Torsk har en fräsch och mild umamismak med en liten sötma i det fasta, saftiga köttet. Tack vare att torsken växer i de iskalla och rena vattnen runt Grönland får den ett mycket vitt kött och fullt utvecklad smak. Köttet faller fint isär när det kokas, och den höga proteinhalten och låga fetthalten gör torsken till en hälsosam och näringsrik måltid.
Ryggbiten med skinn, som är MSC-certifierad, skärs ut från filéns ryggdel, vilket också är den tjockaste och magraste delen. Ryggbitar från torsk är enhetliga i storlek och form, vilket gör dem perfekta för portionsservering eller bufféer.
Torsken är populär i hela världen för sin unika smak och mångsidighet i köket.
Tillagas helst skonsamt vid låga temperaturer för att bevara den milda, naturliga smaken.
Stora samhällskriser har genom historien påverkat de livsmedel människor köpt och de maträtter som serverats. Måltidsforskaren Richard Tellström ger oss en resumé av de maträtter som klarat sig bäst och sämst i vår svenska matkultur.