för både djuruppfödning och växtodlingen på Nibble, är att den sker på ett långsiktigt hållbart sätt där naturens kretslopp och hänsyn till människors och djurs beteende är i fokus.

Missa inte att beställa deras klassiska julskinka, en rimmad skinka, som är saftig och god. En   given klassiker på julbordet. De har även en svensk coppa, kryddad med svartpeppar och rosmarin som vi tror starkt på till julbordet.

Bergslagsdelikatesser

Bergslagsdelikatesser finns sedan drygt 30 år i Lindesberg där tredje generationen driver företaget, men företagets historia går tillbaka ända till 1940-talet.

Idag köper man in vilt från hela Sverige till produktionen som består av en rad produkter inom vilt, nöt, gris samt färs och chark.

Inför julen har vi valt ut deras populära viltpastej, kryddad med klassiska viltkryddor som passar utmärkt på julbordet.

Arvidjsur renprodukter & Bergslagsdelikatesser

Arvidsjaur renslakt:

På Arvidsjaur renslakt är det centralt att ta hand om den lokala råvaran så nära källan som möjligt, något som varit närvarande sedan starten 1992 när grundarna, de fyra samebyarna Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure, köpte in ett mobilt slakteri och en dragbil med kylcontainers.

Dagens anläggning byggdes 1994 och byggdes ut 2005.

Företaget förädlar och levererar det mesta kring norrländska delikatesser och inför julen har vi plockat ut 3 produkter från deras sortiment:

Gravat lättrökt reninnanlår

Ett traditionellt gravat renkött där man valt att använda sig av en av de finaste och möraste detaljerna från renen – reninnanlåret. För att ytterligare höja smakupplevelsen kallröks innanlåret i en vedeldade kallrök, på traditionellt sätt, i en rökkåta innan gravning. 

Varmrökt Renhjärta

Varmrökt renhjärta är en delikatess så väl på julbordet som till midsommar eller andra festliga tillfällen. I tillagningsprocessen saltas hjärtat in så att det får en fin mörkröd färg och en salt ton som lyfter smaken. Servera i tunna skivor eller som tillbehör på en förrätt.

Älgpastrami

Älgpastrami är en smakrik varmrökt helmuskelsdelikatess som med fördel serveras kallskuret på julbordet eller som pålägg. Råvaran är rullen - en stekdetalj från älgen som har en långsmal rund form vilket gör den lätt att skiva.

Hällestad - Svensk Ekosvamp

I Torna Hällestad i Skåne ligger familjeföretaget Hällestad, Sveriges ledande svampföretag – och det enda svampföretaget i Sverige som odlar 100 procent ekologisk svamp. Företaget bygger på ett gediget kunnande om hur en svamp ska smaka och se ut.

Från Hällestad vill vi lyfta fram det vegetariska alternativet till sill – så kallad Svill.

Svill är svenskodlad ekologisk shiitakesvamp som är inlagd, och smakar som sill. Svill tillagas för hand på fina råvaror och helt utan tillsatser. Den är glutenfri, mjölkfri och hundra procent vegansk.

Hällestads Svamp & Friskens Vilt

Friskens Vilt

Företaget har funnits sedan 2013 och erbjuder viltfågel som är jagad i Skåne och Blekinge och sedan förädlas på familjeföretaget Friskens i Vittskövle. I sitt sortiment finns vildand, fasan, vildgås, rapphöna, duva och råka – efter säsong. Dessa förädlas antingen genom varmrökning, kallrökning, gravning, lufttorkning samt tillverkning av korv och patéer. Bjud dina gäster på en skånsk delikatess på julbordet!

Åter till Julsidan

Tillbaka